婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

sybb2014 發表於 22-1-11 08:46
回覆 lolobae 的帖子

就算打唔打針,都想避得就避。唔見就唔駛話邊個又唔開心,或者聽到無聊野。 ...

對,有同感,好想新年開心平靜休息吓

大宅

2021可愛聖誕B勳章

happiebearmama 發表於 22-1-12 15:50

謝謝分享,完全明白,兩年來要拒絕的壓力也是很大的 ...

我都係上年唔去,但今年又比c6問,話我上年已經冇去,係去99個邊d親戚個到,真係唔想逼到行唔到同係到食野,我覺得就算全程帶口罩,咁逼咁多人都100%會中招,仲要唔知原頭,之後我仲要返去見我媽,我唔想做傳染者,但c6又好似好慘咁,實比人話(佢要車62,99去,冇得唔去,6299係個d覺得係普通感冒嘅人,而且我仲有個細到未打得針嘅小朋友)

別墅

Theresa226 發表於 22-1-30 22:32
我都係上年唔去,但今年又比c6問,話我上年已經冇去,係去99個邊d親戚個到,真係唔想逼到行唔到同係到食野 ...

可否只c6車6299見親戚,戴雙口罩唔食飯?一家大細只探6299,小朋友戴口罩面罩?新年唔見老人家都未必係最好,我地平日都每星期見一次但全程口罩,今年新年會去坐下,買禮及豐富晚餐但唔留低食。我小朋友都只得三歲62又唔衞生唯有自己盡量小心,做到見面及表達心意

大宅

2021可愛聖誕B勳章

happiebearmama 發表於 22-1-31 09:37

可否只c6車6299見親戚,戴雙口罩唔食飯?一家大細只 ...

6299係一齊住日日見,但99每年初一一定去佢自己d親戚(兄弟姐妹)到拜年打牌,加埋99有成10家人,仲未計佢地d仔仔女女嘅家庭(即係我地) 地方又唔大,所以唔好話食野,如果有人帶菌,真係覺得一入去呼吸第一下就中招,但我見到你留comment之後,又覺得唔去唔係咁好,好矛盾

別墅

Theresa226 發表於 22-1-31 11:09
6299係一齊住日日見,但99每年初一一定去佢自己d親戚(兄弟姐妹)到拜年打牌,加埋99有成10家人,仲未計佢 ...

明白,咁樣親戚我地都真係無見,只探62,外國一日仍然上萬單,好多人中咗都唔知。真係要同c6商量下,睇屋企情況同見D咩人,可唔可以坐下走人?

首頁

尾頁

跳至