自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

有無出現副作用? 大家會打科興定復必泰?

珍珠宮

bb0325 發表於 22-1-4 19:23

問醫生

因為紅斑狼瘡都係免疫系統失調,但係科興又係搞病毒入侵身體再做抗體,所以驚科興越搞越亂

復必泰反應又太大怕捱唔住

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

我諗無
因為暫時唯一聽過醫生肯寫紙就係因為紅斑狼瘡

侯爵府

屋企人有, 佢識的那班紅斑狼瘡朋友, 打完基本冇咩副作用, 但一個月後去驗抗體, 最低的得四成

男爵府

sasa0208 發表於 22-1-4 19:54
我諗無

應該跟case

Btw. 問醫生

子爵府

我八姨係紅斑狼瘡,打左科興,無聽佢有咩特別。 補充:我媽媽同我家姐都類風濕,都係免疫系統,但係都打咗(科興)

復必泰呢,我暫時未聽到有親戚朋友 有免疫系統病而打咗呢一隻

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

QQ_panda 發表於 22-1-4 20:02
應該跟case

Btw. 問醫生

又長知識喇
原來都有人打左無事

公爵府

sasa0208 發表於 22-1-4 19:54
我諗無

請問有咩醫生肯寫醫生紙?我屋企人有吉巴氏綜合症,腦科醫生都叫唔好打疫苗,尤其係滅活疫苗,但點都唔肯寫醫生紙,睇咗幾個醫生都唔肯寫。

大宅

打了復必泰,我主診醫生有陪我及其他病人去打的,上年大約8月打第2針時,佢話佢的病人大約有二幾三十個己打了。

男爵府

金黑街矇 發表於 22-1-4 20:02
我八姨係紅斑狼瘡,打左科興,無聽佢有咩特別。 補充:我媽媽同我家姐都類風濕,都係免疫系統,但係都打咗 ...

我媽今朝去那打素覆診,亦是紅斑狼瘡症

醫生建議她,可打復必泰

可能,我阿媽患得好輕微呱?我阿媽還諗緊中..

子爵府

回覆樓主:

有一個朋友有紅斑狼瘡,醫生建議佢打科興,佢話除了打第二針頭暈左一個星期,冇其他不適。

子爵府

回覆樓主:

親戚係,佢打左復必泰,另一朋友都打左,不過唔知佢打那種

象牙宮

世事無常 發表於 22-1-4 20:36
請問有咩醫生肯寫醫生紙?我屋企人有吉巴氏綜合症,腦科醫生都叫唔好打疫苗,尤其係滅活疫苗,但點都唔肯 ...

我可能唔update喇
可能果時早期,而家見好多回覆都話打左,希望大家都健健康康

公爵府

sasa0208 發表於 22-1-4 21:13
我可能唔update喇
可能果時早期,而家見好多回覆都話打左,希望大家都健健康康 ...

謝謝你!

大宅

回覆樓主:

識人打左2針科興,平安過渡

男爵府

我有紅班狼瘡,係家族遺傳

醫生話我病情屬於穩定,有食開藥穩定病情。暫時未叫做病發。話我可以打針

我十二月頭打咗第一針biotech, 打後針口痛咗幾日,針口附近腫咗幾日,muscle 又腫又硬同痛。心跳有啲戚戚下。過咗幾日回覆正常。

上星期六打埋第二針,針口無上次咁痛,心口間唔中覺得肌肉戚戚下。第二日開始發燒,個人好攰。

到第三日中午退燒,而家暫時我心口間唔中戚戚下,針口掂到就有少少痛
違規簽名-超版代刪

子爵府

我都家族遺傳,但我一直都無發病,不過醫生話我係比其他人高風險有紅斑狼瘡,我好驚打完之後搞亂免疫系統,唔發病變左發病

水晶宮

世事無常 發表於 22-1-4 20:36
請問有咩醫生肯寫醫生紙?我屋企人有吉巴氏綜合症,腦科醫生都叫唔好打疫苗,尤其係滅活疫苗,但點都唔肯 ...

點解唔肯,淨係寫佢認為唔太適合打都唔得?
講就得寫就唔得?

子爵府

親戚打左兩科興無事,係打完比較攰訓多左,照常返工出外。

子爵府

naicha 發表於 22-1-4 19:58
屋企人有, 佢識的那班紅斑狼瘡朋友, 打完基本冇咩副作用, 但一個月後去驗抗體, 最低的得四成
...

佢係咪已經好多年病情已經係好穩定果種,我驚打完會無發病變發病,我一直預防呢個病十幾年,好小心完全唔曬太陽,唔想咁樣出事好唔抵

首頁

尾頁

跳至