自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

loveshp238 發表於 21-12-31 16:55
20年.幾年都大變啦 更何況20年

就黎鐵路接埋深圳,仲貴
放下自在

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

政府講明未來發展北區
好多基建同設施都會建係嗰區
所以嗰邊啲樓應該會愈來愈值錢

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

IHateSummer 發表於 21-12-31 18:36
政府講明未來發展北區
好多基建同設施都會建係嗰區
所以嗰邊啲樓應該會愈來愈值錢

咁港島邊緣化,係咪會越來越平?

伯爵府

pomanlife 發表於 21-12-31 18:47
咁港島邊緣化,係咪會越來越平?

舊樓會平嘅⋯但講緊40-50年樓齡以上⋯⋯

依家港島新樓下下過千萬起跳喎⋯⋯

元屯天係好住,但講到小朋友讀書,港島/ 九龍城多名校,個價點都唔會跌太低。屯門小學升中聽聞係弱區添

複式洋房

天水圍平D, 但環境其實唔差

男爵府

fitfish 發表於 21-12-31 15:45
真係雞地变鳳凰
廿零年前
雞地最平

唔駛20年,14年前去雞地睇過一個向yoho 的地舖$2xx萬咋

大宅

育兒性格勳章

元朗出尖沙咀只係需要20分鐘
YOHO仲要係西鐵上蓋,兩個大商場
唔貴之奇

侯爵府

SabrinaR 發表於 21-12-31 19:05
舊樓會平嘅⋯但講緊40-50年樓齡以上⋯⋯

依家港島新樓下下過千萬起跳喎⋯⋯

屯門都好多band 1中學喎,點弱法呀?
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

珍珠宮

lovececing 發表於 22-1-1 09:33

好多人覺得,屯門band1同港島band1唔一樣,雖然我只知屯門元朗有幾間99%入大學,都好勁,band1就係band1,唔明點解有人懷疑

又成日都講幾落後,我小時候住九龍,我覺得其實差唔多

男爵府

iamiam 發表於 22-1-1 10:07

好多人覺得,屯門band1同港島band1唔一樣,雖然我只知屯門元 ...

好多人就係對呢啲新界地方分階級,正如我有朋友覺得自己住香港島公屋係好過你住大西北私樓

水晶宮

deckite 發表於 22-1-1 10:27
好多人就係對呢啲新界地方分階級,正如我有朋友覺得自己住香港島公屋係好過你住大西北私樓
...

呢啲係佢哋井底之蛙姐。點都住私樓好過公屋嘅,私樓點都係一個資產,公屋除非係賣咗,如果係租嘅公屋,根本不值一提。就算公屋啲租好平,住幾十年交平租,租金就係租金,消費就係消費,俾咗就唔會返轉頭。私人樓就算點,佢都仲有佢個價值,可以換做錢。

伯爵府

deckite 發表於 22-1-1 10:27
...

我有個住青衣的朋友,佢返屯門工作,跟住佢話唔識屯門啲路唔會周圍去(返工帶飯)。。。如果買樓唔會買新界樓

侯爵府

hennyyoyo 發表於 22-1-1 11:07
我有個住青衣的朋友,佢返屯門工作,跟住佢話唔識屯門啲路唔會周圍去(返工帶飯)。。。如果買樓唔會買新 ...

青衣唔係新界咩
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

侯爵府

iamiam 發表於 22-1-1 10:07

好多人覺得,屯門band1同港島band1唔一樣,雖然我只知屯門元 ...

咁當然我唔係想同神校/名校網去比,咁冇得好比嘅,但以普遍黎講,同其他區去比,又唔係咁差啫我覺得,即係同荃灣呀,將軍澳呀,黃大仙果d區去比,我覺得屯門中學網唔差law(港島區唔係好識就唔比較喇)

伯爵府

lovececing 發表於 22-1-1 13:42
青衣唔係新界咩

總之D人覺得新界只是大埔、上水丶粉嶺同元、屯、天

伯爵府

lovececing 發表於 22-1-1 09:33

我就係屯門出身,到大學,英文真係差過其他同學好多皮⋯中學時有同九龍同港島啲朋友比較英文課程,佢哋真係深啲,更加唔好提發音同口音⋯

我果啲住屯門嘅中學同小學同學都幫小朋友考哂一線直資搬出屯門喇。

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

可能遲啲仲貴,講左好耐拆屯門泳池起鐵路站,果邊已經係咁起樓啦
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

SabrinaR 發表於 22-1-1 15:37
我就係屯門出身,到大學,英文真係差過其他同學好多皮⋯中學時有同九龍同港島啲朋友比較英文課程,佢哋真 ...

你講到咁大分別咁既

伯爵府

pomanlife 發表於 22-1-1 18:15
你講到咁大分別咁既

我都成廿幾年前,以前住屯門窮人多,無咁多資源比小朋友學英文。依家應該好好多,有youtube果啲。我見新一代小朋友,幼稚園就睇緊chapter books,英文oral fluent,同我以前果個年代不同了。

當年我到大學先係咁追英文,特別係oral…..英文聽讀寫還可以,一到要同人全英溝通同present ….. 高下立見,見到啲同學fluent 真係有啲自卑。

侯爵府

SabrinaR 發表於 22-1-1 19:35
我都成廿幾年前,以前住屯門窮人多,無咁多資源比小朋友學英文。依家應該好好多,有youtube果啲。我見新一 ...

不過咁講,津校同直私去比又係冇得好比,我都係津校同津校去比

首頁

尾頁

跳至