自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

ic34 發表於 21-12-16 11:50
係呀...我讀書嘅年代真係好少或者我未聽過呢D新聞

見到呢 d 新聞真係心痛 係,以前少 d 聽到

UST 廿幾年前我嘅年代已經叫University of stress and tension, 不過我讀 BBA 係好舒服 final year仲超得閒.... 讀engine 係辛苦d, 尤其 double E, triple E 個 d, 我個年代已經聽佢地讀到傻傻地

最後一年有可能係 擔心 core subject fail,下個 sem 又唔開呢科, 有機會係未畢到業.... 要等多一個學期

我以前有朋友係咁,咁樣會好大壓力又驚屋企人失望,同埋同伴 見到畢唔到業, 但其實 咁多年之後睇返 係好小事,一樣搵到好工作 出嚟做嘢有好前途

總之好傻

侯爵府

平平常常 發表於 21-12-16 13:11
呢間大學風氣係比較專注讀書,比較唔興搞「運動」。之前都試過學生會無人上莊。

有名你叫,science and t ...

科大本科嚴格嚟講無文科,只有工商理三個學院。

子爵府

珍珠宮

nancy29 發表於 21-12-16 12:40
university of stress and tense

科大工程學,year 2才可選Major, year 1 要好努力讀,才有機會入到熱門或自己想入的,有啲學生入唔到,要轉校

子爵府

bbc2018 發表於 21-12-16 14:14
科大工程學,year 2才可選Major, year 1 要好努力讀,才有機會入到熱門或自己想入的,有啲學生入唔到,要 ...

我仔都係今年UST 工程學 Year 1 , 都緊張成績. 好想Yesr 2入到自己心儀major, 有一定壓力

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

lilysun123 發表於 21-12-16 13:52
我女都話 d嘢好深。

我仔今年year 1,考完試都話試題好深,挫敗感好大

珍珠宮

YolandaTam 發表於 21-12-16 14:10
科大本科嚴格嚟講無文科,只有工商理三個學院。

唔嚴格來講,理工科以外,都系文科。

純文科底的人(或者理科基礎唔夠紮實),絕大多數係讀唔掂理工科,呢類人入去,只能夠入讀商學院。

大宅

其實正正經經讀書多唔多人會畢唔到業,
抑或係學生自己比壓力自己,
有無人可以分享下每年有幾多人畢唔到業?

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

lilysun123 發表於 21-12-16 13:52
我女都話 d嘢好深。

唔知點解我個仔都係讀engine讀得好hea, 佢今年y2, 舊年yr1又係好hea, 佢dse成績唔係特別好, 佢仲可以參加課外活動, 不過佢唔要求高合格就可以

男爵府

2023年兔年勳章

RIP

公爵府

RIP

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

RIP

大宅

我個仔HKU year 4 好忙好大壓力,
聽佢講有一科唔合格都畢唔到業,
勸佢平常心,唔得就RETAKE

公爵府

SaSally 發表於 21-12-16 14:37
唔知點解我個仔都係讀engine讀得好hea, 佢今年y2, 舊年yr1又係好hea, 佢dse成績唔係特別好, 佢仲可以參加 ...

科大好多高人,對自己要求高個d會壓力大的,我女話其他同學成日都好高分。

pydorothy    發表於 21-12-16 16:43

水晶宮

回覆樓主:

rip

珍珠宮

回覆樓主:

最慘父母,咁就冇咗個仔

大宅

好心痛

公爵府

Boeing787 發表於 21-12-16 11:39
除了中學生,大學生的壓力也不少。大家要多留意子女情緒,在適當的時候尋求支援。

RIP
讀唔上可以轉校轉科,點解要死咁傻?

子爵府

daijuju 發表於 21-12-16 15:36
最慘父母,咁就冇咗個仔
係, 父母好慘, 諗住捱多幾年就出身, 可以享福, 結果白頭人送........

伯爵府

回覆樓主:

首頁
23456...9

尾頁

跳至