自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

回覆樓主:

做特首每日只可返工放工,邊度都唔去得

翡翠宮

畀面勳章

上校車 發表於 22-1-11 12:24
咁11-12月我好多朋友都有出席飲宴又跟足防疲程序, 我自己都有約朋友食飯, 咁都十惡不赦 ?

ps. 我唔係林鄭 ...

這段時間出席宴會當然冇問題,問題在於林鄭聲大大指責別人的時候,有沒有自我檢討。
別人出席生日會就要嚴懲,佢自己出席聚會呢?1月頭根本大家就仍是以為正常時期,佢自己亦講過不會收緊防疫政策,官員最多咪錯在敏感度不足,需要佢史無前例的高調譴責嗎?佢有冇嚴懲到國泰、陳姑娘?!有冇嚴懲過准許妮歌潔曼團隊免隔離的官員?
日日是好日

男爵府

Boeing787 發表於 22-1-11 12:41
11/12月出席婚禮有什麼問題?不喜歡林鄭也要以事論事,不可以盲目批評。不然和yc沒兩樣! ...

其實就係話佢話人就得
11,12月都唔係完全安全
疫情隨時逆轉
話除夕陳肇始有叫大家唔好聚集
但倒數活動一樣照舊進行

男爵府

mother904 發表於 22-1-11 12:10
林鄭月娥承認早前曾出席婚禮及多個聚會,當時未爆發新一波疫情。

https://hk.news.yahoo.com/%E7%89%B9%E9 ...

我唔係幫特首,但11-12 月的確好多活動都正常進行,佢去婚宴冇問題喎。
但班高官係喺非常時期咁就真係唔應該。
我覺得 以事論事,而唔係麻目話人囉

翡翠宮

畀面勳章

kuhs 發表於 22-1-11 12:45
做特首每日只可返工放工,邊度都唔去得

佢點要求官員,咪點要求自己囉。
日日是好日

翡翠宮

畀面勳章

新聞只說「早前」,咁多會員話係11,12月,早前即係幾時?特首1月頭的行程係點,有冇飯局聚會,公開下好喎。
日日是好日

男爵府

回覆 dolala 的帖子

11/12月長時間本地零確診個案。如果這樣也不夠安全,那不如永遠不要出門,天天在家裡待著。
風繼續吹,不忍遠離...

男爵府

mother904 發表於 22-1-11 12:52
新聞只說「早前」,咁多會員話係11,12月,早前即係幾時?特首1月頭的行程係點,有冇飯局聚會,公開下好喎 ...

她又強調,12月30日之前,本港疫情控制得很好,當時疫情平穩,與內地通關的商討更正如火如荼進行,她承認自己當時去了很多聚會,當中99%是官方聚會;至於有指的婚宴,是在11月底至12月初舉行。她強調當天只花了大約10分鐘到婚禮現場恭賀,又反問這是否違反官員要求,希望大家公道。她指關鍵日子是12月30日出現本地Omicron個案,其後要收緊措施、落重藥

https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2297534/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E6%89%BF%E8%AA%8D%E6%97%A9%E5%89%8D%E6%9B%BE%E5%87%BA%E5%B8%AD%E5%A9%9A%E7%A6%AE%E5%8F%8A%E8%81%9A%E6%9C%83-%E6%9E%97%E9%84%AD-%E5%8F%AA%E8%8A%B110%E5%88%86%E9%90%98%E5%88%B0%E5%A0%B4%E6%81%AD%E8%B3%80
風繼續吹,不忍遠離...

翡翠宮

畀面勳章

新聞只講「早前」,咁多人認為只代表11,12月,1月頭唔知係咪「早前」呢?

一句到尾,希望特首待人以嚴的同時,都要嚴以律己以及自己馬房的下屬。
日日是好日

象牙宮

2024年龍年勳章

mother904 發表於 22-1-11 12:10
林鄭月娥承認早前曾出席婚禮及多個聚會,當時未爆發新一波疫情。

https://hk.news.yahoo.com/%E7%89 ... 3 ...

