婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

cecelc 發表於 22-1-11 19:35
你呢段野真係唔可以send出

我睇完get到意思係:老爺奶奶 你要知“定”呀

問題係如果佢地行為上真係過份,同佢講「你要知定」有乜用 佢覺得自己好知定,你唔識教行開咪ok,整無重心嘅幾百字把鬼

大宅

論湊仔功力,佢好歹都湊大過你老公,總比你呢個連細佬妹都未湊過嘅職業婦女強吧。
不過你99的確唔識教仔,教到個仔娶着個咁嘅人。

洋房

回覆樓主:

呢啲問題一定要老公出聲,你講佢既態度照舊,仲會當你衰人

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

樓主好自我中心,亦都好無禮貌。

即使長輩十萬個唔啱,身為後輩亦要知分寸。真係唔明點解樓主會覺得呢個message 可以send 出去,咁既態度係媽媽谷圍爐取暖應該獲好多支持,但send 比當事人絕對引起大戰,兩敗俱傷。

伯爵府

回覆樓主:

如要老爺知自己位置,新抱首先要清楚自己位置先

大宅

soksokman50 發表於 22-1-10 18:48
請你提提爺爺, bb係我個仔, 佢真係比返D空間我地, 唔好乜都理同爭, 佢自己搵返自己D平衡點啦, 由出生到現在 ...

有人幫你手,多謝都黎唔切,你真係唔知其實凑細路辛苦過返工。你大可幫工人,咁咪自己凑返,享受親子樂,两老又冇咁辛苦,大家好。
:-D :-?

水晶宮

回覆樓主:

大開眼界! 識 "造人" 但完全唔識 "做人"

大宅

樓主,你係咪同奶奶關係唔錯,所以諗住可以直接send呢段說話比奶奶知?
關係點好你都咪咁做添呀,有乜野都係搵你老公講好啦。
如果你係寄人籬下,你又真係要send的話。搵定地方搬都得

男爵府

既然不滿老人家湊,請工人搬走,有本事唔好靠老人家

子爵府

BK Milk勳章

soksokman50 發表於 22-1-10 18:48
請你提提爺爺, bb係我個仔, 佢真係比返D空間我地, 唔好乜都理同爭, 佢自己搵返自己D平衡點啦, 由出生到現在 ...

(1) 唔好send msg,費事大家寫作能力&理解能力有差異,攪到達唔到目的之餘,誤會更深。仲要由99理解後再同62講,得番原意20%

(2) 同住,將來都要見面,要諗下可能會面阻阻,有其他退路嗎?

(3) 語氣上,盡量唔會講62點樣“唔好” “唔啱”,改為提議62 “將來可唔可以”

(4) 不需要加插其他 working mum 意見,老人家唔會理

(5) “知道返位置” 係好差既講法,好令人反感,你覺得62 的地位比你低嗎?

(6) 問62 可唔可以比多D機會,由做父母的親自教BB.....

C6是否同你同一陣線?你兩人傾掂先出聲吧!

首頁

尾頁

跳至