自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

D..D 發表於 21-12-14 13:27
支持單車發牌照
領有牌照先可享路權
要買保險,要負刑責

x2

珍珠宮

虎到金來勳章 2022勳章 牛年勳章 2021勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

係行人路踩單車都好討厭

子爵府

jrbady 發表於 21-12-14 12:21
利申:我自己好喜歡踩單車,但只會在單車徑踩,但我發覺成日有班自私精在馬路踩單車,又衝燈又吾守規則,夜晚又 ...

我都有在單車徑踩單車, 但常常遇到有人在跑步, 放狗, 幾個一排行, 但當我行在行人路上時, 卻被在行人路上踩單車的人按鈴警示

男爵府

仲要而家啲單車燈永遠向上照喎係向地下照,夜晚永遠俾佢哋啲強光照眼

公爵府

2021勳章 2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

一隻鴨鴨 發表於 21-12-14 13:39

試過單車友踩上行人路,差d撞到我,佢又無sorry,跟住我 ...

而家真係好多人踩上行人路,尤其帶住小朋友嗰d, 試過有家長帶住小朋友喺行人路上踩,我哋喺前面行緊,家長完全由得個小朋友撞去我個仔度都無叫住佢,最後係我發現然後拉開我個仔,但都輕輕掂到我個仔,個家長呢個時候先同我哋講唔好意思,好似要人哋要有後眼讓路比佢哋咁

水晶宮

2022勳章 牛年勳章 2021勳章

一隻鴨鴨 發表於 21-12-14 13:39

試過單車友踩上行人路,差d撞到我,佢又無sorry,跟住我 ...
行人路上踩單車係違法,通常我離遠見有踩住單車嘅,我會企係行人路正中企定定,通常都會怯,會停。佢夠膽唔停踩埋嚟我就會叫佢小心,撞到我我會報警

珍珠宮

2021勳章

幾時立例、修例? 記者做嘢,唔該

侯爵府

2021勳章

MM2H 發表於 21-12-14 14:14
行人路上踩單車係違法,通常我離遠見有踩住單車嘅,我會企係行人路正中企定定,通常都會怯,會停。佢夠膽唔 ...

佢係轉角位彈出黎(盲點),所以睇唔到,如果見到會保持距離!

子爵府

2021勳章

呢個問題一直存在,單車在馬路行人路,行人在單車徑跑步散步。

侯爵府

2021勳章

bu-b 發表於 21-12-14 14:13
而家真係好多人踩上行人路,尤其帶住小朋友嗰d, 試過有家長帶住小朋友喺行人路上踩,我哋喺前面行緊,家長 ...

所以我行路靠邊行,試過food panda單車,好快係我身邊閃過!

大宅

虎到金來勳章

回覆樓主:

喺行人路踩、衝燈都克人憎. 見過成隊車, 估計有七八架一齊衝燈, 心諗乜依家踩單車唔使守交通規則咩?真係離晒譜

大宅

回覆 jrbady 的帖子

好多時意外就係咁發生

大宅

loveshp238 發表於 21-12-14 12:34
上次我過馬路 有條垃圾單車友大叫叫我睇住啦 我叫番佢因住比比車撞死

我試過明明綠公仔,但係有一隊單車衝埋嚟,仲大聲叫我”走開啦”

所以,我都好憎呢d單車友

男爵府

回覆 fallwinter 的帖子

成班人果d更加更加討厭,以為自己大晒甘~~

複式洋房

利申:我自己好喜歡踩單車,但只會在單車徑踩,但我發覺成日有班自私精在馬路踩單車,又衝燈又吾守規則,夜晚又 ...
仲要在行人路踏....又要响安叫你借開,我有時特登唔借比佢地行

大宅

回覆樓主:

在行人路踩仲衰最想佢地俾警察捉

別墅

任何人使用道路都應該遵守規則

男爵府

2022勳章 牛年勳章 2021勳章

loveshp238 發表於 21-12-14 12:34
上次我過馬路 有條垃圾單車友大叫叫我睇住啦 我叫番佢因住比比車撞死
講得好丫, 原本我都不是太討厭佢地, 但佢地有時行為影響到人。
真係好鬼討厭。
你要做運動, 效遊, 不是大哂。仲有好多人要條路行, 要條馬路搵食架。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

已經地少人多,守規則係應份,唔應該係馬路上踩單車

珍珠宮

虎到金來勳章 2022勳章 2021勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

ASUS_JT 發表於 21-12-14 13:26
踩單車好似有特權咁,馬路逆綫行車,唔理交通燈號,踩上行人路。。。除左啲送貨大叔,家陣多左好多南亞車手 ...

南亞好乞人憎,揸住架單車唔睇燈横衝直撞,仲要唔戴好個口罩

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