自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

伯爵府

有300萬係唔少
不過未有工作
無地方住
都要搵工安定咗
先再諗買唔買樓
不過有錢係手
離婚後都無咁擔心
好多女士離婚
真係無錢係手

大宅

回覆樓主:

返大灣區,買樓,仲夠生活

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Fishqqma 發表於 21-12-11 19:33
仔都大啦,可以做下part time.
揾幾千夠哂自己洗。

所以話你係咪諗得太理想囉,你份工唔穩定,一斷供,銀行係唔會等你搵到新工/你個仔搵到part time咁仁慈囉
我覺得最穩陣都係趁住依家租金走勢跌緊,搵啲平平哋既樓租住先,直至你儲返幾年工作經驗穩定咗喇,阿仔又大學畢業出哂身先至好諗買樓

大宅

300萬唔少,不過都唔係多囉
我相信hk 好多人有

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

hfl2000 發表於 21-12-11 19:51
所以話你係咪諗得太理想囉,你份工唔穩定,一斷供,銀行係唔會等你搵到新工/你個仔搵到part time咁仁慈囉
...

保安四周圍等人用。
保安正正常常比人炒的機會好細。
你咁擔心冇$供,可以買平D,咁米唔供,又得。
個個月拎成萬去租樓,一年就十幾萬。2年就30萬....3, 4年就冇左50, 60萬了。
除非拎住300萬好叻投資,如果唔係D$好快洗下洗下無哂。

珊瑚宮

mangofluffy 發表於 21-12-11 19:52
300萬唔少,不過都唔係多囉
我相信hk 好多人有

同意 ,亦都好多人冇。

子爵府

萍pig 發表於 21-12-11 18:52

說出了重點!無學歷,不工作,一個女人如此條件,一世人都未 ...

咁佢結婚果下應該無諗過個結果係咁架嘛 佢唔做野可能係因為要湊小朋友
而且佢應該無嫌少?佢應該係想問下意見啫,同埋又唔知人地係因為咩離婚,點解要咁講野呢

侯爵府

Fishqqma 發表於 21-12-11 19:37

我巳經講左,唔repeat了。

我係想提你有冇計錯數啫,當你諗住借60萬,樓價330萬,首期要俾270萬,咁仲有佣金$33,000 首置印花稅74,250,裝修,律師費,管理雜費等要俾,你覺得到最後仲會有40萬淨咩?

侯爵府

Fishqqma 發表於 21-12-11 19:57

保安四周圍等人用。

同意樓主所講, 返工幾個月批按揭, 先租幾千蚊短期租約, 再買唐樓或舊d又好, 2,3年後加埋仔人工換間好少少

伯爵府

2023年兔年勳章

木土土 發表於 21-12-11 19:30
果個case,我覺得d人係佢呢個情況叫佢去買樓,簡直靠害。
點都應該正經搵到份工,睇下自己獨立後生活開支及 ...

我都就係咁覺得,邊有可能呢刻攞咁大舊錢去買樓,但樓主堅持話冇問題!勁!

伯爵府

木土土 發表於 21-12-11 19:30
果個case,我覺得d人係佢呢個情況叫佢去買樓,簡直靠害。
點都應該正經搵到份工,睇下自己獨立後生活開支及 ...

一定要平租>搵工>先再計劃買唔買,或仔/女出嚟做再打算
一個人無做野咁耐,無家人support,供樓好唔comfortable

大宅

Fishqqma 發表於 21-12-11 19:59
同意 ,亦都好多人冇。

有定無,
多定少,
唔同social class 的人咪唔同囉

珊瑚宮

hfl2000 發表於 21-12-11 20:06
我係想提你有冇計錯數啫,當你諗住借60萬,樓價330萬,首期要俾270萬,咁仲有佣金$33,000 首置印花稅74,25 ...

我已經講左當買300萬,240首期,雜費20.重有大約40萬剩。
平過300都有,前排朋友買了村屋,
300有找!

珊瑚宮

bonbonyy 發表於 21-12-11 20:09
我都就係咁覺得,邊有可能呢刻攞咁大舊錢去買樓,但樓主堅持話冇問題!勁!
...

如果你有300萬都唔買樓,我真的0咀。
唔通你想一世租樓?
係hk, 唔怕辛苦唔怕工種點會冇得做?
做保安,平平穩穩做到65.
有樓住唔洗擔金每月要比租金交租,即使係揾萬五已經好好洗。

侯爵府

Fishqqma 發表於 21-12-11 19:57

保安四周圍等人用。

我爬返前文,你原來係想講買層300萬以下既樓⋯咁真係要好俾心機搵囉,300萬以下⋯已補價公屋真係少,可能要搵單幢舊樓唐樓,又舊又細又遠嗰啲,可能得百幾二百幾呎,而且真係祝你好運揀中啲無事無幹順順利利既,一話維修要夾錢,要拎幾萬幾十萬出嚟,條數咪又係喺返度,隨時一Q清袋,你真係無諗過要預保養維修費嗎?
如果1萬蚊租既話,我寧願租3,4百呎既私樓囉,恆大珺瓏灣全新樓,嘉湖海逸服務式住宅,元朗村屋一層700呎,都係唔駛1萬全包。
都係嗰句,我寧願租樓住等份工穩定/阿仔出身搵到錢先至諗買樓囉,呢啲係安全感問題,唔理返咩工啦,但一返工幾個月就話買樓,心口真係要好勇

珍珠宮

回覆樓主:

冇樓,300萬好少

大宅

Robinrobinrobin 發表於 21-12-11 20:04
咁佢結婚果下應該無諗過個結果係咁架嘛 佢唔做野可能係因為要湊小朋友
而且佢應該無嫌少?佢應 ...

一家唔知一家事

伯爵府

開心吸收勳章

bonbonyy 發表於 21-12-11 16:03
我反而唔明,咁多人話攞住3百萬就可去買樓,俾完首期同雜費淨返幾多?每個月要供幾多?搵份幾錢嘅工先夠供 ...

咁300百萬只係saving, 過到銀行壓力測試就可以買了。當然有份工作,擔心可以買供樓保險。

唔係要有幾多錢才可以買樓呢?

伯爵府

我想有三百萬

伯爵府

開心吸收勳章

hfl2000 發表於 21-12-11 20:41
我爬返前文,你原來係想講買層300萬以下既樓⋯咁真係要好俾心機搵囉,300萬以下⋯已補價公屋真係少,可能 ...

我以前是這樣想,但錢係會 貶值 ,但樓係會升值。不用買300萬,600萬樓下較多選擇,都係比2成手期。過到銀行 壓力測試就去馬。萬一失業,睇失咁耐,都應該找到工作, 唔怕辛苦。 賣樓套現,變租樓又得。

首頁
34567...8

尾頁

跳至