1-3歲

跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

Chloe199401 發表於 22-1-28 14:14
回覆 sylingcccc 的帖子

只係同我講,bb唔講嘢係我嘅問題。係我唔識教。

你係媽媽,你唔處理可以有佢,當然,可能真係會大大下識講嘢,但如果真係唔講,到時先排政府做評估排服務,已經過曬黃金訓練期,政府嘢,你都唔好諗今日排明天輪到你啦
樣樣都話貴,唔生就最平,有事係要正視
而家去排評估,排得黎都15個月後,到時有冇疫情都冇人知,唔通就有佢?排完評估又排服務,閒閒去2年都唔出奇
評估完冇事未好羅,有事拖左個黃金訓練期,最後受既都係自己

利申,我小朋友第一次自費評估係輕微自閉言語遲緩,部分家人都係話大大下就識講,唔想去做評估,最後我自己帶左佢去自費評估,之後去排政府服務,又自費上訓練,政府訓練,半年後排到政府評估,話吖仔只係懷疑自己,輕微過輕微,只係仲係言語遲緩,我又要佢返n,連學校老師都話佢進步好大,我唔會覺得我做多左,如果唔做,我會怨自己冇做到媽媽應該做既嘢

男爵府

Chloe199401 發表於 22-1-22 15:21
回覆 fasola 的帖子

我小朋友聽唔到指令,今日zoom面試n班。
唔好話面試N 班, 我個上一波已經係K1, 上網課都走來走去. 後來訓練多, 佢肯坐, 開始表達到, 佢對我話網課"好悶". 大概係聽唔明咁多.

好多人鍾意話大大下就識講.
係就係遲早識講, 但錯失晒學習同社交時間

男爵府

averymom 發表於 22-1-28 12:55
唔關事,我仔一開始已經係咁多堂
E 位每堂上幾多個鐘?

我都想E 位. 就算復課, 幼稚園長期返得半日.
我係去協康評, 當時淨係寫左I 位. 之後有親友知, 話應該爭取E 位. 我覺得協康評得緊過政府.

男爵府

牛年勳章

回覆 fasola 的帖子

老公意見睇多半年先,如果2歲半都唔講嘢先比錢私家評估,
政府我哋要排兩年。

男爵府

畀面勳章

fasola 發表於 22-1-28 23:53
E 位每堂上幾多個鐘?

我都想E 位. 就算復課, 幼稚園長期返得半日.

我係起協康評,最後佢比我揀 I / E / O
我哋揀E因為唔想影響平日返學
每堂大約50-60分鐘,有個人同小組

大宅

侯爵府

別墅

複式洋房

複式洋房

回覆樓主:

幼稚園話有位可以俾到我,只欠評估報告,有無邊間推介做評估報告??

大宅

別墅

別墅

回覆樓主:

大宅

大宅

fasola 發表於 22-1-23 12:40
感統呀, 以前都係外面玩過幾堂職業治療. 亦都自費上過大半年綜合訓練, 一星期一次, 內容應該等同i 位老師, ...

唔好意思遲咗咁耐先覆, 謝謝你回覆啊。 其實有另外啲朋友會覺得我小朋友又未至於係好嚴重嘅情況, 就算讀i位老師都可能忽略咗佢,將重心擺係啲比較有需要嘅小朋友到,但係我心態就覺得既然佢都入咗i位,老師應該每日都會有啲訓練或者會注意佢多啲( 其實我而家都唔太清楚每日會有咩訓練 同埋幾耐, 見到你講每日有半個鐘我先知)所以我都係揀返i位。嚟緊4月會派位,好緊張今年派唔派到位,同埋入唔入到心儀嗰間學校。雖然比起而家讀n班嘅幼稚園交通會唔方便, 要搭車同埋行一段路, 但係為咗小朋友好,家長都值得,要一齊努力

大宅

rodona333 發表於 22-1-23 17:15
N班原來已經有O位咁好,係學校訓練定,外出埸地做?

平時喺學校做訓練 ,每個月會有一日去中心到做

男爵府

合桃酥 發表於 22-4-6 02:47
唔好意思遲咗咁耐先覆, 謝謝你回覆啊。 其實有另外啲朋友會覺得我小朋友又未至於係好嚴重嘅情況, 就算讀 ...
開始訓練前有老師額外評估, 有學期目標俾家長知. 應該又唔會忽略. 因為好多訓練係單獨或者兩個同學做. 唔會太多人一齊.
學校會見佢地邊一樣弱就針對邊樣. 樣樣都有. 言語就一定有. 例如我個小肌肉都麻麻, i 位老師就同佢玩泥膠. 秩序都有, 以前見過高一班有兩個同學好活躍, 一放學就暴走, 佢地訓練左兩年半. 現時網課又見佢地坐得好定. 應該係訓練成果.

但如果比較內向, 乖. 外人就唔易知. 好似我姨甥都係言語遲緩, 不過好乖好定. 一般人以為無乜野. 我妹之前都無留意. 搞到佢K3 先至做訓練. 我小朋友係細過佢一年, 現時反而講野流利過佢

大宅

fasola 發表於 22-4-8 00:10
開始訓練前有老師額外評估, 有學期目標俾家長知. 應該又唔會忽略. 因為好多訓練係單獨或者兩個同學做. 唔會 ...

謝謝你咁詳細嘅回覆啊。咁聽落i位比o位好好多, 起碼真係每日都有老師跟進, 針對性教導。 而家阿仔o位係zoom,係完全冇辦法教到佢嘢, 就算冇行開其實都係聽唔入腦。 無耐性,專注力有差 ,喺屋企完全教唔到佢嘢… 希望i位 嗰度今年會派到,可以早啲做 訓練 。而家阿仔講嘢都好一般 ,仲係講緊兩字元句子, 言語治療師話比同齡都係差啲。 老師話阿仔喺學校好乖好定,肯聽故事同學習,我就係驚佢喺學校咁乖, 老師會覺得冇咩特別嘢 ,就唔會特別留意佢。 而家聽到你咁講都放心啲

別墅

首頁
23456...7

尾頁

跳至