自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

上年8月尾收到屋宇署強制驗窗信,收到信果刻已經同租客講話要約時間搵人上門驗窗,約左兩個月租客都話冇時間,佢要返工,放假都唔得閒,之後都一直推話唔得閒,好忙,早幾日我問過屋宇署咁既情況可以點,佢地既回覆都係話業主承擔一切責任,我都幾無奈,租客唔肯約時間驗窗,又就嚟過deadline驗窗,可以點做?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

lovebobo 發表於 22-1-3 09:41
上年8月尾收到屋宇署強制驗窗信,收到信果刻已經同租客講話要約時間搵人上門驗窗,約左兩個月租客都話冇時 ...

不再租比佢,請佢走

珍珠宮

如果生約咪一個月通知叫佢走

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

loved 發表於 22-1-3 09:50
如果生約咪一個月通知叫佢走

未到生約

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

上年8月尾收到屋宇署強制驗窗信,收到信果刻已經同租客講話要約時間搵人上門驗窗,約左兩個月租客都話冇時 ...

如果死約, 出一封律師信給租客要求配合法例, 否則後果由他負責.
如果生約, 口頭要求租客配合法例, 否則以一個月通知取消租約

翡翠宮

Horsebbj 發表於 22-1-3 09:56
如果死約, 出一封律師信給租客要求配合法例, 否則後果由他負責.
如果生約, 口頭要求租客配合法例, 否則以 ...

岀律師信要幾錢?屋宇署又話係業主負責,我驚岀律師信租客會玩野

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁唔合作!

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

直接同租客講如果要罰款就扣按金或者叫佢比。

伯爵府

lovebobo 發表於 22-1-3 10:20
岀律師信要幾錢?屋宇署又話係業主負責,我驚岀律師信租客會玩野
...

好多年前出過律師信,好簡單嘅幾行字,盛為1000, 我估而家呢個價唔得喇

伯爵府

如果有打釐印,打電話去問問。

珍珠宮

首先, 你再聯絡佢同佢講係因為法例規定, 如果佢唔合作, 如果有意外佢就要負責所有法律責任. 同時, 你再同佢講你稍後會再出一封律師信俾佢確認. 跟住你做左呢D, 你咪同返屋宇署講, 你租左單位俾人, 佢唔合作, 你要做既都做左囉!!

如果係生約, 你都仲可以叫佢走, 如果係死約, 要你賠返俾佢又唔抵, 唯有試下咁得唔得囉!! 如果你搵律師樓, 你可以順便問下律師咁既情況, 係咪出左律師信後, 佢都唔肯驗就係佢既責任先?

翡翠宮

auhiyo 發表於 22-1-3 10:46
直接同租客講如果要罰款就扣按金或者叫佢比。

都得喎,唔該晒你

翡翠宮

20091 發表於 22-1-3 11:07
如果有打釐印,打電話去問問。

打電話去邊度?

翡翠宮

紫翹 發表於 22-1-3 11:08
首先, 你再聯絡佢同佢講係因為法例規定, 如果佢唔合作, 如果有意外佢就要負責所有法律責任. 同時, 你再同 ...

其實有咩意外係咪真係佢負責呢?我之前都有諗過咁同佢講,但屋宇署又話驗窗係業主負責,叫我盡快同租客傾

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

業主責任應該走唔甩!真係俾租客玩C!

侯爵府

牛年勳章

其實已到強制驗窗期限,點解唔提前少少驗咗再出租? 要搞到依家咁煩,驗出有問題又要租客預時間俾人維修㗎。 期限內唔驗唔單只罰錢,仲要抽時間上庭,自己攞來煩。

珍珠宮

俾notice 佢趕佢走,佢唔租大把人租。如果佢妥協,就加佢三千元一個月租,以儆效尤。
呢招使得,我都有用過!

子爵府

回覆樓主:

唔好以為只係罰款,萬一個窗跌落街傷到人或死人,錢係解決唔到問題,要負刑責。

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

你如果驚有事,就搵個律師,出封雙掛號嘅信俾租客,cc俾埋屋宇處。另外出封信俾(我諗自己出都得)屋宇處,要求延長個deadline。所有野都要出信

珍珠宮

lovebobo 發表於 22-1-3 11:12
其實有咩意外係咪真係佢負責呢?我之前都有諗過咁同佢講,但屋宇署又話驗窗係業主負責,叫我盡快同租客傾
...
所以你如果諗住出律師信, 可能你要問下律師咁樣出有無法律效力. 一係搵果D咩當值律師或者區議員睇下有無法律服務確定下先

首頁

尾頁

跳至