自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

公爵府

未至於憎,但唔鍾意,原因要大掃除。但我今年不知那來的魄力, 廚房/廁所/窗已經抹曬, 利是都入埋,可以開開心心等過年,yeah!!

大宅

我都好驚初一成班半生不熟嘅人聚埋一齊問長問短
所以呢排成日幻想做密切接觸者入竹嵩灣過年

男爵府

emt1314 發表於 22-1-15 17:18
我好仲意哦, 新的一年, 新的開始, 新有希望

可以派利是, 又可以收利是, 大家喜氣洋洋, 一家人開開心心:win ...

x2 開心日子來,最憎係鬼節

珍珠宮

我又唔憎,但無特別鐘意...
見啲人新年尷尷尬尬,都唔好意思同佢地打呼...

子爵府

我!超憎,淨係安排團年飯、拜年、男女家親戚

伯爵府

meowmeow34 發表於 22-1-15 16:47
乜嘢都話要趕住過年前搞掂佢, 搞到乜嘢都難買,難book。
新年期間又諸多禁忌, 日日都要扮笑講恭賀說話, ...

唔憎呀,有得放長假。
我農曆新年乜都唔洗做的,唔洗團年,唔洗拜年,年三十食個大家樂就算,初一去娘家見下面,之後日日都係自己時間
而見到人講恭喜呢d,禮多人不怪,都係表面野啫,開工都一定要做,逗下利是,又派下利是,幾開心呀!人地問d唔岩聽既野,求其灑過咪算,唔上心
至於禁忌,我老公金句:禁忌係用黎打破的!所以我好free ,乜都唔洗跟

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我鍾意新年呀,可能我有絕對自由揀去唔去同去邊度拜年

大宅

未至於憎,不過覺得新唔薪年都冇乜分別

大宅

Piaget 發表於 22-1-15 19:03
我鍾意新年呀,可能我有絕對自由揀去唔去同去邊度拜年
以前冇能力搵錢嘅時候新年逗利是係好開心

伯爵府

我係中國人所以好喜歡農曆年

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

我鍾意過年有假放,但唔鍾意去拜年,細個嘅時候就覺得跟住大人去親戚屋企拜年好悶,佢地傾計我地d青年就發牛豆,到大咗做咗父母又唔想去長輩度拜年,無論大人定小朋友,個個掛住睇電話,我又係發牛豆!好想留響屋企自己一個hea下睇下電影睇下書執下衣櫃囉~

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

唔like拜年

象牙宮

不喜歡!好假好無聊

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

唔憎過年,不過唔鍾意派利是啫

Wongbuddy    發表於 22-1-15 20:05

侯爵府

回覆樓主:

咁講,其實我覺得最憎啲情人節母親節父親節,我覺得呢啲節夾硬講I love u其實仲假。只係人講我又講。

反而過年我係好真心同長老拜年,祝佢地身體健康,龍馬精神

子爵府

回覆 meowmeow34 的帖子

當你諗下能夠與親人團聚係一件幸福既事呀 珍惜

侯爵府

ill 發表於 22-1-15 16:56
我新年期間,我只係憎拜年,覺得好虛偽。

我都好憎拜年!

chyush    發表於 22-1-16 09:38

侯爵府

青青河邊草 發表於 22-1-15 20:04
咁講,其實我覺得最憎啲情人節母親節父親節,我覺得呢啲節夾硬講I love u其實仲假。只係人講我又講。

反而 ...

中國人並無太多愛唔愛
愛反而係表現在對人的祝福和對團圓的重視
在新年點都同家人團聚,跟家人拜年說祝福,勝過一萬句口號式I love u

珍珠宮

唔太鐘意好多人好糟,又要頻頻撲撲,仲要倍笑。

侯爵府

我就冇話憎, 我哋過節如過日, 過年除咗要封利是外,其他都唔使搞, 眨下眼幾日假期就過咗年啦

首頁
12345...8

尾頁

跳至