自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

美容院是否高危?

政府宣布,美容院等表列處所明日起關閉14日。香港美容業總會創會主席葉世雄表示,政府在宣布措施前並沒有與業界商討,業界昨日獲悉措施後,感到錯愕及憤怒,指出美容業界一直守住零確診,質疑為何要再停業。

禁止發言

回覆樓主:

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

CatgirlBB 發表於 22-1-6 10:40
呢個年頭仲美容?
個個都戴口罩
邊個睇到你個樣?

lunch

禁止訪問

伯爵府

2024年龍年勳章

攞張稅單出黎睇下,睇下係未有30億生意

978212    發表於 22-1-14 13:28

珍珠宮

葉世雄說,農曆年是美容業界的衝刺期,上月及本月的預約已滿,是次收緊防疫措施對業界衝擊很大。

他又說,疫情發生以來,美容院沒有確診,但一直位列表列處所的名單,建議當局訂立進出表列處所的機制。

禁止訪問

大宅

就係戴口罩戴到生粒粒, 都要去做下美容既

水晶宮

CatgirlBB 發表於 22-1-6 10:40
呢個年頭仲美容?
個個都戴口罩
邊個睇到你個樣?

老公

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

好多小店會轉做上門,或者而家有啲出租美容房
大店1早收哂錢,到期食哂客人啲券,唔駛扮可憐啦
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

dannikwan 發表於 22-1-6 10:54
其實美容院好似冇出確診

有呀, 疫情最早期個陣, 有客人和美容院職員確診~

象牙宮

ernbe 發表於 22-1-6 10:29
美容院是否高危?

政府宣布,美容院等表列處所明日起關閉14日。香港美容業總會創會主席葉世雄表示,政府在 ...

医美, 美容暴利行業。有多暴利?毛利率超50%坐拥千亿暴利市场。一个愿打一个愿挨。
醫美國際的微創美容服務的毛利率也僅有69%

美容業職員就停工。慘。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

zxyggp 發表於 22-1-6 11:04
好多小店會轉做上門,或者而家有啲出租美容房 。
大店1早收哂錢,到期食哂客人啲券,唔駛扮可憐啦
...

就係,討厭

子爵府

2024年龍年勳章

ernbe 發表於 22-1-6 10:29
美容院是否高危?

政府宣布,美容院等表列處所明日起關閉14日。香港美容業總會創會主席葉世雄表示,政府在 ...

我覺得唔除口罩嗰啲可以繼續囉,例如修甲

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

臨近新年美容業先揾錢過年,慘!好似上年又係呢段時間停

子爵府

回覆樓主:

尋日收到我美容師打黎叫今日放工去做facial,佢話14日後都未必開返

ada0707    發表於 22-1-7 10:06

大宅

CatgirlBB 發表於 22-1-6 11:04
更加唔會睇

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

先唔好講佢生意額幾多億,但今次因為國泰同政府扯貓尾,導致香港人無辜受牽連,國泰除咗話炒咗幾個機組人員外,佢suffer咗啲乜嘢?點解唔跟防疫規則嘅企業唔駛受,反而無辜被牽連嘅人和行業就要過寒冬?

首頁
12345...8

尾頁

跳至