自由講場

跳至

首頁
12345...20

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

大pat豬媽 發表於 22-1-18 21:46
我忍咗好耐!我想搞大佢,但又怕影響阿仔張成績表。

成績表緊要過你個仔? 咁只會助長老師烚你個仔。太過份時要向校長甚至教有關部門舉報。

小菜豆    發表於 22-1-19 08:03
opclk99    發表於 22-1-18 22:04

瑪瑙宮

大pat豬媽 發表於 22-1-18 21:37
阿仔是一個內向的乖孩子。自從9月開學後,因各種事情多次比班主任言語上、精神上虐待、恐嚇。11月份更有尋 ...

轉校。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

象牙宮

阿仔是一個內向的乖孩子。自從9月開學後,因各種事情多次比班主任言語上、精神上虐待、恐嚇。11月份更有尋 ...

上門找老師, 是否學生做的不對? 帶學生向老師道謝。 假心假意也得做。 有的老師 sort 架。
老師知有家長跟進, 可能會好一些。
找校長。了解下。原因。籲請學校不時留意學生的情況,以便及早發現和介入。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

zola 發表於 22-1-18 21:53
陰公!咁樣對個小朋友,睇字都心up

樓主,轉校啦,同學校傾無意義,我覺得能夠咁過份其實學校應該唔 ...

我都好矛盾,因為學校係一條龍升中。但要阿仔對多呢個班主任一年,我又唔想。

水晶宮

回覆樓主:

做媽媽嘅要保護個仔
如果仔覺得學校老師蝦佢,連呀媽都唔幫佢,佢更加無助
對佢心理長遠好大影響,書讀得幾叻都無用

大宅

我會約個班主任傾下發生乜事

伯爵府

BK Milk勳章

我會去教育局投訴。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

依家5年班?之前發生過咩?

侯爵府

睇到應該講緊小學。點解個老師咁衰會針對你個仔架?唔識答好多原因,點解要鬧人呀?
熄鏡頭可能係保障其他同學啦。因為唔知係邊個。不過開左鏡頭都唔俾人入返好過份。

內向咁乖既小朋友都針對,佢係咪變態架

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

轉班得唔得?

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

子爵府

唔駛哭,同校長講。班主任無權力唔比你仔入。權力來至教育處。

侯爵府

大pat豬媽 發表於 22-1-18 22:00
我都好矛盾,因為學校係一條龍升中。但要阿仔對多呢個班主任一年,我又唔想。
...

一定唔會因為呢個原因唔轉校,一直被佢欺凌嗎?

公爵府

2024年龍年勳章

opclk99 發表於 22-1-19 01:53
流主講到精神上虐待、恐嚇。
應去學校同EDB投訴,
但係小朋友有無問題?

同意!
樓主話小朋友本身內向,
轉校要適應新環境對佢可能都唔容易,
其實係發生過咩問題?
個結要解開先幫到小朋友。

opclk99    發表於 22-1-18 22:07

珍珠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

homommy 發表於 22-1-18 22:02
睇到應該講緊小學。點解個老師咁衰會針對你個仔架?唔識答好多原因,點解要鬧人呀?
熄鏡頭可能係保障其他 ...

個班主任對其他學生都喺咁,只係我個仔易閙情緒而喊!

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

呢啲通常自己人維護自己人,孤掌難鳴,攪大都冇用,建議JM同個仔好好坐低傾下,好好開解,問佢想唔想轉校,出咗氣又點,一切以佢為先,比佢知道媽媽係撐佢既。

小朋友心靈好緊要

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

學校社工話,要學習唔同老師語氣方式。升中後,中學老師語氣可能更惡!

水晶宮

大pat豬媽 發表於 22-1-18 21:46
我忍咗好耐!我想搞大佢,但又怕影響阿仔張成績表。

其實你冇講清楚之前發生咩事, 及冇直接回應你仔幾多年級, 外人好難評理。

不過你仔心靈已好唔安寧, 你不如請社工安排你同班主任坐低傾下, 你幫個仔擺平個班主任。

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

大pat豬媽 發表於 22-1-18 22:06
個班主任對其他學生都喺咁,只係我個仔易閙情緒而喊!
又係D騎呢老師仲惡過咩~成日蝦D小學生,做咗衰嘢,都完全無佢哋辦法咁

首頁
12345...20

尾頁

跳至