自由講場

跳至

首頁
23456...19

尾頁

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

純粹為小朋友讀書,什至只係為native英文口音而犧牲咁多絕對唔值。仲要睇吓去英國邊度,北部口音我覺得好難聽 。其實响香港想英文好有好多方法,最簡單係入讀國際學校,或者入好既英中都得

男爵府

zitamamama 發表於 22-1-17 18:54

但係開始好多朋友用BNO走,話對小朋友成長一定好。我當 ...

點樣高人一等,講廣東話好低人一等咩?

男爵府

mother904 發表於 22-1-17 19:22
國際學校可以考慮ESF,如果你仍覺得不適合,去到英國都是那一套,無謂後悔
...

ESF好難入到。

珍珠宮

zitamamama 發表於 22-1-17 19:22
對,十分滿意香港的工作同生活。如果唔滿意,就唔使諗即走了。之前話state school好差,多黑人。唔知真定 ...

如果平地區的state school,老實講果啲無咩質素可言(根據我2x年老移民家人)。鄰居咩人同學咪咩人,平地區可以有幾高質素家庭?要讀就讀好啲私立或者top state school或者grammar school。我姪仔bbc讀緊倫敦top 10% state school,附近樓價都1200萬起。果啲都無咩白人讀,都係多數有錢中東/印度人。有錢白人讀private多。去外國唔係讀好學校不如香港讀算。見佢影相好多小朋友外補普通話&中文。

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我識好多朋友仔女,在外國生活多年,未必個個入大學!我4 兄弟姊妹,1x歲移民,只有2 個完全大學,最後4個回流返香港!

男爵府

緊係要移,你試吓問吓大陸人有咁offer 佢地移唔移?口講肯定話唔移,身體最誠實
成條牛津街最多咩字?簡體字呀!
利申:支持祖國 反對移民

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

覺得有d 奇怪,2022啦,仲有人覺得單係講native English值得用咁大代價去換?!外國乞兒都係講native English 㗎! 唔係話英文唔重要, 但唔同意要用一家既命運去換所謂既native English 囉,當然有其他因素另計啦!

伯爵府

如果留學 真係12-14歲好去
大學先去同返Asian玩
只會流利普通話

侯爵府

我覺得英文係重要, 普通話都重要, 但口音唔係咁重要, 除非講到好難聽啫, local讀書的人大把都講到流利英語, 點解要咁強調口音

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

zitamamama 發表於 22-1-17 11:04
我指佢地話覺得外國長大高人一等。
而且承認自己是中國人唔可以去外國讀?
...

唔係你覺得外國長大高人一等咩?

pauline_c    發表於 22-1-17 19:51
kwhkwh    發表於 22-1-17 19:45

水晶宮

zitamamama 發表於 22-1-17 18:51
前題
沒有偏激政治立場,支持國安法,認同自己是中國人。
父母都不喜歡外國生活。

不會,都不考慮移民。仔女如想外國讀書,佢有能力獎學金,我不阻止。

伯爵府

但係開始好多朋友用BNO走,話對小朋友成長一定好。我當 ...

講英文就係高人一等?sorry,笑大人個口。有得呢啲心態,都唔會覺得你可以理性為小朋友選擇咩先係對佢好。所以你都係跟你啲朋友走吧。香港要講中文,第時肯定仲要講好多國語。好低級的。

男爵府

樓主,你小朋友幾大,如果已經高小,去到外國都未必能夠講到native 英語,除非你去一個少中國人或香港人的地方住居。我有朋友好細個移民,四歲和六歲,長大後都唔係native 英語,佢哋讀的學校和居住的地方,都勁多中國人。當然佢哋英文無問題,但一聽就知唔係地道口音。

男爵府

我愛Corina 發表於 22-1-17 19:43
唔係你覺得外國長大高人一等咩?

唔係。

男爵府

zitamamama 發表於 22-1-17 18:51
前題
沒有偏激政治立場,支持國安法,認同自己是中國人。
父母都不喜歡外國生活。

你想...就去,既然覺得一口流利英文及外國大係高人一等,真係要走,支持你,真的。加上經濟不是問題。

男爵府

Mooskha 發表於 22-1-17 19:45
樓主,你小朋友幾大,如果已經高小,去到外國都未必能夠講到native 英語,除非你去一個少中國人或香港人的 ...

初小,幼稚園。

子爵府

choukou 發表於 22-1-17 19:17
外國讀書的優勢係 係香港做野
所以留學就夠了
移民就會變成香港的南亞人,點都會被歧視

對,優勢在於將來回流香港發展,條件仲要本身個人醒,有國際視野,英文流利,但中文同普通話同樣非常重要,否則純粹留過學不是優勢。如留在外國,優勢不但不存在,反而變二等公民。

只懂英文不懂普通話同中文唔好既,在香港發展可能仲限制過只懂中文,在外國又大把當地人醒過你。

我唔反對移民,亦覺得愛國同移民無衝突。但移民既前題應該係,喜愛外國生活或不喜歡香港,否則諗清楚會否走後得不償失。

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

為左要地道英文就要移民,咁有志識幾種語言既人應該移去邊度先?

男爵府

英美無乞兒? 佢哋英文都native喎!
英文好當然好,但唔代表一切,中文都好緊要架!

男爵府

datejust 發表於 22-1-17 19:50
英美無乞兒? 佢哋英文都native喎!
英文好當然好,但唔代表一切,中文都好緊要架!
...

這個,我都聽過。

首頁
23456...19

尾頁

跳至