自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

畀面勳章

naicha 發表於 21-12-21 13:49
俾過時間表佢, 只係跟到兩日, 之後亂tick, 冇做又tick, 即係checklist check唔到嘢

父母要跟得好緊,佢可以亂tick,即係你地都信佢一面之詞。
checklist要具體些,可以量度,有suppporting doc的,例如做xx頁工作紙之類,唔好只係抽象地寫溫xx,太抽象佢有冇做到都唔知。
日日是好日

侯爵府

回覆樓主:

過來人分享,係唔會的,我囡小學功課自動波,考試要篤,小學成績好唔錯。中學監唔到喇,成績一年比一年跌,功課交足,學校野上心,老師話佢有責任心,但唯獨成績完全唔care. 我都由好著急,到而家開始有啲化,阿Q啲唸唔學壞,佢自己對自己無壓力都唔係壞事,至少唔會無左個女先,唯有咁唸。

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我小朋友升中仍然唔會自律

男爵府

回覆樓主:

另一個case,亞女表弟;由小糸放學去補習;考試前星期六;日再加補4至6小時;回家再做媽媽準備的練習才可睡。我見到好辛苦;但初小年年全級考第一;可能糸叫辛苦都值得掛;高小開始有同學發力;名次稍跌一兩名;順利入到B1中學。中學也是放學繼續補;假期繼續補的生活;成績一般。人也沒太自信及做事都糸求其是但;沒目標;亞媽也估計DSE應不成;打算去外國。雖然不能一概而論;可能每人天生性格也影響的。

翡翠宮

牛年勳章

細個唔自律,大個有更多自由、更多誘惑,只會愈來愈放縱。雖然有啲例子係中學突然叮一聲醒咗發憤圖強,但真係萬中無一。
話說阿女訂咗時間表,假期每日溫習四小時,我尋晚預告定今日11點後要上兩個興趣班,跟住直落出街做節,尋晚提佢早啲食完早餐就開始溫書,溫唔到四個鐘就之後放假追翻進度。點知我朝早11點問佢有無溫書,佢話已經達標,原來佢提早6:30起身,仲要叫醒埋家姐一齊早起溫書。初小已經咁自律,連做阿媽既我都好佩服!

Jessy    發表於 21-12-22 02:37

珍珠宮

C.Humphrey 發表於 21-12-22 01:21
細個唔自律,大個有更多自由、更多誘惑,只會愈來愈放縱。雖然有啲例子係中學突然叮一聲醒咗發憤圖強,但真 ...

咁勤力?真係好生性
考完試未?

翡翠宮

牛年勳章

daijuju 發表於 21-12-22 01:23
咁勤力?真係好生性
考完試未?

假期後先考,所以放假係上午溫習,下午去玩,好彩放假前做晒假期功課。
細女真係好自律,仲會影響埋相對貪玩啲既阿大一齊溫書,我自己可以通頂,但唔可以早起,所以覺得佢好堅,學習態度比分數更重要。

珍珠宮

C.Humphrey 發表於 21-12-22 01:30
假期後先考,所以放假係上午溫習,下午去玩,好彩放假前做晒假期功課。
細女真係好自律,仲會影響埋相對貪 ...

女咁乖,阿媽都可以休息多啲,好放心

翡翠宮

牛年勳章

daijuju 發表於 21-12-22 01:31
女咁乖,阿媽都可以休息多啲,好放心

所以阿媽me time中,可以上bk吹水

伯爵府

回覆樓主:

我仔都係小四, 情況差不多, 除左名次

吾知點算

伯爵府

naicha 發表於 21-12-21 12:09
小四男仔, 父母返工, 平日婆婆湊, 好縱
小朋友成日聲稱做晒功課, 其實冇做
父母放工返嚟CHECK少樣功課, 就 ...

個個小朋友唔同,我朋友大囡現在中二重要父母放工對功課,溫測默考,細囝現在小二,小一時已經全部功課自己做,自己溫,唔會漏,朋友只係從幫協助就得。2個小朋友都智力正常,無特別情緒問題,普通小朋友。

男爵府

C.Humphrey 發表於 21-12-22 01:32
所以阿媽me time中,可以上bk吹水

好勁啊!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

第日變成點好難講. 我大仔細時尚算獨立自律, 而家失晒控.

珍珠宮

樓主點解要篤住,仲要爆血管級?我三個仔從小就教導佢哋讀書做功課係佢哋嘅責任,做得好唔好係對自己負責,唔係向我交待。做錯功課唔緊要,從錯誤中學習,盡咗力就可以了!

珍珠宮

bosch 發表於 21-12-22 07:47
第日變成點好難講. 我大仔細時尚算獨立自律, 而家失晒控.

你大仔幾歲,點為之失控?

侯爵府

maymay220hk 發表於 21-12-21 14:13
培養好小朋友責任感
升中後靠、這份責任感交齊功課

對呀!
從幼稚園至現在,暫時從未欠交過功課

珍珠宮

mimi222shi 發表於 21-12-21 12:25
聽過有父母在小朋友呈分時科科狂谷補習,入左Band 1中學
中一停哂補習,結果中二去左成績最差既班(按成績編班 ...

小學其實好易谷上去,天資唔太差,都可以谷上。同樣,一放手就可以跌落嚟。

所以5-6年級仲放唔到手比佢自己搞店,上到band one就露底

侯爵府

bananaGi 發表於 21-12-22 09:02
小學其實好易谷上去,天資唔太差,都可以谷上。同樣,一放手就可以跌落嚟。

所以5-6年級仲放唔到手比佢自 ...

一向都係,升中見真章!

記得中一時,面對一些新科目,我地係叫佢自己試做同揾資料,唔識可以問.(結果佢自己搞掂)

同佢解釋,知識要經過自己個腦思考,否則考試會大劑!

初中應付到,俾佢自己黎,唔使急住谷(我只要求入精英班)

高中要面對公開試,有需要係會選擇補習.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

goodsnooky 發表於 21-12-22 08:02
你大仔幾歲,點為之失控?

佢13歲. 中一還好, 中二停課開始冇左返學動力, 上網堂偷雞去打機, 唔願做功課, 夜晚出盡辦法都唔去瞓, 朝早唔願起身.

珍珠宮

bosch 發表於 21-12-22 09:23
佢13歲. 中一還好, 中二停課開始冇左返學動力, 上網堂偷雞去打機, 唔願做功課, 夜晚出盡辦法都唔去瞓, 朝 ...

網課真的不適合所有學生,我二仔都係十三歲,八月中開始網課,和你個仔一樣唔做功課,上堂打機,好在佢考試前一個月知恥近乎勇,羣埋一班認真讀書嘅同學,努力溫習,俾佢攞咗張Red Diploma.

首頁

尾頁

跳至