自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

停緊職 咁有無人工? 我有朋友做part time, 其實佢地係今次疫情最大損失者, 隻菌變完又變, 針打完又打, 都唔知是否要到2047先可回復

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

個空姐無犯規,家居隔離。不過傳染咗比同住家人。
疫情下,大部分人都係受害者。

男爵府

咁個機師冇問題? 隔離期周圍去,唔係買必須日用品,係去餐廳除日罩食野喎
個空姐為咗唔使隔離咁耐客機去扮經貨機返喎, 客機對咁多客咁高危

當然我知佢地機組人員都慘嘅, 但其實各行各業咩階層都有受害者, 唔可以話因為慘所以想點就點

珍珠宮

Mini20160607 發表於 22-1-12 09:53
咁個機師冇問題? 隔離期周圍去,唔係買必須日用品,係去餐廳除日罩食野喎
個空姐為咗唔使隔離咁耐客機去扮經 ...

國泰航空承認去年底前空中服務員「客機去貨機返」 強調一直有向當局提交紀錄

https://inews.hket.com/article/3153120/

即是「客機去貨機返」其實是政府批准的

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

我反而想知至幼稚園生點樣,不過佢地有得編入酒店隔離,應該好小小
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

珍珠宮

畀面勳章

pauline_c 發表於 22-1-5 11:38
...
呢個空姐有問題
12月27日抵港住東涌,29日搬返北角,30號睇醫生,元旦確診

瑪瑙宮

大廚勳章

pauline_c 發表於 22-1-5 11:38
...

其實佢有犯規喎。。。原本佢喺屋企隔離無啦啦就走咗去東涌朋友屋企

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

畀面勳章

daijuju 發表於 22-1-12 09:58
國泰航空承認去年底前空中服務員「客機去貨機返」 強調一直有向當局提交紀錄

https://inews.hket.com/ar ...
政府若準佢[客機去,貨機返」,咁樣點解定下「客機機組人員要隔離,貨機免隔離」的條例?好明顯係國泰唔守規。

禁止訪問

珍珠宮

維仔媽媽 發表於 22-1-12 10:11
政府若準佢[客機去,貨機返」,咁樣點解定下「客機機組人員要隔離,貨機免隔離」的條例?好明顯係國泰唔守 ...

那個3天隔離可外出的是國泰公司指引,不是政府訂下的。所以就算違反也是公司紀律處分而已。

珍珠宮

seaheart88 發表於 22-1-12 10:09
其實佢有犯規喎。。。原本佢喺屋企隔離無啦啦就走咗去東涌朋友屋企

佢朋友有冇確診?
是否男朋友呢?

瑪瑙宮

大廚勳章

minmin 發表於 22-1-12 10:17
佢朋友有冇確診?
是否男朋友呢?

報紙無再寫。。。應無中招。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

水晶宮

維仔媽媽 發表於 22-1-12 10:07
呢個空姐有問題
12月27日抵港住東涌,29日搬返北角,30號睇醫生,元旦確診
...

佢有無報齊住址?

水晶宮

seaheart88 發表於 22-1-12 10:09

明白喇~ 之前無留意佢行踪

子爵府

維仔媽媽 發表於 22-1-12 10:11
政府若準佢[客機去,貨機返」,咁樣點解定下「客機機組人員要隔離,貨機免隔離」的條例?好明顯係國泰唔守 ...

其實成個安排好複雜,朋友話佢哋自己都好混亂。因為每個月都會有嘢更改。

但政府俾佢哋分抵港同離港航班,之前一路嘅免隔離「客機去,貨/吉機返」,適用於抵港無乘客機,有乘客就要隔離(除咗幾個低風險地區)。佢仲話返香港時要出示一封公司信,寫清楚自己抵港航班無乘客,而衛生署職員都會口頭問一次係咪無乘客,唔認為政府部門不知情。

呢單嘢有啲可圈可點,究竟真係佢哋互扯貓尾,定係有部門失誤所以唔夠膽大大力跟進。

子爵府

daijuju 發表於 22-1-12 10:14
那個3天隔離可外出的是國泰公司指引,不是政府訂下的。所以就算違反也是公司紀律處分而已。
...

衛生署指引,但是也沒有法律效力。明明是政府部門,做多少少就可以。

子爵府

維仔媽媽 發表於 22-1-12 10:07
呢個空姐有問題
...

我有諗過咁樣算唔算虛假申報。唔知道嗰張申報表係點樣問,不過正常唔會預你搬嚟搬去。

侯爵府

pauline_c 發表於 22-1-12 10:26
佢有無報齊住址?

好似就係初初冇報同阿媽住過,所以佢阿媽咁遲先足到,佢阿媽就係班friends度大擴散

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

micsin 發表於 22-1-5 11:06
停緊職 咁有無人工? 我有朋友做part time, 其實佢地係今次疫情最大損失者, 隻菌變完又變, 針打完又打, ...

人人都覺得自己係損失者
但起碼佢地仲有工開
唔好睇得咁細啦,好多人停晒收入架

侯爵府

sasa0208 發表於 22-1-12 10:40
人人都覺得自己係損失者
但起碼佢地仲有工開
唔好睇得咁細啦,好多人停晒收入架

係呀有朋友新年前先來停工(唔知停到幾時),當然停埋薪,就算有啲積蓄心理上都好徬徨

首頁

尾頁

跳至