1-3歲

跳至

首頁

尾頁

男爵府

GNABee 發表於 22-5-18 14:16
你好 請問咩叫E位?I位?同O位?我女25個月大上星期返健康院再做2歲發展監察,今日醫生先得閒打電話嚟再做 ...
即係仲未去評估中心?
會跟程度, 安排你去邊種位. 社工都會講解.

第一係純校外中心訓練, 如果幼稚園返全日制就要時時請半日假去中心訓練.

第二種係特定津貼幼稚園, 課堂時間, 每日有一堂由特別受訓過嘅老師做特訓. 每月亦有兩次由外來言語治療師做訓練. 間中有物理治療師同職業治療師來觀察下, 俾意見.

第三種. 同第二種類似. 言語治療師隔兩星期到訪學校做訓練. 無限定邊間幼稚園. 間間都得. 但就無左每日訓練.

即係第二種係要自己揀學校, 等派位. 如果讀開一間N佢無呢種服務, 係要轉校. 第三種就無呢個限制.

複式洋房

fasola 發表於 22-5-19 18:50
即係仲未去評估中心?
會跟程度, 安排你去邊種位. 社工都會講解.

Thx 因為疫情所以我冇同佢報N班
G.NA BEE[

男爵府

GNABee 發表於 22-5-22 02:23
Thx 因為疫情所以我冇同佢報N班
想插班9月今年應該唔難, 宜家揾學校仲可以.

如果要快, 可以去認可嘅私人評估. 再拎結果去社署.
如果係I 位, 對學校唔揀擇, 有啲地區好快有位
如果係O 位, 應該即刻就得

出面私人言語治療師大概800蚊一堂, 一個月就1600.

大宅

我仔2歲半返健康院俾左轉介信排評估 要排到出年9月 係咪去協康做評估就可以早d開始排政府言語治療啊?

洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

複式洋房

fasola 發表於 22-5-22 18:24
想插班9月今年應該唔難, 宜家揾學校仲可以.

Thank you!
G.NA BEE[

男爵府

candy2611 發表於 22-5-23 01:52
我仔2歲半返健康院俾左轉介信排評估 要排到出年9月 係咪去協康做評估就可以早d開始排政府言語治療啊?
...
資助言語治療有幾類, 有啲跟醫院, 差唔多評估同步就開始. 但就得好少.
如果家庭收入唔高, 未輪到有IOE 位前, 社署可以申請資助去NGO 上住先, 緊緊夠上言語治療.

我係去協康評. 評完就拎去社署排隊.

大宅

fasola 發表於 22-5-25 20:13
資助言語治療有幾類, 有啲跟醫院, 差唔多評估同步就開始. 但就得好少.
如果家庭收入唔高, 未輪到有IOE 位 ...

多謝你回覆
你去協康做評估係只做言語評估定係$6500嗰種全面評估啊?

男爵府

candy2611 發表於 22-5-25 20:28
多謝你回覆
你去協康做評估係只做言語評估定係$6500嗰種全面評估啊?
我係去全面評估. 都係跟bk 前人教落. 學校老師亦係咁教. 本來讀間N 班本身就有 i 位.

如果只係言語評估, 社署接唔接受, 呢個真係唔知.

耀能好似平少少. 聽講都接受. 自己小朋友同親人都去過上堂.

其他私人機構就唔建議.

大宅

fasola 發表於 22-5-26 00:55
我係去全面評估. 都係跟bk 前人教落. 學校老師亦係咁教. 本來讀間N 班本身就有 i 位.

如果只係言語評估, ...

Thanks

大宅

大宅

candy2611 發表於 22-5-23 01:52
...

我2021年八月協康評估語言,九月政府醫院評估語言,今年九月比幼稚園內培訓語言,協康到而家唔見過有電話跟進,我怕是佢忘記我地囖!

複式洋房

回覆樓主:

男爵府

大宅

男爵府

牛年勳章

大宅

別墅

Cindy曾 發表於 22-5-28 00:04
我2021年八月協康評估語言,九月政府醫院評估語言,今年九月比幼稚園內培訓語言,協康到而家唔見過有電話 ...

你bb有幾大呀?

大宅

serenaland 發表於 22-9-15 22:55
你bb有幾大呀?

重陽節三歲半了。而家到校訓練,不過肺炎疫情沒上到課,每個星期五都上一堂!

別墅

Cindy曾 發表於 22-9-15 22:59
重陽節三歲半了。而家到校訓練,不過肺炎疫情沒上到課,每個星期五都上一堂!
...

我好似之前同你傾過偈

首頁

尾頁

跳至