自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

初小學生…想問下你地上zoom 補習 或 課外學習之類嘅網課,老師有無開cam?

男爵府

試過一位補習老師試堂係咁 覺得佢好鬼鼠 無請佢繼續補

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

LedTV 發表於 22-1-23 22:52
初小學生…想問下你地上zoom 補習 或 課外學習之類嘅網課,老師有無開cam?

唔記得開cam?
放下自在

侯爵府

唔開cam Zoom嚟做乜? 咁不如打電話補習

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

如果唔開cam
但keep住有share screen show緊啲notes/工作紙跟住認真教的話
我覺得ok

男爵府

我小朋友個老師無開,因為佢係現職津校老師,唔想比學校知道,所以唔開。請之前佢已講好,而且全堂大部分時間都係share screen睇筆記,我覺得可以接受(我個小朋友係高小)

男爵府

唔明,唔開cam 點zoom?

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

cattz288 發表於 22-1-23 22:56
唔記得開cam?

我上開個一個係註用香港老師
佢有開架

搵左一個讀緊大學教我女中作
佢就無開cam
我女上完話同我講,唔鍾意佢唔開cam
佢覺得咁樣上堂好悶

因為我女覺得上堂係互動,唔開cam 無禮貌

後來咁啱有人係補習group問,成班補習老師衝晒出黎話補習做乜要開cam,我先知原來唔開係常態

所以想問下作為家長嘅你地,老師有無開?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

LedTV 發表於 22-1-23 23:02
佢有開架

本來補緊實體,因疫情先改zoom,所以有開cam
放下自在

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

試過Zoom補,350一堂,開cam
較果唔好
老師同同學溝通唔到
始終面對面會好好多

瑪瑙宮

IHateSummer 發表於 22-1-23 22:58
如果唔開cam
但keep住有share screen show緊啲notes/工作紙跟住認真教的話
我覺得ok

可能高小真係無所謂
但初小都唔係太著重講notes

我朋友仔初中,上外藉英文堂「純吹水練oral」
又係唔肯開cam
所以d老師唔係好鍾意上佢堂

但我覺得會唔會係香港人怕醜唔開cam

水晶宮

畀面勳章

一個中學一個小學都有開cam
如果唔開,我會要求

子爵府

我仔補左兩年,開cam只係睇手寫板, 全程影住老師拆題方法,兩年後我仔考左入u, 答謝老師幫佢補到好成績,請老師食飯,兩個先第一次見大家,好好笑。

而家輪到我仔幫dse學生補,又係無見樣,全程做數,畫圖。可能有日在街爭女仔打交都唔知大家係師生關係

瑪瑙宮

mrsjacky 發表於 22-1-23 23:12
我仔補左兩年,開cam只係睇手寫板, 全程影住老師拆題方法,兩年後我仔考左入u, 答謝老師幫佢補到好成績,請 ...

真係好奇怪
好神秘
但高中可以接受

水晶宮

tailinlin 發表於 22-1-23 23:01
唔明,唔開cam 點zoom?

我同政府d官開會佢地都唔開cam, 只係share screen

侯爵府

Shellyxlk 發表於 22-1-23 22:57
唔開cam Zoom嚟做乜? 咁不如打電話補習

子爵府

LedTV 發表於 22-1-23 23:02
佢有開架

補習有開
但學校嘅老師就唔開(中學)

水晶宮

回覆樓主:

我覺得高小/中學唔開Cam但有share screen, d notes清楚都ok

太細初小唔開cam比較有距離感難集中

子爵府

LedTV 發表於 22-1-23 23:14

真係好奇怪

反正補science係畫圖計數多,不如睇住點計實際啲,諗諗下都係,我地讀書時上數學堂,都係望住黑板睇點計,唔係望住阿sir個樣。

瑪瑙宮

mrsjacky 發表於 22-1-23 23:19
反正補science係畫圖計數多,不如睇住點計實際啲,諗諗下都係,我地讀書時上數學堂,都係望住黑板睇點計, ...

都係..頭先沖出黎鬧人個班老師可能教中學生
只係我地係 初小家長未明

首頁

尾頁

跳至