自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

Jasmine-4711 發表於 21-12-9 22:02
太大肚唔入得境, 到6/7個月要入境.
如8個月肚仲要一個人挺住大肚子去買餸、煮飯、做家務, 捱壞自己,小心暈 ...

中point

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

男人唔知女人生b同湊b辛苦,
如冇其他人陪你住, 一定搞唔掂.

我cousin住外國, 生b係阿媽同99輪流去陪佢住及幫手湊b,
因外國請工人又貴又不可留宿

你未大過肚、未湊過初生b,以為好簡單,唔辛苦, 事實上唔係. 係累到死都要24小時定時餵奶、烚樽等.
生左,連睡的時間都冇, 在缺睡狀態, 連自己都照顧唔到自己. 生完, 身體虛弱易病, 一定要有個女人在家幫手照顧你飲食同做家務, 冇女人陪你住,就唔好在外國生.

水晶宮

Jasmine-4711 發表於 21-12-9 22:10
男人唔知女人生b同湊b辛苦,
如冇其他人陪你住, 一定搞唔掂.

又唔係咁絕對嘅,我都係外國生B,仲要係冬天生。無女人陪我住呀,我月都未坐完就朝朝揸車返學,我返學就老公湊仔,晏晝我放學返到屋企就換老公去返工。其實初生BB唔算難湊,食飽就瞓
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

珍珠宮

回覆樓主:

得你一個過去??加拿大冇得樓下買餸,乜都要揸車出去買。你無人幫點帶住個初生周圍走?請工人過兩萬。同埋恕我直言,同老公分開咁耐都危險喎。不如香港生咗攞咗香港身份證先過去啦,同埋加拿大讀私校唔好讀公立,朋友果邊教書極度建議讀私立,質素差好遠。

珍珠宮

wsyggk 發表於 21-12-9 22:23
又唔係咁絕對嘅,我都係外國生B,仲要係冬天生。無女人陪我住呀,我月都未坐完就朝朝揸車返學,我返學就老 ...

樓主而家連老公都唔陪佢過喎,得佢一個人喎

翡翠宮

回覆樓主:

在Calgary住, 冇車唔得. 去超市、睇醫生都要揸車. 國際車牌好似得3個月?

你想挺住大肚子在Calgary補鐘考車牌, 有筆試路試... 或老公走後搭的士出入?
湊b(每2 小時餵奶一次及掃風), 自己24小時冇覺好瞓,長期缺睡, 生完身體虛弱,仲要揸車去買餸、煮飯、做家務等,
都係你一人包辨?
得你一個,鐵人都撐唔住

翡翠宮

wsyggk 發表於 21-12-9 22:23
又唔係咁絕對嘅,我都係外國生B,仲要係冬天生。無女人陪我住呀,我月都未坐完就朝朝揸車返學,我返學就老 ...

樓主生完老公要走, 和你的情況不同,
得她一個人在家坐月, 冇人輪流湊

複式洋房

daijuju 發表於 21-12-9 22:23
得你一個過去??加拿大冇得樓下買餸,乜都要揸車出去買。你無人幫點帶住個初生周圍走?請工人過兩萬。同埋 ...

係香港生 小朋友過去讀書冇左加拿大福利 老公係香港做野陪吾到我過去咁耐

複式洋房

Jasmine-4711 發表於 21-12-9 22:29
樓主生完老公要走, 和你的情況不同,
得她一個人在家坐月, 冇人輪流湊

奶奶可以留當地 假設攞左pr先生b 老公係咪需要留係加拿大做野 我先可以快d攞到pr?

水晶宮

daijuju 發表於 21-12-9 22:24
樓主而家連老公都唔陪佢過喎,得佢一個人喎

佢話佢老公唔會陪佢住咁多個月,無話唔陪佢。我估佢哋坐完月一齊返香港咋,無理由要樓主自己帶個初生B上機返香港啩而且,我回應嗰個jm話「無女人陪唔好自己喺外國生仔」,重點係有無「女人」

翡翠宮

Serena.w 發表於 21-12-9 22:33
奶奶可以留當地 假設攞左pr先生b 老公係咪需要留係加拿大做野 我先可以快d攞到pr?
...

99係公民, 請佢照顧你前四後六.

你地只係顧住bb大左免費讀質素低的公校,
你知唔知月子坐得不好, 甚至病了, 會影響你下半生健康. 如冇人幫手, 產後抑鬱, 一時想唔開,可能搞出人命添

人命同一生健康比起慳學費,
那一樣重要些?

女人生b, 係走一躺鬼門關,身體咁弱時,
別高估自己的能力

男爵府

Serena.w 發表於 21-12-9 21:27
我未有PR, 到時過去生 費用大概幾多?吾諗住入坐月子中心

你預起碼40萬以上港幣生仔!
未計覆診~
Calgary 好凍,你一個大住個肚好麻煩!
同埋加拿大冇私家醫院,
生仔一定要試順產。
除非你攞正牌俾錢去加拿大生仔,
如果偷雞要唔見肚就要入境!

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

...

翡翠宮

wsyggk 發表於 21-12-9 22:41

佢話佢老公唔會陪佢住咁多個月,無話唔陪佢。我估佢哋坐完月 ...

不是個個男人都識照顧家人或做家務,
bk內大把jm投訴C6 在家顧住打機,
唔幫手做家務或湊/教細路.
以前被99竉慣, 婚後咩都唔想做的,
大有人在.
女人多數較細心(湊b安全要緊, 很多男人-不是全部-粗心大意求其)及有同理心過男人,
女人又多數識做家務

男爵府

...

其實到你地一家幾口一齊返加拿大生活,
就把你同BB先一齊申請PR都仲得啦!
小朋友有PR讀書已經唔駛錢啦!
咁小朋友跟你唱歌架啦!
其實唔需要返去生仔!
因為你話過多幾年老公都返去~

如果過多幾年老公唔返去,
就算你在加拿大生仔,
你都申請唔到PR去加拿大!
要等你個仔大晒,
先可以申請慢慢申請你。

伯爵府

親子王國15週年勳章

唔係打算到個B小一帶個小朋友返去比嗰邊d親戚照顧呀?
父母冇比過稅,只有一個身份,又打算去攞福利

Calgary 請台灣人陪月每個月6000美金,包食包住,做24小時,B跟佢瞓
唔係吹水,朋友Covid 前請過

大宅

你老公由細到大都無係加拿大交過稅… 但係又想個仔第時可以去免費讀書…。真係…

伯爵府

親子王國15週年勳章

Jasmine-4711 發表於 21-12-9 22:02

冇月子中心
替接待家庭慘,一住幾個月
我一定唔OK,又食又住又要車出車入

大宅

無肺炎果陣, 就算家人無加藉大肚都入得

老公係加藉, 點都入得, 不過要老公陪過去先俾入

男爵府

Serena.w 發表於 21-12-9 19:26
老公係加拿大籍,自己吾係,希望日後bb都攞到加拿大籍,所以決定過加拿大生b。如果過去生b,想問費用大概幾 ...

5年半前係多倫多生大用左cad 11000 (醫院+產檢) 嗰陣時老公係PR, 我就申請緊PR!

首頁

尾頁

跳至