美容扮靚

跳至

首頁
12345...8

尾頁

公爵府

我之前一星期敷 3次 mask (+eye mask) ,另2~3晚敷 sleeping mask。早排見到呢度有 jm 話日日敷 mask,咁我大概兩星期前開始日日敷(1星期1次深層清潔,1星期3次 eye mask), 感覺皮膚又唔錯喎~

拋磚引玉,我比較喜歡用水洗mask, paper mask真係少用。 想八卦下大家用邊啲 mask

大宅

同你一樣,我鐘意cream mask,Apivita royal jelly 嗰隻好用

男爵府

mymarigold 發表於 22-1-16 11:35
我之前一星期敷 3次 mask (+eye mask) ,另2~3晚敷 sleeping mask。早排見到呢度有 jm 話日日敷 mask,咁我 ...

Sis
咁你覺得renewing pack 同Sisley rose mask 和古源honey mask , 邊隻好d?

珍珠宮

sorbert 發表於 22-1-16 12:33
Sis
咁你覺得renewing pack 同Sisley rose mask 和古源honey mask , 邊隻好d?

我覺得sisley玫瑰面膜,同 fresh 隻玫瑰面膜,差唔多。

唔洗比貴咁多買 sisley

公爵府

sorbert 發表於 22-1-16 12:33
Sis

我混合乾肌,40+

Fresh honey mask 係好滋潤嘅 mask ,當濕度跌到落2~30度,用其他 mask 都幫助唔到,唯有佢真係可以幫到塊面唔乾..... 但除此之外冇乜特別功效。

我 20+ 30+ 到 e+ 40+, 都係間斷用 Valmont renewing pack,用完2~3罐就停一排咁。我又唔覺得佢好神級,用完皮膚係明亮咗,但可能佢有排毒功效,每次用完我都有少少爆粒粒。

其實我都唔間斷咁搵相似產品,結果試試下就搵到 Sisley Black rose mask,敷完覺得面色均勻冇咁暗啞,而且我覺得保濕能力比 renewing pack 好(可能因為 renewing pack 唔係主打保濕),用完我唔會爆粒粒。

公爵府

回覆樓主:

如果講明亮膚色嘅驚艷程度,Valmont renewing pack 同 Sisley Black Rose Mask 都比唔上 La Prairie Luxe cream , 我只係夜晚用,用咗頭三日,第二朝起身覺得皮膚均勻。用到一個禮拜,就真係覺得剔透咗同光澤返曬嚟~

甲之蜜糖乙之砒霜,始終都要睇護膚品夾唔夾自己~

公爵府

Lumgg 發表於 22-1-16 11:48
同你一樣,我鐘意cream mask,Apivita royal jelly 嗰隻好用

我以前都好鍾意 Apivita,青瓜、星晨花、粉紅泥...... 不過 e+ 年紀大用佢地唔係好夠力,但就鍾意用佢隻 eye mask

公爵府

大姑娘 發表於 22-1-16 13:15
我覺得sisley玫瑰面膜,同 fresh 隻玫瑰面膜,差唔多。

唔洗比貴咁多買 sisley

其實2隻都有啲似,用玫瑰,但兩隻嘅texture 就唔似,Fresh 係 gel 狀Sisley 係薄 cream 狀。我用 Fresh 短敷 10~15分鐘覺得冇料到,要敷夠20分鐘先 feel 到保濕,但佢做唔到 Sisley 嗰種明亮膚色效果。Sisley 我敷10分鐘就可以了~

珍珠宮

mymarigold 發表於 22-1-16 13:37

其實2隻都有啲似,用玫瑰,但兩隻嘅texture 就唔似,Fre ...

咁葉露芝保濕面膜呢?

我覺得粗用既,還可以,勝在夠平

公爵府

大姑娘 發表於 22-1-16 13:53
咁葉露芝保濕面膜呢?

我覺得粗用既,還可以,勝在夠平

呢隻就真係主力保濕無其他功效,學你話齋,粗粗地用都ok呀

不過我覺得佢保濕力好過 fresh Rose mask 少少,可能Fresh 太 gel ,gel 狀質地嘅面膜,對我嚟講唔係好夠力

珍珠宮

mymarigold 發表於 22-1-16 14:17
呢隻就真係主力保濕無其他功效,學你話齋,粗粗地用都ok呀

不過我覺得佢保濕力好過 fresh Rose ...

我都覺 fresh太 gel, 一路搽好似一路滴咁。

咁保濕面膜,主力保濕,都唔預有其他功效。

其實你圖中,好多隻我都有用緊/過

公爵府

大姑娘 發表於 22-1-16 14:24
我都覺 fresh太 gel, 一路搽好似一路滴咁。

咁保濕面膜,主力保濕,都唔預有其他功效。

係呀,一路搽一路滴嗰下真係好呢 hea

請問你用緊邊啲其他品牌呀?我都想參考下

珍珠宮

mymarigold 發表於 22-1-16 14:28

係呀,一路搽一路滴嗰下真係好呢 hea

我係一個中意試唔同品牌既人。

Origins 幾隻masks 都有用,avene 保濕 mask,Estee lauder Supreme mask,資生堂美白系列sleeping mask,Clarins 保濕 mask.

其實我覺得隻隻差唔多,我只當 routine 咁用。

我去資生堂/Lancom check 皮膚,水份度數有88%/86%。

公爵府

大姑娘 發表於 22-1-16 15:07
我係一個中意試唔同品牌既人。

Origins 幾隻masks 都有用,avene 保濕 mask,Estee lauder Supreme mask ...

明白,謝謝你~
JM 你水分指數咁高皮膚真好

Avene Origins Clarins 保濕 mask 對我唔夠力.......我諗緊係我皮膚太缺水, 用咗冇反應,定係我平時敷 mask 敷得太多,對佢地冇特別感覺

珍珠宮

mymarigold 發表於 22-1-16 15:28
明白,謝謝你~
JM 你水分指數咁高皮膚真好

你平時敷太多 masks?

我一星期三次,用唔同類型既 masks. 清潔,磨砂,保濕輪流用。

珊瑚宮

回覆樓主:

Oligopeptide mask, 朋友幫我買的。
平靚正, 補濕收毛孔一流

大宅

我之前一星期敷 3次 mask (+eye mask) ,另2~3晚敷 sleeping mask。早排見到呢度有 jm 話日日敷 mask,咁我 ...

最愛倒膜mask, Eurobeaute 嘅mask, 性價比高、Erno Laszlo冰白面膜同Glycel冰川面膜都值得推介。

子爵府

origins Mega mushroom mask,降紅同保濕都做到
cha ling 既winter mask 而家用都ok, autumn mask好潤,不過洗有d煩

我有時趕時間,會用toner 敷面,Origins Mega mushroom 敷完真係覺得好水潤,lamer 精華水用多少少黎拍面都好保濕
其實而家都好少敷mask,不過facial 停28日都要搞搞

珍珠宮

kapocarol 發表於 22-1-16 19:00
最愛倒膜mask, Eurobeaute 嘅mask, 性價比高、Erno Laszlo冰白面膜同Glycel冰川面膜都值得推介。
...

erno Laszlo 喺咪包粉同佢支水混合,好似倒模咁?用過,一般且麻煩。

大宅

大姑娘 發表於 22-1-16 19:40
erno Laszlo 喺咪包粉同佢支水混合,好似倒模咁?用過,一般且麻煩。

Eurobeaute易操控好多,可以試吓

首頁
12345...8

尾頁

跳至