自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

去私家診所?而家仲有無深喉唾液測試?
去私家醫院?不過可能幾貴下
去流動檢測中心? 唔係強檢嗰批都ok? 如果夜媽媽先黎唔舒服又點好?

利申:我無病徵,不過諗定先,原來我都唔係好知。

子爵府

深喉唾液檢測
]

男爵府

回覆樓主:

可以拎樽,但我會去流動檢測站,有人話非強檢都可以排,一來好多強檢地方都冇得証明,二來政府都鼓勵市民自願檢查,我疫情期間都去咗五六次,如果唔使點排隊我都會再去

侯爵府

去檢測中心, 俾240就有得CHECK

子爵府

2024年龍年勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 畀面勳章 BK Milk勳章

郵局攞樽仔,

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

我會去流動檢測中心,樽仔慢 d 有結果又唔準。半夜唔舒服,都會等第二朝先做檢測。

男爵府

唔想俾錢,只能取樽。

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

去流動檢測點, 依家唔洗強檢都可以做, 更何況根本查唔到你有無去過要強檢地方, 或者可以講要強檢地方都多到數唔清, 職員根本無咁多時間去問.

而且上面都有講, 政府依家去番"願檢則檢"嘅政策, 你肯去做就可以

la_source    發表於 22-1-12 11:28

侯爵府

子若 發表於 22-1-12 10:18
去流動檢測中心? 唔係強檢嗰批都ok? ...
若已打booster 唔使太擔心,有病徴咪去睇醫生,半夜可以去急症

侯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

可以上網預約(社區檢測中心) , 唔使俾錢, 我老公上星期都做左(公司需要):

https://booking.communitytest.gov.hk/form/index_tc.jsp

子爵府

2024年龍年勳章 笑得好勳章 畀面勳章 陪月勳章

可以拎樽

侯爵府

qooqoo514 發表於 22-1-12 10:39
可以上網預約(社區檢測中心) , 唔使俾錢, 我老公上星期都做左(公司需要):

https://booking.communitytest. ...

我早前約過去做、等佢會查我係咪收到安心出行嘅通知
如果冇通知唔知做唔做得呢

伯爵府

現在間間都俾驗,我去的那間什麼都無問,直接驗。
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

子爵府

如果有病徴同合理懷疑 應該直接去醫院
...你們不要憂愁,因靠耶和華而得的喜樂是你們的力量.(尼 8:10)

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

https://booking.communitytest.go ... 22-01-12-a-mscs.pdf

到政府流動採樣站, 完全免費! 如問起, 你話去過sogo 或 維園
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

侯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 gilgilgilgil 的帖子

我老公唔係因為安心通知要去做 (安心亦冇通知需要做), 只係佢公司要求做咋.....

侯爵府

qooqoo514 發表於 22-1-12 10:53
回覆 gilgilgilgil 的帖子

水晶宮

請注意 若有病徵 係唔應該去流動檢測站或社區檢測中心的。

以下取自政府相關網頁:

「注意事項:

• 有病徵的人士不適合在社區檢測中心進行檢測。 市民若自覺有較高感染風險或有輕微不適 ,可於樣本收集包派發點索取樣本收集包進行免費病毒檢測。身體不適、需要醫學診斷及治療、不適合在社區檢測中心進行檢測、或有其他特殊醫療需要的人士可向私家或公營診所求診,並視乎需要使用政府提供的免費檢測服務。」

「流動採樣站的服務對象為沒有病徵的人士。如有病徵,應立即求醫,按照醫護人員的指示接受檢測,不應前往流動採樣站。」

珍珠宮

BK Milk勳章

qooqoo514 發表於 22-1-12 10:39

https://booking.communitytest. ...

唔係公司需要,要唔要錢?

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

看第2、3、4點
https://www.coronavirus.gov.hk/chi/early-testing.html

首頁

尾頁

跳至