自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

小四男仔, 父母返工, 平日婆婆湊, 好縱
小朋友成日聲稱做晒功課, 其實冇做
父母放工返嚟CHECK少樣功課, 就會欠交
古惑難教, 話佢時咩都應承, 轉個頭咩都唔做
篤實佢做功課溫書(爆血管級別), 可以考全級前5, 一唔睇實全級考85

父母而家愁緊佢升中, 再大個D好難篤實做功課溫書, 有冇機會大個會自律少少? 定係會越來越差?

update

升咗五年班後小朋友開咗d竅
可能因為班主任成日講呈分重要, 開始重視成績
(班主任講幾句勝過屋企人講100句)
而家返屋企玩一輪後, 父母回家前識主動做功課
也會主動溫書 (雖然唔係溫晒)
而家血管爆少一條, 媽媽們要心存希望

侯爵府

正常小學要打好學術底,及教識佢自己温習

中學有好多科目,主要靠自律,就算有$都無時間補咁多科
如升中後仲要父母“篤實”,預左陪到DSE

侯爵府

mimi222shi 發表於 21-12-21 12:12
升中主要靠自律
如升中仲要父母“篤實”,預左陪到DSE

跟住預定筆錢補習補到上master⋯⋯

珍珠宮

naicha 發表於 21-12-21 12:09
父母放工返嚟CHECK少樣功課, 就 ...

我仔細時係小小,小小咁放手,先係啲課外活動嘅功課,跟住佢自己check家課冊交功課, 中一上學期有時會幫佢一齊溫下書,跟住我都跟唔到亦冇跟,因為上咗中學都比較難跟,有機會係外援請補習,我個係出咗去外邊讀書冇補過習,不過而家上咗大學啦….

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

中學篤唔到... 你有錢比佢補但佢唔去都無計... 不過大大下好難講...,可能佢突破醒覺發奮

SiuBBee    發表於 21-12-21 13:54

子爵府

回覆樓主:

能力唔差,只係懶,我係父母會照篤實, 做得幾多得幾多。有個底如果上中學肯發力, 其實唔難追返,特別係入到B1頭中學, 有動力跟人睇齊。但係如果一早放棄, 佢會一直差落去。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

送佢去補習,讓他培養放學後立刻做功課的習慣。

習慣成自然,小學時放縱,dum懶個身,好難中學會改。

你個仔天資不錯,所以向好的話,就學有所成,但向壞的話,可能去做古惑仔。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

lojo11 發表於 21-12-21 12:16
中學篤唔到... 你有錢比佢補但佢唔去都無計... 不過大大下好難講...,可能佢突破醒覺發奮 ...
就算上門補都冇用,係讀到就讀到,唔讀多多錢補習都冇用
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

聽過有父母在小朋友呈分時科科狂谷補習,入左Band 1中學
中一停哂補習,結果中二去左成績最差既班(按成績編班)

侯爵府

小四下學期,逐小逐小咁放手,先是常識科,功課淨係睇佢有冇做就算,唔好check內容。要由佢自己承擔返做錯同埋改正嘅責任。然後到第二科佢最有自信嘅,逐步逐步完全放手。 希望去到小學五年級下學期佢已經有基本自律習慣,咁上中學大家安心好多。
加油媽媽

侯爵府

moma1023 發表於 21-12-21 12:14
跟住預定筆錢補習補到上master⋯⋯

最緊要有

大宅

回覆樓主:

樓主,各位所講的都係無咩點講錯,篤住做篤住溫,就算年輕人肯俾你篤住,你都篤唔晒。
初中- 勁多科目, 每科過百版紙,學生唔自己知邊d要讀邊d唔洗讀,已經未戰先敗。佢知點讀,都要佢讀佢背佢寫佢對先得。唔好諗小學谷呈分或平時出題陪佢背再抽問佢,完全唔work。
高中- 初中底唔好,但科目少咗,外買資料多供應咗,都仲有得救。

所以前題係:初中培養自學自律和強大信心去克服唔太喜愛的科目,保持家庭和諧,先係上策

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

我兩個小學時已建立交齊功課
依家上到中學自己做
但就唔會好努力溫書
好煩
所以無停補習
龍鳳媽

侯爵府

mimi222shi 發表於 21-12-21 12:26
最緊要有

我朋友補degree,$900-1500/hr

男爵府

wtcys 發表於 21-12-21 12:17
能力唔差,只係懶,我係父母會照篤實, 做得幾多得幾多。有個底如果上中學肯發力, 其實唔難追返,特別係入到B1 ...

認同。
父母篤可以上到頭5,即係不差。
我一定篤or補習。
上到好band 1中學同band 3中學,差好遠。

我唔信咩讀到書唔使父母唔使補習都讀到。
個班都唔知有冇一成人。

之後中游個班,有父母幫就有分別了。
就算冇分別,起碼父母努力過。

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆 moma1023 的帖子

degree都有得補

大宅

zitamamama 發表於 21-12-21 12:33
認同。
父母篤可以上到頭5,即係不差。
我一定篤or補習。

實戰上,你嘅想法係啱,我都係咁做。

我地自己篤,由細到大都係超班,但細細個篤,篤之餘,其實係教導佢time management,佢係會學懂點讀書。
大咗嗰種篤,就係“欲窮千里目,更上一層樓” 果款篤,幫佢爬得更高,行得更遠。 考公開試俾足資源佢補習+ 自己教。

你心水清,邊有咁多勤力的天才。天才都要有百樂背後篤篤下先maximize到個成就。
有時我覺得係d人衰,擾敵,講到咩都唔理由得細路自己,競爭大到扭曲價值。

有幫/有資源,超/高/中/低游都有得著!

珍珠宮

俾個checklist佢每日都跟住做,開頭幫佢check下,慢慢習慣咗放手少少,小四話大唔大,細又唔細,你仔可考全級5,底子應該幾好,只係唔自律,要培養既呢啲

侯爵府

hkgra 發表於 21-12-21 12:40
回覆 moma1023 的帖子

degree都有得補

Master都有。 D學生仲要本身名中學畢業。
我朋友同我講,我眼珠都跌埋出嚟 ⋯⋯
所以佢叫我盡量唔好補習,由細補到大,真係會唔識自己讀書。

侯爵府

crazypaper 發表於 21-12-21 12:46
俾個checklist佢每日都跟住做,開頭幫佢check下,慢慢習慣咗放手少少,小四話大唔大,細又唔細,你仔可考全 ...

俾過時間表佢, 只係跟到兩日, 之後亂tick, 冇做又tick, 即係checklist check唔到嘢

首頁

尾頁

跳至