跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問家長對這間學校有咩評價?因我小朋友讀書唔太叻又唔係住大埔區,聽講呢間學校運動方便比較多,而我小朋友亦都係玩開運動,所以考慮緊,想知校風好嗎,thanks

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

smetana 發表於 22-1-1 13:21
請問家長對這間學校有咩評價?因我小朋友讀書唔太叻又唔係住大埔區,聽講呢間學校運動方便比較多,而我小朋 ...

幾年前我朋友囡囡是支援學生讀粉嶺一線小學,升中3次呈分屬B3,首輪揀心誠、三育,最後決定三育,因心誠較多功課,三育相對活動多、學習壓力較少。

至於三育校風在學位多爭學生年代,為求保校轉了直資,曾有跨境入讀,校風已不是十多年前差。

複式洋房

smetana 發表於 22-1-1 13:21
請問家長對這間學校有咩評價?因我小朋友讀書唔太叻又唔係住大埔區,聽講呢間學校運動方便比較多,而我小朋 ...

我大仔有朋友讀緊,暫時見佢哋都乖仔。當年的老師及朋友都有講三育已改變了好多,比較關愛學生品格,係「正」野來的。所以當年有去過三育的開放日,覺得校社幾大同空曠,有個健身室仔。運動方面強唔強我就唔太肯定了,要去再收下風先。

今年到我細女要搵中學,佢係第三組別(B3)成績, 我都打算自行時報名,但班主任叫佢先試一下大埔區其他學校,因為三育可以留返大抽獎時再選擇。

公爵府

lingwong913 發表於 22-1-4 14:58
我大仔有朋友讀緊,暫時見佢哋都乖仔。當年的老師及朋友都有講三育已改變了好多,比較關愛學生品格,係「 ...

岩呀!因為三育大抽獎時乙2、3仍會派入,好少家長放乙1,三育直資有參加統一,除非你非入不可,又要扣減自行一學位,否則試試其他中學。

你考慮下劉中、靈風,鄉中、李中首輪好好好大機會取錄,如果孩子係支援學生,就選卍慈、大光,對學生支援成長辦得唔差。

男爵府

回覆樓主:

多謝各位回覆
因為我唔係住大埔區,小朋友band2尾,唔太想博band 2學校,因我住果區老師話今年d band 2 學位都比較緊張,我誇區所以大抽獎不能博三育,只可選擇自行分配學位去報。昨天都專程揸車去睇下個環境同埋d. 同學放lunch

公爵府

smetana 發表於 22-1-5 01:25
多謝各位回覆
因為我唔係住大埔區,小朋友band2尾,唔太想博band 2學校,因我住果區老師話今年d band 2 學 ...

北區?

男爵府

mrs.so 發表於 22-1-5 09:14
北區?

元朗

公爵府

smetana 發表於 22-1-6 15:31
元朗

你孩子B2?B3?

首輪打算一間跨區+一間元朗?

男爵府

mrs.so 發表於 22-1-6 18:21
你孩子B2?B3?

首輪打算一間跨區+一間元朗?

老師話band 2 尾, 我心水兩間直資,大埔三育同天水圍香島。 元朗區band 2 學校我驚比較博,如果揀band 2 尾或band 3 嘅資中,我又覺得呢兩間直資比較好。
我仔玩開游水/舞獅/田徑,所以佢鍾意三育

公爵府

smetana 發表於 22-1-6 21:22
老師話band 2 尾, 我心水兩間直資,大埔三育同天水圍香島。 元朗區band 2 學校我驚比較博,如果揀band 2 ...

你揀三育問題不大,大埔北區通常B3學生又想英文授課就揀三育,天水圍香島我無記錯好似B3學生多,兩間直資有參加中一自行分配和中學統一派位分配,所以首輪要扣減你兩個首輪學位。

既然兩間你鍾意,希望囝囝讀得開心,就一試兩間直資,不過你一定要甘心,入呢兩間直資。

男爵府

mrs.so 發表於 22-1-6 22:19
你揀三育問題不大,大埔北區通常B3學生又想英文授課就揀三育,天水圍香島我無記錯好似B3學生多,兩間直資 ...

天水圍香島都係band 2~band 3, 不過香島都多人報,老師說入嘅機會都大,但我仔話如果stem. 同體育活動,佢鍾意體育多d . 兩間都係自行佔一學位,我唔熟大埔學校,所以想了解下間學校好唔好,

男爵府

mrs.so 發表於 22-1-6 22:19
你揀三育問題不大,大埔北區通常B3學生又想英文授課就揀三育,天水圍香島我無記錯好似B3學生多,兩間直資 ...

謝謝你的意見!

首頁

尾頁

跳至