自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

做緊一星期一次物理治療,好貴。想問幾百蚊一枝的按摩槍有冇用,可唔可以舒緩痛楚?

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

mimame 發表於 21-12-8 22:49
做緊一星期一次物理治療,好貴。想問幾百蚊一枝的按摩槍有冇用,可唔可以舒緩痛楚?
...

按摩槍係for按肌肉架,
肩周炎係根膜關節問題,
我幾年前都試過,
最後針灸搞返掂,
應該平過物理治療

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

買呢部脈沖機有幫助
我介紹左呢到幾個jm
都話鬆好多

肩周炎除左做機要日日拉筋
我自己早期一星期去睇兩次
平時自己用呢部機
現在鬆左我7-10日去一次
中醫幫我做機推拿拉筋
始終佢哋拉個位可以去盡啲
我自己拉有時太痛就會縮返轉頭

男爵府

肩周炎呢樣,我就試過了。
幾年前無端端黎。初初有的梗梗地,無理。
之後至知出事
去過醫院排專科,去過骨醫,針炙,仲有N種按摩器,砭石....太多了。不能盡寫
結果有次睇一個中醫,佢問我是否成日吃的糯米,咸酸菜,我答有,佢叫我試下停一停再看看情況。
無開任何藥。診金都無收。
既然乜都試過曬,都係唔太幫到。咁就試試不吃該類東西
點知咁就無事

之後又過幾年,輪到另一邊又黎,我就堅持不再吃,一點也不敢吃。當然,做運動是必需的。
又好番。

樓主,可以試做運動,至於要不要像我一樣,有些東西不要吃,則要看看了

珍珠宮

回覆樓主:

我每次喺物理治療度做呢個15分鐘,跟住自己上hktvmall買返屋企做

另外每星期有上拉筋堂

大宅

回覆 mimame 的帖子

按摩搶識用同用啱,係有助舒緩肩周炎

子爵府

2024年龍年勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

回覆樓主:

自己拉筋拉好咗

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

shadowrainbow 發表於 21-12-8 23:52
之後至知出事

你位中醫真好,診金都唔收。
多年前睇中醫跌打,個時將近端午節,醫師提醒叫年紀大最好介糯米,由其是有痛症,後生人有痛症都唔好食住。

男爵府

睇中醫好番, 痛到舉唔起隻手, 中醫幫我拉下隻手, fing 下, 痛到呢~ 跟住針灸, 拔罐明顯隻手鬆左, 郁得多左。
始終自己做運動怕痛, 好得好慢。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

...

痛則不通

睇物理治療
都會有教一套復康運動回家做
多做多拉筋,真係要每日放鬆

男爵府

MM2005 發表於 21-12-9 00:54
你位中醫真好,診金都唔收。
多年前睇中醫跌打,個時將近端午節,醫師提醒叫年紀大最好介糯米,由其是有痛 ...

那位中醫有醫德嘛,我也算好彩。

但大家真係有時間就要郁
因為唔郁會好似機器的齒輪咁,梗左。要再順返就有排搞。

人老,先是肩,腰等等
跟住就是頸了。

珍珠宮

熱血金章

shadowrainbow 發表於 22-1-9 14:26
那位中醫有醫德嘛,我也算好彩。

但大家真係有時間就要郁

人老腳先老,只有人老換膝,冇話換肩
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

男爵府

回覆 toffeetong 的帖子

長知識了,原來腳先。

子爵府

我舊年7月中食錯野,中左隻弧形桿菌,同時發現右邊肩周炎,公立醫院物理治療排到3月,之前做左一次私家物理治療,$560,都覺得貴,不過佢教左我做爬牆,而家我一惡化就做(平時唔係好嚴重就唔做),而家應該好返70%,3月疫情嚴情嚴重可能唔去做物理治療

男爵府

shadowrainbow 發表於 21-12-8 23:52
之後至知出事

唔好意思呀,想問問泡菜算唔算鹹酸菜?

男爵府

晴寶寶 發表於 22-2-25 17:22
唔好意思呀,想問問泡菜算唔算鹹酸菜?

呢樣就不知道,很少吃

男爵府

ic310 發表於 22-2-25 16:43
我舊年7月中食錯野,中左隻弧形桿菌,同時發現右邊肩周炎,公立醫院物理治療排到3月,之前做左一次私家物理治療 ...
公院我都去過,
比panadol 同見PT
結論都是叫我做多的運動,
照做下無壞,我現在唔痛了,都照做下,鬆下根
現在疫情,連工都無,在家也做下爬牆,拉根。

象牙宮

...

係。
我改去中醫針灸+食藥。
運動 可看 you tube 有关 肩周炎
照灯。紅光和近紅外線的
【10分鐘止痛】三合一止痛機 | 射頻、紅外線及紅光
https://www.youtube.com/watch?v=5GZdAho7_7Q
緩解關節炎 肩頸僵硬疼痛 的紅光療法
https://www.youtube.com/watch?v=iyHlMDArZCY

解除肩頸僵硬消除疼痛十分鐘消炎止痛! 在家治療最好的方法就是紅光
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

另外,曾經頸痛,淘左個頸cool, 用左一星期,好返。但都係一病發就要處理,否則好長手尾

首頁

尾頁

跳至