1-3歲

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

牛年勳章

回覆 bhabes 的帖子

唔好信屋企老人家。

複式洋房

搵母嬰健康院做轉介到兒童智力評估中心做評估,評估完最快都要等一年半先會輪到e位,S其實好少位通常輪唔到,可以排兩條,要自行選擇。
但係e位作用不是太大幫助(一個月6堂),最好去出面報讀訓練班,咁就有幫助。
其實好多時hi中一part都會跌入去SEN位置,所以千其唔好覺得自己小朋友有問題先,只係語言未爆發到,加上疫症個個都戴口罩好難做到眼神接觸。而家幼稚園以下嘅小朋友其實都好慘。加油

男爵府

講下自己經驗俾你地參考下.
我個讀緊I 位, 姨甥就O 位.

i 位原先覺得方便. 唔使外出. 因為讀間N 班本身就有i 位. 無需轉校. 有啲地區知排好耐. 但我區人口老化, 如果揀地區唔揀學校, 半年內就有位. 不過我揀學校就耐啲.
但疫情下只可以返半日學, 即係三個鐘內要塞半個鐘訓練, 都幾影響正常課堂. 如果返到全日就影響細.
我之前有外面言語治療同綜合訓練. i 位就兩星期一次言語治療, 同外面差唔多. 但大小肌肉訓練就無外面設備好.

姨甥讀O 位, 我妹就後悔啦. 覺得明顯差過之前過渡性資助揀嘅中心.

E 位係疫情下我覺得仲方便, 因為幼稚園得返半日. 如果係ftm 可以自己帶去比較合適. 要長者帶去幾辛苦

大宅

Chloe199401 發表於 22-1-22 10:56
回覆 bhabes 的帖子

唔好信屋企老人家。

我直情無同老人家倾,自己小朋友自己知,排左了解清楚係咪要跟進

大宅

stephanie_y 發表於 22-1-22 10:59
搵母嬰健康院做轉介到兒童智力評估中心做評估,評估完最快都要等一年半先會輪到e位,S其實好少位通常輪唔到 ...

係呀,真係口罩,小出街,大把小朋友有問題,所以唔可以一味話等佢爆發,耍去下訓練

男爵府

Chloe199401 發表於 22-1-22 10:55
回覆 rodona333 的帖子

初初屋企長老知道左都好反對,話大大下就會好。
有兩個長老意見唔好理

第一個係話男仔慢啲.
呢個無根據, 幼兒嘅言語能力, 男女係相若. 要到好大個先至有分別.

第二個係大大下就識講.
係就係唔理佢, 總有一日追到, 但小學二年級? 三年級?
到時老師問問題又唔識答, 同小朋友溝通唔到就唔受佢玩. 根本好影響學習同社交.
有啲家長分享話自己個到兩歲就大爆發, 話唔使擔心. 其實佢地只係曲線曬命想講自己小朋友醒. 但佢地根本就無慢過. 正常小朋友都會由單詞過渡去句子. 唔係乜野大爆發.

好似我姨甥咁, 有人留意佢有問題. 我妹唔聽. 信人地講. 到而家就快升小先至有到校訓練. 仲係唔係好識講, 小學都唔知點算.

大宅

fasola 發表於 22-1-22 12:23

多謝你咁詳細分享

我都仲未好了解,只知D人話O位多,I位耐,真係要諗清楚

男爵府

rodona333 發表於 22-1-22 12:44
多謝你咁詳細分享

我都仲未好了解,只知D人話O位多,I位耐,真係要諗清楚
i 位地區之間, 差別好大. 我係港島算老化區.如果我唔揀學校, 我區幾乎係即時入學. 不過我想留係原校, 原校係大校舍搶手. 中途個社工係咁打電話俾我, 話其他學位有位, 問我要唔要轉校

大宅

fasola 發表於 22-1-22 12:49
i 位地區之間, 差別好大. 我係港島算老化區.如果我唔揀學校, 我區幾乎係即時入學. 不過我想留係原校, 原校 ...

我見佢話耍簡定3間學校,你個社工好好有留意可轉,不過你清楚自己要咩又唔等得耐一定等

你小朋友幾大入纸申請咖?

大宅

fasola 發表於 22-1-22 12:23

請問o位一個月上幾多堂?

男爵府

牛年勳章

回覆 fasola 的帖子

我小朋友聽唔到指令,今日zoom面試n班。
老師叫佢跟住佢做動作。
小朋友已經想走開。
相信老師都睇到。
今次面試應該又失敗了。

大宅

Chloe199401 發表於 22-1-22 15:21
回覆 fasola 的帖子

我小朋友聽唔到指令,今日zoom面試n班。

呢個情況已返學既小朋友都會,老師明既,真係仲細

男爵府

rodona333 發表於 22-1-22 12:53

我見佢話耍簡定3間學校,你個社工好好有留意可轉,不過你 ...
我個社工都係講三間, 或者全區. 但我唔打算第二間, 所以至揀返原校,
我好遲, 過左三歲至去私人評估. 豬隊友起初唔接受, 佢表哥講得更慢, 俾左個錯覺我地. 交表去協康後唔使一個月就收到電話.
而家有再排CAC, 因為學校有提K3 前要做連續評估為升小. 俾左個期算快.

男爵府

Cherrylsx 發表於 22-1-22 14:27

請問o位一個月上幾多堂?
o 位言語治療密度跟i 位一樣, 每月兩次.
其他訓練就少過i 位.

大宅

fasola 發表於 22-1-22 20:56
o 位言語治療密度跟i 位一樣, 每月兩次.
其他訓練就少過i 位.

我小朋友讀緊N班O位, 嚟緊升K會排I位,我都考慮咗好耐,驚做錯決定…
最初係言語遲緩,而家講到句子,講嘢都ok。不過有幼師朋友覺得小朋友有感統失衡… 我都掙扎咗好耐, 應該比佢繼續讀O位, 定轉校派I位好
可以比啲意見我嗎

大宅

合桃酥 發表於 22-1-23 04:06
我小朋友讀緊N班O位, 嚟緊升K會排I位,我都考慮咗好耐,驚做錯決定…
最初係言語遲緩,而家講到句子,講嘢 ...

幼師朋友建議我排I位,話對小朋友幫助大好多

男爵府

感統呀, 以前都係外面玩過幾堂職業治療. 亦都自費上過大半年綜合訓練, 一星期一次, 內容應該等同i 位老師, 樣樣都有啲. 因為可以一齊上, 知佢做乜.

例如佢地可以係訓練室, 有啲類似韆鞦嘅野, 去訓練返個平衡感. 呢啲大設備係幼稚園做唔到. 無咁多地方.
所以無論I 位定O 位, 大設備方面會差啲. 因為佢地係校內訓練.

I 位同O 位, 最大分別係密度, i 位就每日半個鐘訓練, O 位最多得一星期一次外來訓練.

大宅

N班原來已經有O位咁好,係學校訓練定,外出埸地做?

大宅

fasola 發表於 22-1-23 12:40
感統呀, 以前都係外面玩過幾堂職業治療. 亦都自費上過大半年綜合訓練, 一星期一次, 內容應該等同i 位老師, ...

I位O位疫情之下停課咁係咪會無左訓練?E位係咪停課都可以自己帶出去做訓練嗎?

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

首頁
12345...7

尾頁

跳至