自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

大家消費方式係點樣架?
個人消費方式?
家庭消費方式?

我自己講左先
個人:平日鍾意帶飯,1)慳錢,2)吾鍾意成日食街外野。但每隔2星期,就會約同事出去chill下,食下Cafe $200內。

家庭:買電器會格價,吾會買最top, 但一定要大牌子,今年出左最新型號,我就會買上年款,平d, 功能差不多。
食物/出去食:會買貴生果來試(每季只買一兩次來試, 平時就食超市普通貨。
煮食:會買日本食材,有機野食。
外出食飯:兩人每次食平均150至250,一星期兩至三次。食超過500至1000,多數兩個月先一次。

我見有d人好極端,吾捨得食,但只捨得買貴家電,其他所有從簡。

另一個就所有電器平野,有禁平得禁平,但捨得在食方面,每日三餐都出去食。

公爵府

好媽媽勳章

食唔會太慳,食個放題都3-400位,一家三口都千幾蚊

子爵府

回覆 米豬蓮 的帖子

禁你會吾會在買野方面慳返錢,做返平衡架?

侯爵府

2024年龍年勳章

我無定, 如果電器top model 好會買!

食材我吾太喜歡日本, 總之新鮮就買吾會慳食!

平日帶飯因吾受得太多街外味精吾靚嘅食油!

吾喜歡太多衣服鞋襪, 錢用在同家人去食去cruise!

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

覺得出街食係最貴,電器反而係平,洗衣機,電視機,日日用,三年都未壞

水晶宮

完全佛系
出去食會貴啲,又會自己平煮吓。
衫就真係唔會買多同貴,都係黑白灰啡,手袋會買吓牌子但最貴都係五位數一個

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

公爵府

回覆樓主:

我冇乜負擔,所以都係想食就食,想洗就洗。亦唔會左格右格價。宗旨係要對自己好一點,絕不客許,人在天堂,錢在銀行。

wcpcelia    發表於 21-12-10 13:35

子爵府

回覆樓主:

我近排唔想買太多立雜嘢少咗淘宝,但就買多咗保健品同護膚品。如果家用电器要買多數係我老公買,但如果係煤氣爐壞就我買囉。
阿尼陀佛   enjoy enjoy
black lady/sexy cool/fifty cent/多肉動物/式持恒/沈思懷

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佛系消費, 在港消費, 好少淘寶.

珍珠宮

newc9 發表於 21-12-9 22:48
大家消費方式係點樣架?
個人消費方式?
家庭消費方式?

好慳家入黎學野

我一向都想洗就洗都幾大洗,今年開始反思,學人應洗得洗,只限唔亂甘買野,食同用都保持質素。
不過出街食兩條友中午要食到500先叫做好dd,250以下真係忙到煮唔到,又趕唔切book位先會食

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

佛系消費
唔會買多餘無聊飾物名牌
食就隨心所欲
唔會帶飯
差唔多日日出去食
每日人均食約$100-500
的士間唔時唔夠訓趕時間就搭
人老了,對自己好少少
唔係人在天堂,錢在銀行好無謂
每月都有淨唔會洗突

公爵府

好媽媽勳章

newc9 發表於 21-12-9 22:56
回覆 米豬蓮 的帖子

禁你會吾會在買野方面慳返錢,做返平衡架?

應使則使,唔會點格價

子爵府

回覆 BGCOME08 的帖子

你呢個念法我好認同
今日吾知明天事,應及時行樂
錢係要儲,但吾係死會吾洗

子爵府

回覆 呀咩956 的帖子

我都剛剛買左護膚品5位數字,但夠用一年另發現近排買得太多衫,衣櫃吾夠放,set左自己在新年前都吾會再買

大宅

慳得黎自己開心就得
如果咩限住…好攰

伯爵府

回覆樓主:

我個人好慳,皮膚好易敏感,所以護膚品化妝品,開支好少,捨得食嘢,老公放假就會同佢出街食,兩個人七八百蚊左右, 平時唔想煮飯就會叫外賣2人300蚊左右, 係鍾意買名牌袋,不過有幾個之後決定用到殘先會再買, 衫褲鞋都好少買 因為個衣櫃冇位擺,已經畀我斷捨離咗好多

子爵府

回覆 肥肥寶 的帖子

我都係有皮膚問題,所以一定要超強補濕,所以買好多100%水份保濕精華,500蚊一支,用1個月,所以襯而家聖誕節有優惠,買多小小

子爵府

個人消費:對奢侈無咩興趣,個人支出包括交通、午餐等維持$4500左右,一個月同朋友食一、兩次飯,約$500左右

家庭消費:家庭用品包括小朋友尿片、奶粉、廁紙等日用品每月$1800左右,早餐、晚餐工人姐姐煮,星期日晚餐我自己煮,5人支出每月約$6000左右,星期日下午外出食,4個人每月約$2000一餐

小朋友教育費:細仔返playgroup,一個月約$1400,大囡返感統一個月$750左右

象牙宮

newc9 發表於 21-12-9 22:48
大家消費方式係點樣架?
個人消費方式?
家庭消費方式?

消費方式?人人各不同。人是有的選擇。 理財該是量入為出。消費觀該慳可省掉。不必無謂浪費。
年輕時,慳為了买樓 + 早D退休。
年長時,人家誤解為慳,因孤寒?   說白D,為個人身體,健康。養生。

也分享自己消費模式。
1。平日鍾意帶飯(返工那時),
2。鍾意食街外野。約同事出去chill下,食下$2-3百內。
(現少去,懶,也沒必要吧)人有選擇。

家庭:
電器貨比三家。大牌子,選平d,  功能差不多的話。
食物:平/貴生果都有。多數食當季水果,菜。 
煮食:5天在家煮,2日外出食。2人每次食平均150至450,超過N百/千元,多數和朋友一起食飯。

正調正生活模式,一切從簡。斷捨離,該有的己有了,家太多杂物,搵自己笨,因執屋要親力親腳
除了我,誰更明白自己?對不。 不明白為何不早D領悟此道理???

一切沒有對错,生活消費,自己選擇 而且是可以改變的。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

回覆樓主:

我反而少左買日本嘢,尤其食落肚的
怕輻射食物

首頁

尾頁

跳至