自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

睇完單野仲有冇人係助養緊?

今日本想cut, 打左我又cut 線。我揾番之前既信同相再睇多次,我助養個女仔係cambodia, 由小女孩(7) 變少女(11) ,佢係屋前影相好簡陋,掃把都係。。我其實唔太忍心。我唔助養咁佢點? 柬埔寨應該真係好窮,我助養到佢18歲仲有7年。我暫時都係唔cut住

公爵府

回覆 kit2004 的帖子

https://topick.hket.com/article/ ... F%E7%A5%9D%E7%A6%8F

從來不是把金錢送到貧者手上,而是幫助有需要的人自力更生。宣明會建立簡單目的,就是讓兒童得到食物、健康和教育,要達到這目的,就要從基建開始。醫生曾自費跟宣明會到非洲、尼泊爾和緬甸探訪,親眼見到在北肯尼亞建設的水井,如何讓孩子獲得清潔水源,從而維持健康;也見到在尼泊爾的建設學校,讓孩子離開童工之苦而開心上學。

公爵府

回覆 kit2004 的帖子

我助養左2X年, 冇 cut 過

水晶宮

kit2004 發表於 22-1-13 14:42

今日本想cut, 打左我又cut 線。我揾番之前既信同相再睇多次,我助養個女仔係c ...

同你一樣,前排的起心肝剿晒 d 信/ 單出嚟諗住cut (我有捐緊幾間呢d 機構)
但望下d 相同信,個小朋友睇住佢越來越大(一樣樣,同一個人),佢嘅字體(假設真係佢寫)又真係由好幼嫩變到寫得越來越靚
諗下諗下,可能有日佢突然收到消息無捐款無得返學會好唔開心
諗下諗下,算啦,就算有行政費,都應該有 d 係幫到小朋友,而我又無困難,幫下人係應該嘅
結果唔忍心,幾間都無cut 到

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我都無cut到... 發生左呢件事... 無影響就假... 但我都花左少少時間去睇佢嘅年報... 數字有會計師樓去核實.. 我選擇左相信...

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章

無cut ~自己做好事~

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

男爵府

我又係差唔多情況,5歲開始到而家10歲。
我覺得如我cut咗,實際上對佢無影響,因為係集合所有捐款然後share比成個社區用,根本不是個別助養。

只不過如d信真係佢寫的話,我cut咗,佢就呢段時間不用寫卡,不知會否覺得有人放棄咗佢。不過其實要佢年年影相同寫卡,可能佢都唔明咩事。

侯爵府

好媽媽勳章

我實在唔忍心,我唔想影響佢成長,如果有人欺騙我同情心,咁我只埋怨自己蠢,我問心無愧

逸逸不敗    發表於 22-1-13 19:32
開心每一天

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

我都無cut,上一個幾年前完成助養,而家係第二個,以我所知,佢哋係用啲錢幫助個小朋友的社區,改善環境,教佢哋自給自足,類似係咁

已刪除用户

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章

伯爵府

你其實係捐款去個pool 度, 由宣明會決定如何用

男爵府

助養左10幾年,吾會cut, 總會有個別事件!

男爵府

回覆 雪影 的帖子

我同你諗法好相近!

大宅

我睇返d相,個小朋友3年來3張相都著同一件衫。可能係佢家裡最靚果件,特登著黎影相,個袖一年比一年短,真係唔忍心

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

你咁都唔會cut, 在下實在佩服 其實自己 鍾意就好
總有離別的時候

大宅

Cut 左,成件事宣明會不但沒有好好將「助養」這件事向捐款人解釋;連受款方也不清楚宣明會幫在什麼地方。改善社區環境、自給自足是很大型的工作,事情欠透明度。「助養」這個詞語,有誤導成分,引起社會關注、也不見得他們努力改善行政宣傳。

opclk99    發表於 22-1-14 00:40

子爵府

我都係 唔忍心

大宅

kit2004 發表於 22-1-13 14:42

今日本想cut, 打左我又cut 線。我揾番之前既信同相再睇多次,我助養個女仔係c ...

你d錢係唔會落到去俾個女仔度,據佢地嘅講法,係用喺個女仔嘅社區,我唔覺得呢d叫助養,年年寄d野黎完全係巧立明目去呃我嘅同情心。我寧願損俾mothers choice

opclk99    發表於 22-1-14 00:40

男爵府

回覆樓主:

ngo食水深,都唔知係咪真係幫到

首頁

尾頁

跳至