美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

公爵府

bbbusy 發表於 22-2-1 15:29
每次要敷幾多分鐘?

深層清潔 5~10 mins
補濕 mask /eye mask 15~20 mins

公爵府

bbbusy 發表於 22-2-1 15:37
用邊隻mask可以去到油脂粒、同去酒米?

普通去角質、深層清潔 mask 都有幫助呀,要睇膚質(混合/乾/敏感肌)去決定用邊個品牌

水晶宮

mymarigold 發表於 22-2-1 16:09
普通去角質、深層清潔 mask 都有幫助呀,要睇膚質(混合/乾/敏感肌)去決定用邊個品牌
...

是乾性皮膚,用邊隻mask好?

公爵府

bbbusy 發表於 22-2-1 19:31
是乾性皮膚,用邊隻mask好?

Deep cleansing mask,我用 Kiehls、Innisfree、Borghese 綠泥有 d 乾,GlamGlow 乾到敏感。
Apivita 粉紅/綠泥都唔乾,但粉紅泥清潔力一般。我比較鍾意用 IPSA、雪花秀同Mario Badescu Enzyme Revitalizing Mask。

珍珠宮

Uppp

男爵府

有冇jm用過valmont with a mask? 單用夠唔夠保濕?

公爵府

野原廣志 發表於 22-2-10 22:55
有冇jm用過valmont with a mask? 單用夠唔夠保濕?

有用過,我覺得一般,用過 Valmont 幾隻產品,唔係好夾我皮膚

伯爵府

mymarigold 發表於 22-2-1 20:05
Deep cleansing mask,我用 Kiehls、Innisfree、Borghese 綠泥有 d 乾,GlamGlow 乾到敏感。
Apivita 粉紅 ...

邊度有mario Badescu 賣?

男爵府

mymarigold 發表於 22-2-11 01:30
有用過,我覺得一般,用過 Valmont 幾隻產品,唔係好夾我皮膚

我混油,底層乾,太油就好易爆瘡,係咪都唔適合valmont ?

公爵府

野原廣志 發表於 22-2-11 09:10
我混油,底層乾,太油就好易爆瘡,係咪都唔適合valmont ?

我覺得好睇夾唔夾皮膚,真係要試過先知。
我夏天混油冬天混乾, 去年秋天開始試用 Valmont ,我覺得 Valmont d cream 好油潤,用完 V-shape cream 過一陣直情成面油,V-line 好少少,係 with a cream 同 24 hr cream 爽d,不過都唔係好夾我皮膚, 我用其他 cream 滋潤得嚟 feel 到係保濕同吸收得到,但用 Valmont 只係覺得好浮面,底層都係乾, 缺水咁出油。同期我試用 Fresh 古源 Soft Cream、Dior Prestige la creme 、Sisleya Day and Night cream , 都感覺比 Valmont 夾我皮膚。

公爵府

celiacc 發表於 22-2-11 08:17
邊度有mario Badescu 賣?

網店,Axthong

男爵府

mymarigold 發表於 22-2-11 10:51
我覺得好睇夾唔夾皮膚,真係要試過先知。
我夏天混油冬天混乾, 去年秋天開始試用 Valmont ,我覺得 Valmo ...

多謝你呀!而家滅左火喇咁想問下你有冇咩推介?armani 護膚品好唔好用?

公爵府

野原廣志 發表於 22-2-11 21:44
多謝你呀!而家滅左火喇咁想問下你有冇咩推介?armani 護膚品好唔好用?
...

無用過 Armani 呀,不過一直想試 Crema Nera,但我見有 JM 話質感似 HR 黑繃帶,黑繃帶我冬天用覺得唔夠滋潤保濕,所以我可能會春夏先試下Crema Nera 咁~
我 e+ Dior prestige la creme 同 Fresh Soft Cream 間住用,之後將會開 HR Powercell skinmunity cream 咁。

子爵府

mymarigold 發表於 22-1-16 11:35
我之前一星期敷 3次 mask (+eye mask) ,另2~3晚敷 sleeping mask。早排見到呢度有 jm 話日日敷 mask,咁我 ...

Eye mask有邊隻去眼紋好呢

男爵府

mymarigold 發表於 22-2-11 22:51
無用過 Armani 呀,不過一直想試 Crema Nera,但我見有 JM 話質感似 HR 黑繃帶,黑繃帶我冬天用覺得唔夠滋 ...

我春夏天都打算買Armani 多謝你呀

複式洋房

冬天係乾但我反而愈凍就愈懶得敷mask,而家淨係搽維c精華都keep到,orogold 24k唔知係咪有啲黃薄仔皮膚堅冇咁暗啞

大宅

回覆樓主:

日日用mask 真係work ,如果冇日日敷mask ,我會日日敷skii 神仙水,1-2分鐘。樓主嘅面膜都用過,又係唔用paper mask,而家40+ ,skii 做magic ring test 一般都80分以上,而家最愛如下,

1. Fresh
Rose face mask 日日用
Black Tea 紅茶瞬間修護面膜 每星期一至兩次

2. Valmont
l'Elixir des Glaciers
MASQUE MAJESTUEUX VOTRE VISAGE
冰凝御蜜面膜 一年用一兩瓶。
renewing pack 冇乜特別,日日用fresh rose mask 好過

3. Cle de peau
珍稀黃金賦活面膜 ,一年用一兩瓶

4. Xove
Hydration Recovery Gel Mask
水凝舒緩面膜
又平又好用,都係日日敷

冬天敷gel mask 加3-4滴 rose hip oil (blended with 玫瑰精油,橙花精油同jasmine 精油)都好好。

大宅

但大前提係打好底層,如果唔係用幾千蚊mask 都係無用。我30+ 用valmont, La Mer full set skin care 都冇乜用,但近幾年聽BA話攪好底層,skin care 吸收好左同以前唔同!

男爵府

new9734 發表於 22-2-14 01:44
但大前提係打好底層,如果唔係用幾千蚊mask 都係無用。我30+ 用valmont, La Mer full set skin care 都冇乜 ...

好羡慕你skin test 咁好想請教下點樣打好底層?

水晶宮

我日常用的

首頁

尾頁

跳至