婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Del

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Jsk_ma 發表於 22-1-14 23:45
之前我唔太反感我奶奶的,但自從我再有左之後佢講左一d說話再加上而家佢的行為令我越來越反感。早幾年前我 ...

好大堆文字
即係唔係一齊住
如果係意外懷孕嘅就冇得講
如果係想有,咁你地就唔夠周詳計劃
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

crystal媽咪 發表於 22-1-15 00:13
好大堆文字
即係唔係一齊住
如果係意外懷孕嘅就冇得講

樓主,完美計劃,係99湊晒兩小朋友!!!

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

就咁睇你99又冇唔想凑扮想凑。佢可能想凑但凑唔掂2個只想凑1個。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

99唔想湊都正常既
湊小朋友咁辛苦

62退休c6唔應該問2老湊2個
退得休都年紀大
咪辛苦老人家啦

生第一胎時就應該要請姐姐
反正你話比99既錢都夠請2個姐姐

水晶宮

回覆樓主:

太多字無心機睇

我有咗第二個時都問我工人搞唔搞得掂。最初佢話ok, 諗咗幾晚話可能唔掂(其實我都覺得唔掂,因為又要帶大嘅出入,又要睇細嘅), 想我請多個工人。 而家第二個工人嚟到喇,佢講笑同我講,ok 可以生第三個喇。

生bb 前你都諗下湊嘅人得唔得先吖。就算佢口講得,你都諗下實際上得唔得。老人家退休就享福啦,仲要同你湊兩件。。。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

睇完。99既然5想, 索性強硬D 5 使佢來5使佢理。咁怕老人家打緊你在擔心的算盤, 就最好一家一主, 請姐姐。反正你都生左佢5想要的孫。
「但之後c6又公道講係佢搞到我一蚊都俾唔到我自己阿媽」攪到咁樓主都要生多個, 其實我幾佩服樓主的勇氣。
女人, 一定要有個錢傍身。成件事, 最慘係你媽媽,養大個女, 阿女仲未做到給點錢以表少少孝心。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

天價家用即係幾多 夠請2 個人工人 我諗大慨一萬左右 包湊小朋友 買下濕碎野 仲要包埋餸煮飯 其實一啲都唔天價 ……最重要嘅係 你自己一廂情願你奶奶幫你湊兩個 既然你要佢幫手 你生之前點解唔同佢商量下 根本你就一廂情願 唔合你們意就覺得佢唔啱

cathngai    發表於 22-1-15 11:43

珍珠宮

回覆樓主:

奶奶好老實講只湊到一個,無能力湊兩個,睇唔到奶奶扮想湊孫

奶奶自己生兩個自己湊,你就老奉擺喺奶奶度要奶奶由朝湊晚

講到咁拮掘,又生第二胎

講到俾天價家用,原來夠請到兩個工人就叫天價
請個陪月由朝湊到晚起碼要6萬
大b係同奶奶住,晚晚上去晚餐+帶飯,奶奶煮少日都覺得蝕咗

cathngai    發表於 22-1-15 11:42

複式洋房

其實果時奶奶湊阿囡,我地租樓,住近奶奶的,果時我都俾到錢我媽的,但之後俾左首期裝修費後再加上奶奶要求多左家用,我地果刻就手緊,但問題係我果時唔明奶奶要甘多家用做乜?又成日唔煮飯,就算煮都係粗茶淡飯多菜少肉,甚至成餐飯都係齋,最鍾意買已醃好的素肉切來煮,朝早,下午都買的,朝早c6帶囡返學,奶奶已經唔使一早起身,晏d起身慢慢歎早餐都得,之後又成日約佢妹下午high tea soso, 接完我囡放學後,帶埋我囡出去meet佢妹,囡返早學,其實放完學好攰,奶奶由得我囡在餐廳訓囉,就算早一年疫情開始,都是這樣,我覺得過份囉,soso完就話煮唔到晚飯,求其煮個齋餃子麵就算,囡囡夜晚係跟我地的,唔係要奶奶24小時湊我囡的。我只係覺得佢要求甘多錢俾佢成日出去買野食,soso就真,唔覺有幾多用番在我屋企身上,而家我地唔同佢同區住,請左姐姐,更加唔使奶奶湊或者理阿囡和bb,c6反而儲到好多錢,再者姐姐湊,配合到我地點管教阿囡添,但我係反感在佢而家成日話可過來幫手陪我和阿b覆診, 講真 我唔想阻佢甘多姿多采的生活,而且係佢唔想我呢個b出世,而家又扮想湊想理,之前仲話係開頭2-3歲最辛苦,之後冇甘辛苦架,講真奶奶而家嫌辛苦湊兩個細但又反口同我講62退休後兩老可湊兩個,我心諗過多一年,6299都老多一歲啦,我唔覺得到時99會更真心想湊,而家都hea湊,遲下更hea囉

