自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

何詩蓓膺最佳女泳手│何詩蓓獎金原來已多到咁 可以Full Pay買樓

2021年絕對是香港「混血女飛魚」何詩蓓的豐收年,除了在東京奧運取得兩面銀牌、於國際游泳聯賽助所屬泳隊贏得總冠軍,更在世界短池游泳錦標賽奪得200米及100米自由泳金牌,成為世界冠軍,並刷新200自世界紀錄。而她亦在游泳短池世錦賽中,獲選今屆最佳女泳手。

成為世界冠軍,究竟何詩蓓在國際賽獲得多少獎金呢?原來已相等於一般港人工作30年的收入,金額隨時可以「Full Pay」買樓,非常可觀。

先數何詩蓓於東京奧運比賽成績,當時她取得女子100米及200米自由泳兩面銀牌,每面銀牌獲恒基精英運動員計劃頒發250萬港元獎金,即共500萬港元。

之後何詩蓓到歐洲參加國際游泳聯賽(International SwimmingLeague,簡稱ISL

的常規賽及季後賽,並於12月總決賽幫助所屬泳隊Energy Standard贏得總冠軍。據游泳媒體《Swim Swam》推算,何詩蓓在這季聯賽共獲195,625美元(約153萬港元)。

來到12月底,何詩蓓在世界短池游泳錦標賽奪得女子200米及100米自由泳金牌(獎金各1.5萬美元,約12萬港元),更刷新了200自世界紀錄(獎金5萬美元,約39萬港元),又在女子400米自由泳取得銅牌(獎金1.05萬美元,約8.2萬港元),計及男女子4 X 50米自由泳接力獎金,何詩蓓共獲得9.13萬美元(約71萬港元)獎金。

總計3個國際賽事,何詩蓓已獲得724萬港元。以2021年第3季港人每月入息中位數20,000元計算,何詩蓓獎金相等於一般港人工作362個月、超過30年收入。而724萬港元這數字,已可隨時「Full Pay」買入兩房甚至三房單位,非常厲害。

la_source    發表於 21-12-28 14:32
Jojopp    發表於 21-12-26 17:02
funfun759    發表於 21-12-26 15:52

水晶宮

櫺囹桼 發表於 21-12-26 15:17
何詩蓓膺最佳女泳手│何詩蓓獎金原來已多到咁 可以Full Pay買樓 2021年絕對是香港「混血女飛魚」何詩蓓 ...

佢都付出不少努力。

珍珠宮

回覆樓主:

去到世界頂尖既人想說, 都唔係叫好多錢。

侯爵府

回覆樓主:

叻女

伯爵府

回覆樓主:

佢值得擁有

greenpea    發表於 21-12-26 19:36

公爵府

2024年龍年勳章

佢付出好多,成日要訓練

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

何詩蓓膺最佳女泳手│何詩蓓獎金原來已多到咁 可以Full Pay買樓 2021年絕對是香港「混血女飛魚」何詩蓓 ...

試問而家嘅後生可唔可以好似佢咁辛苦去練水,每日今早起身,生活食嘢都要健康,何詩蓓付出的努力唔係我哋一般人想像嘅努力,係非常非常非常努力。

珍珠宮

佢咁多年既私人教練人工、屋企泳池保養都唔止呢個數

大宅

虎到金來勳章

為港增光,都抵既

珍珠宮

一隻鴨鴨 發表於 21-12-26 15:43
佢付出好多,成日要訓練

而且運動嘅時間好短,一般30-35 就要退役,退咗就唔容易搵返一般工種搵返咁高人工,就算做教練都唔係會發達嘅工。

公爵府

2024年龍年勳章

Ononluk 發表於 21-12-26 16:12
而且運動嘅時間好短,一般30-35 就要退役,退咗就唔容易搵返一般工種搵返咁高人工,就算做教練都唔係會發 ...

係既,30歲前係黃金時期。

珍珠宮

佢付出好多,每朝未天光就練水,以前仲要應付學業,呢份毅力唔係個個人可以! 而且運動員既生涯好短暫

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

更上一層樓
放下自在

珍珠宮

大宅

得來不易啊!!

伯爵府

一層樓唔多
付出好多就真

伯爵府

2024年龍年勳章

世界冠軍有幾多個,打工買到樓好易多

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢嘅付出亦都比好多人 多好多喎

珍珠宮

佢嘅付出真係唔少嘢!又要讀書又要練習…

伯爵府

距既努力唔係常人可以做到,運動員好辛苦

首頁

尾頁

跳至