自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

象牙宮

寶寶食飽未 發表於 22-1-4 15:24
我女女今年六歲,三至四歲個時有起過濕疹之後就冇再試過。但係可能自從升小一,返學功課忙就有壓力,見到佢 ...

自己:
兒童濕疹難好別抓!保濕要做好| 皮膚
穿全棉寬鬆的內衣褲,不要搔抓,儘量不接觸肥皂、洗衣粉等。不要用熱水燙洗。注意調理腸胃、營養均衡,不要過於肥胖,濕疹是完全可以治癒的。

看中醫: 服中藥

規律作息、積極保濕、避免過度清潔,都需要患者配合,才能有效控制。
建議家長給予適當沖冷水,或用冰冰涼涼的濕毛巾冷敷,冷敷之後,皮膚血管收縮,癢的感覺會因此減弱。降溫之後再擦乳液等保濕劑。盡量作息規律,不熬夜、不失眠,勤擦保濕劑,洗完澡、睡覺前、出門前各擦一次,提供皮膚保護,才能有效減少復發。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

禁止訪問

翡翠宮

回覆 寶寶食飽未 的帖子

我完全明白。。。我仔都係大約4歲左右發濕疹,懷疑居住大廈大維修所引起,到左5歲左右叫做控制到,只係有時發作下。。。點知,上左小學就好大獲,第一次考試時佢兩腳摺位可以話爛晒,流血流水,因為痛所以佢行果時唔敢屈隻腳,要申直腳好似機械人咁行,我真係係街喊左出黎。。。我估計佢應該係壓力所以爆得咁勁!當時只好不停搽cream同藥膏,同埋再次提醒佢考試只係考試,並不是所有,我地成家都冇人迫佢要考第幾或攞幾多分。。。之後第二次考試已經冇再發濕疹了。

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

最慘係見到呀仔係咁話好痕係咁抓,抓到流晒血!叫佢停,佢又話忍唔住。

大宅

我同囝囝都有濕疹 試過好多方法 戒口 換床單換得密啲 都無乜幫助
早幾個星期買咗隻有中藥成分嘅茶同口服精華 食兩個星期之後有塊臉真係無咁紅同乾 覺得你都可以從中藥方面入手

男爵府

寶寶食飽未 發表於 22-1-4 15:24
我女女今年六歲,三至四歲個時有起過濕疹之後就冇再試過。但係可能自從升小一,返學功課忙就有壓力,見到佢 ...

勤力啲搽lotion, 嗰陣我朝晚都幫阿仔搽,搽到宜家無哂印,唔好放棄,會好番的。

男爵府

cetaphil AD pro (濕疹個支cream)

如果屋企有 vaseline (膏質個隻)
都可以試下

濕疹係皮膚乾, 要keep 住保濕

男爵府

ABCBerry 發表於 22-1-4 23:25
cetaphil AD pro (濕疹個支cream)

如果屋企有 vaseline (膏質個隻)

呢支 Cetaphil 濕疹配方係好得,大人細路都啱用

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我女10歲都係,無啦啦上年9月尾發濕疹,斷斷續續塗類固醇2個月。愈塗 好返,再發既範圍大左,連本身無出既位都出埋,11月頭出到全身都係,雙耳,頸身手腳全都出疹,食左抗敏感都晚晚抓醒,我諗唔知係咪類固醇反彈,所以唔敢用,轉左中醫,睇左2,3個,岩岩先叫穩定小,塗藥膏就塗中藥膏同舒特膚,而家源頭2隻手摺位重有2撻濕疹,雙腳又成日痕到出粒,而家都重係晚晚都要食抗敏感先訓到覺,不過就無抓醒了,雙耳頸身都暫時退左疹,我相信都有排搞。小朋友其實日日飲中藥有無問題?我問過我醫師佢就話無。但我睇話長期飲,對個肝唔好。而家都我都唔知點

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

寶寶食飽未 發表於 22-1-5 10:48
請問係咩產品?

余仁生嘅小朋友飲茶包
我見話可以袪濕熱 以前淨係搽好似唔勤補 好快又痕又乾 所以就想試埋食 點知又搽又食又真係幾好喎

你可以上網店睇睇 佢地派緊試用裝

男爵府

我仔暑假開始發,頸同手腳摺位又經又甩皮又乾,睇西醫搽類固醇同食藥好快好返,但好快又翻發,跟住唔想再睇西醫。。。。
上個月同佢去睇中醫,初初有改善,對上一次食完藥發得更勁,連面都有,但手腳好左,我諗可能d藥唔岩佢,同醫師講,佢同我地換藥,呢2日靚仔返,希望keep住

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至