子爵府

Jsk_ma 發表於 22-1-15 11:59
其實果時奶奶湊阿囡,我地租樓,住近奶奶的,果時我都俾到錢我媽的,但之後俾左首期裝修費後再加上奶奶要求 ...

你覺得俾咗家用佢湊孫 佢就要好似外傭咁打你工,朝早起身煮早餐你地食,約人下午茶即係偷懶?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

Jsk_ma 發表於 22-1-15 11:59
其實果時奶奶湊阿囡,我地租樓,住近奶奶的,果時我都俾到錢我媽的,但之後俾左首期裝修費後再加上奶奶要求 ...

既然99湊,你有不滿,
咁你點解唔請姐姐湊或比自己呀媽湊?

珍珠宮

「之後9月開學,將囡轉番來我地果區讀書,由姐姐湊埋大囡和細b,既然我請左姐姐,我冇理由要同囡分居」

前言不對後語
明明一開頭話請咗姐姐先唔洗同呀女分居

複式洋房

再者果時如果奶奶話唔湊阿囡,我都冇問題,我可以俾我親戚湊或者搵本地姨姨或者最後選擇排託兒中心都得,不過佢話肯湊,甘我地又住近奶奶,如果請姐姐怕姐姐唔知點對果時初生的阿囡,所以果時決定俾奶奶湊,但俾的家用,所謂所碎野,佢真係買紙巾咋,再唔係佢買下阿囡衫,因為佢有鋪癮好鍾意買衫,尿片奶粉洗頭水米乜都唔包,我心諗買紙巾要甘多錢?飯又唔成日煮,餸更加冇買啦

子爵府

我個情況同你相似,不過生第二個已請外傭,俾「天價」家用99,佢就負責幫我買一餐晚餐餸,及每曰接送我返全日班嘅大女..我家同佢家及幼稚園係方圓200米範圍內。

99都唔捨得買餸俾我食架,不過點都好,佢唔幫我,我都覺得佢仔應份俾錢佢洗。唔好上心呢啲家務事,我諗你仲好年青,諗下點發展自己事業更好

複式洋房

回覆 heyhey101214 的帖子

我地冇要求佢煮早餐,佢仲訓到人地番晒工佢才起身出去慢慢歎早餐,到囡12點放學才去接陪囡

複式洋房

回覆 秋天與楓葉 的帖子

開頭未請到,甘要奶奶繼續湊阿囡,佢果時仲返緊n班,但上年暑假請到姐姐後,我調番阿囡跟我地果區讀書,之前我地收左樓有自己地方但都遷就我奶奶方便湊囡,所以平日唔係紅假我地跟6299住一排,紅日就我地成家番自己屋企,99紅日唔使湊我囡的,仲要果時係n班中途,唔想搞轉校,但果時奶奶要求再多家用,但又唔係成日煮飯,佢一起身只需接囡放學和佢自己soso囉

複式洋房

回覆 秋天與楓葉 的帖子

上年暑假請到姐姐,但9月都搞唔到轉校,10月才轉到,但9月時我要同姐姐住我自己屋企,所以有成個月平日日子我唔可以同囡同居

男爵府

Jsk_ma 發表於 22-1-14 23:45
之前我唔太反感我奶奶的,但自從我再有左之後佢講左一d說話再加上而家佢的行為令我越來越反感。早幾年前我 ...

其實你奶奶無錯喎,你生就奉旨要人湊,一萬蚊十分之合理,佢到返轉頭比一萬蚊你自己搞掂,你都唔肯啦

大宅

炒咗奶奶,益返自己阿媽!

首頁

尾頁

跳至