呢件事係小紅書爆出嚟, 董建華也有去, 全場幾百人都冇戴口罩

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

mother904 發表於 22-1-11 12:47
這段時間出席宴會當然冇問題,問題在於林鄭聲大大指責別人的時候,有沒有自我檢討。
別人出席生日會就要嚴 ...

如果生日宴唔係咁多相流出,知道咁多人唔戴口罩,再爆出場內飲酒 … 同正常飲宴唔一樣呀~

翡翠宮

畀面勳章

Boeing787 發表於 22-1-11 12:54
她又強調,12月30日之前,本港疫情控制得很好,當時疫情平穩,與內地通關的商討更正如火如荼進行,她承認 ...

佢自己1月3日仲講緊不會收緊防疫措施,咁當日去生日會的官員又何大罪之有,要佢高調話嚴懲?
日日是好日

公爵府

牛年勳章

mother904 發表於 22-1-11 12:59
佢自己1月3日仲講緊不會收緊防疫措施,咁當日去生日會的官員又何大罪之有,要佢高調話嚴懲?
...

同問!!!
但係而家已經成功幫國泰洗白!
今日我見到個婆婆指住張有關生日派對嘅報紙頭條,大大聲聲講:最衰就係呢個生日會,搞到D細路哥冇學返!

翡翠宮

畀面勳章

Boeing787 發表於 22-1-11 12:41
11/12月出席婚禮有什麼問題?不喜歡林鄭也要以事論事,不可以盲目批評。不然和yc沒兩樣! ...

我已清楚寫明我的論點,你可以有自己的看法,但不要動不動便說yc、藍絲。人除左政治立場,仲可以有自己的分析同想法的。
日日是好日

男爵府

mother904 發表於 22-1-11 12:56
新聞只講「早前」,咁多人認為只代表11,12月,1月頭唔知係咪「早前」呢?

一句到尾,希望特首待人以嚴的 ...

完全同意

公爵府

2023年兔年勳章

daijuju 發表於 22-1-11 12:41
佢話啲官唔聽話,咁其實佢都唔聽中央話,中央都冇追究佢,好包容 當下不如追究國泰,做好機組防疫 ...

可以見到香港係有某程度嘅自主管治,大陸無所有都強制要香港執行。

控制瘟疫,係無可避免對自由、私隱有損失。香港人係時候要習慣大陸管治模式,全程監控,所有事都實名。

唔珍惜自由,唔守規矩,最終就乜自由都無。

琥珀宮

回覆樓主:

珍珠宮

玩具勳章

上校車 發表於 22-1-11 12:24
咁11-12月我好多朋友都有出席飲宴又跟足防疲程序, 我自己都有約朋友食飯, 咁都十惡不赦 ?

ps. 我唔係林鄭 ...

係囉,佢話11月底公賀人地10分鐘,雖然我唔like佢,但佢甘有乜問題

子爵府

回覆 dolala 的帖子

新聞有講係11月底/12月頭wo~
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2297534/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E6%89%BF%E8%AA%8D%E6%97%A9%E5%89%8D%E6%9B%BE%E5%87%BA%E5%B8%AD%E5%A9%9A%E7%A6%AE%E5%8F%8A%E8%81%9A%E6%9C%83-%E6%9E%97%E9%84%AD-%E5%8F%AA%E8%8A%B110%E5%88%86%E9%90%98%E5%88%B0%E5%A0%B4%E6%81%AD%E8%B3%80

侯爵府

Ryanma 發表於 22-1-11 12:16
站在道德高地指駡人, 寬己嚴人, 討厭至極!

鬼咩~無人請佢去洪門宴, 無得去, 嬲嬲豬! ...

Agree

首頁
12345...8

尾頁

跳至