自由講場

跳至
.  

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

多謝各位意見,事情已解決。

子爵府

我覺得係你簡單複雜化, 我係佢寧願推車仔, 分兩次買, 好過填 FORM 囉

起碼可以吸下新鮮空氣, 可以見下人, 傾下計, 成日對住個廚房同你, 你估好咩?

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

其實好簡單啫,點解呢啲野由工人tick? 我訂貨只限買米買油呢啲重野,輕嘅咪由佢自己買囉,佢40+啫又唔係70+

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

乜system?見到都煩!

珍珠宮

回覆樓主:

你要整張購物清單出嚟,再等外傭去tick,又要佢去檢視
自己去睇廚房睇有咩要買仲快

男爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

有種車仔可爬樓梯的

男爵府

回覆 杜小田 的帖子

謝謝你嘅提醒,亦很感謝你嘅回覆。
其實車仔佢已經有,佢亦每日都會有出街買餸嘅時間。佢出親去都已經最少一個鐘頭,絕對有比時間佢出去買嘢。通常都係新鮮食材,水果牛奶等等。嗰啲其實都已經好重。

仲有洗頭水,沐浴露,油,米,麵類,罐頭類,呢啲真係重嘅嘢,全部都網購。主要係唔想佢拎住咁多嘢上樓梯。

珍珠宮

回覆樓主:

叫佢冇或者差唔多冇先出聲吧。你落單時自己決定買咩。

男爵府

回覆 秋天與楓葉 的帖子

謝謝回覆。清單已經整咗好多年,都係一啲必須買嘅嘢。
油鹽醬醋糖,五穀麵條類,廁所用品等等。

其實唔係好複雜,同一般網上嘅tick tick shopping list 差唔多.

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章

40幾咋,拎2袋米都得

珍珠宮

阿豬媽@C 發表於 22-1-8 13:50
屋企個工人姐姐,已經工作左幾年。 依家屋企唔係電梯直到,要行一層樓梯。 喺體恤佢年紀比較大嘅情況之下 ( ...

既然佢tick 完你又會check, 你自己去check 去tick 會唔會簡單啲?

水晶宮

阿豬媽@C 發表於 22-1-8 13:50
屋企個工人姐姐,已經工作左幾年。 依家屋企唔係電梯直到,要行一層樓梯。 喺體恤佢年紀比較大嘅情況之下 ( ...

同意2樓所講, 你自己 簡單複雜化。

既然你自己都知屋企有乜, 做乜仲咁多此一舉叫工人 tick 清單? 就算唔知, 你自己check 一轉屋企存貨, 10min 都已經知。

上網訂貨唔洗1-2hr (半粒鐘点都 攪掂) , 有時有d 貨品會做特價, 又要計埋 minimum charge, 落單買咩買幾多自己決定, 我唔會靠工人 tick 張清單去訂貨。

男爵府

回覆 parrotking 的帖子

佢已經有,係最新型號。但通常佢prefer 手提,因為車仔要又開閂. 我哋要求佢要摺埋收好。

子爵府

我地做法係自己買,新鮮、趕用就自己買回家,重個D、唔太趕一律網購

琥珀宮

阿豬媽@C 發表於 22-1-8 14:07

既然唔係好複雜,點解唔自己搞掂?

琥珀宮

swanmonki 發表於 22-1-8 14:07
40幾咋,拎2袋米都得

我媽快70仲托緊米呀,嚇死我

大宅

阿豬媽@C 發表於 22-1-8 14:07

我覺得你每星期用時間去check下物資,整過checklist佢去買,或者自己online買,一來唔會重覆買,二來可以知用量,大概幾時要補給。

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

其實咁樣咪仲煩。
屋企冇邊樣野,唔係望一望就知道咩?
做咩仲要剔來剔去。

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

birdbird 發表於 22-1-8 14:07
同意2樓所講, 你自己 簡單複雜化。

既然你自己都知屋企有乜, 做乜仲咁多此一舉叫工人 tick 清單? 就算唔知, 你自己check 一轉屋企存貨, 10min 都已經知。

上網訂貨唔洗1-2hr (半粒鐘点都 攪掂) , 有時有d 貨品會做特價, 又要計埋 minimum charge, 落單買咩買幾多自己決定, 我唔會靠工人 tick 張清單去訂貨。 ...

我會同工人講邊啲你唔洗買, 我會搞掂。(重野都係來來去去果幾樣野)

咁做大家都爽, 搞乜鬼 FORM 同 SYSTEM, 好煩!

首頁
12345...9

尾頁

跳至