自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

珊瑚宮

回覆樓主:

移民大灣區會, 外國咪搞

水晶宮

而家更加唔會移啦,我覺得香港好好,係都係移上大灣區。

公爵府

回覆樓主:

有國安法後就無諗

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

tai_ming825 發表於 21-12-29 23:46
身邊繼續有唔少朋友移民,尤其有仔女嘅都考慮籌備移民,大家有冇呢個打算呢?首選係咩地方?或者唔建 ...

我想去珠海置業但無錢。

沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

woodpecker 發表於 21-12-29 15:51
唔算移民嘅,不過我同家人好想移居大灣區

堔圳正呀

伯爵府

2024年龍年勳章

退休想去大灣區/台灣,但最終可能留係香港😆始終鐘意香港嘛

琥珀宮

回覆樓主:

唔會移民,退休後住係內地。

大宅

clarawuwu 發表於 21-12-30 02:53
你講先啦!

其實無乜特別睇法,又唔熟其他地方,所以想睇下大家有冇經驗意見開心分享

大宅

hkgra 發表於 21-12-30 07:23
退休想去大灣區/台灣,但最終可能留係香港😆始終鐘意香港嘛

住慣咗幾十年要走真係好難嘅

大宅

woodpecker 發表於 21-12-29 23:51
唔算移民嘅,不過我同家人好想移居大灣區

嗰邊消費係咪平香港好多呢?因為國家經濟增長好快,不過買樓應該仲係平過香港一截嘅….

大宅

一人一句 發表於 21-12-30 00:29
有,,但冇錢,我要有工人 所以移吾倒。。

係喎!諗唔到搵姐姐都係一個問題

大宅

anitapooh41 發表於 21-12-30 00:46
想 過吓新生活
不過無本事無勇氣

都係,住得喺一個地方耐都想試吓其他生活

大宅

ocarebear 發表於 21-12-30 00:54
只想當渡假咁去第二處住下

呢個諗法都好好

侯爵府

2024年龍年勳章

其實英國如果唔係倫敦果啲大城市,
都幾悶幾頹。除非好仰慕異國文化,決心融入白人黑人。
果邊地大人嘅流動少,日對夜對都係果區嘅人。男嘅每日去做gym去賭場過日晨,女嘅同返香港女人圍爐,放假你去我屋企開party,我去你屋企開party, 天氣凍又唔願出外, 最多去公園餵鴿,係咁多。放假一家人去超市買食物日用品已經係大型節目。小朋友可能好啲,一個足球可以同當地人玩埋一堆,如果要我移民我想像到係呢啲畫面。

水晶宮

小菜豆 發表於 21-12-30 07:42
其實英國如果唔係倫敦果啲大城市,
都幾悶幾頹。除非好仰慕異國文化,決心融入白人黑人。
果邊地大人嘅流動 ...

其實有啲人移民後,都後悔啦,唔通佢地上來同大家分享咩?

人離鄉賤,搵食艱難,未必外國月亮一定圓。去到外國,好難融入人地圈子。

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

唔會移民,最想移居祖國

珍珠宮

無呀!香港生活愉快!只會旅居

侯爵府

2024年龍年勳章

Astra00 發表於 21-12-30 07:45
其實有啲人移民後,都後悔啦,唔通佢地上來同大家分享咩?

人離鄉賤,搵食艱難,未必外國月亮一定圓。去 ...
我都好費解,話為小朋友好。
除非衝出倫敦牛津劍橋,否則下一代將來屈係小鎮度,佢哋世界就係咁大咁滿足,唔會有動力讀好書積極人生。求其生活到,讀到果區大學都未必對前途好有用。草夠錢去下旅行就算,睇唔到世界發展到幾遠,如果父母唔鐘意中國,永遠睇唔到另一方,自己膚色嘅人點樣積極進步。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

人生馬拉松——老本,能吃一世嗎?

給你五秒,看你能否講出胡宏俊是誰?五、四、三、二、一!
  我相信,問一百個人,都未必有一個講得出答案,畢竟,胡宏俊,不是大編輯胡錫進,也不是大明星王力宏。這個胡宏俊,只是一個小小天氣先生,在新聞報道之後,出來講分半鐘天氣,而大家的注意力,一般在明天會不會下雨,或者颱風幾時臨近。
  如果,不是報章報道這個人,絕對沒人會留意,他就是公務員事務局長聶德權口中,一百二十九個拒簽宣誓效忠聲明的公務員之一,他更在簽署聲明期限的最後一天遞上辭職信,然後舉家移民英國。
  這個「天氣先生」,畢業於中大物理系,當過三年政府行政主任(EO),之後加入香港天文台當科學主任,一做二十年,這個職級的頂薪是十一萬。
  他接受訪問說,現時在英國過着半退休生活,每朝六點起牀,開車載十三歲女兒返學放學,照顧家中七十多歲的父母,上月起開設頻道,用廣東話報道每日英國天氣。
  四十來歲人,上有高堂、下有小女,半年找不到工作食穀種,竟然形容這種生活叫「半退休」,連人生狀況都定義不了,旨意你跟大家剖析氣候?
  早前有個TVB新聞主播王俊彥也和太太移民英國,找不到工作後,也在那邊開了個網上新聞頻道,自己在家掛幅英國旗作攝影棚報告新聞。
  用廣東話講新聞與天氣,市場有多大?擺到明,就是搵移民英國的手足錢,塘水滾塘魚,能有多少作為?大家想像得到。
  有些人就是天真,以為報報新聞、講講天氣,就是明星,開個頻道就搵到食,他們忘了自己所謂的有點名氣背後是誰造就?過去如果沒有TVB這個大台、沒有香港天文台這個政府部門為你們搭台演出,你們就只是一個路人甲。
  要移民,就好好融入當地吧,仍眷戀當日光環,幻想自己是新聞王子天氣先生,算把啦,老本,能吃一世嗎?

https://hd.stheadline.com/news/c ... 0%E4%B8%96%E5%97%8E

珍珠宮

牛年勳章

小菜豆 發表於 21-12-30 07:56
我都好費解,話為小朋友好。
除非衝出倫敦牛津劍橋,否則下一代將來屈係小鎮度,佢哋世界就係咁大咁滿足, ...

Exactly! 根本好多揾小朋友做藉口,話為小朋友好,以為响香港讀唔掂去到英國讀書就一定上到Oxbridge

小菜豆    發表於 21-12-30 08:59

首頁
12345...12

尾頁

跳至