自由講場

跳至

首頁
12345...17

尾頁

珍珠宮

kiki523 發表於 22-1-25 01:21
其實大陸都打科興架,
好多小朋友打咗,
點解拖住12-17唔可打科興?

簡單說:

當初12-17專家話科興冇交第3期數據,所以政府唔比打住,淨係得復必泰比12-17打,後來先開科興。但後來復出現心肌炎問題,政府話復打1針便可。

之後3-17科興交咗數據一早批核,但專家話要等埋復必泰交兒童5-11數據,但一直冇交,所以決定稀釋1/3復必泰成人針比5-11打,因為唔可以得科興一個「選擇」

但其實英(緊急)/美/澳/紐/加等國家係有復必泰兒童針(不用稀釋)打嘅,香港先係打稀釋成人針

而家話7成學生打咗先可以返全日,但復只需1針,科興要兩針

此決定有何根據

珍珠宮

打左7成染疫九成
咪一樣開吾到學
又玩數字遊戲呃c9

伯爵府

daijuju 發表於 22-1-25 01:27
簡單說:

當初12-17專家話科興冇交第3期數據,所以政府唔比打住,淨係得復必泰比12-17打,後來先開科興。 ...

佢唔想咁多人打科興
因為入咗太多覆必泰

青少年果期我見覆好多心机炎,一直唔敢比仔打, 之後又話打一支,怪怪咁樣 ,應該有啲嘢,不過我仲未諗到

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

鴨鴨比 發表於 22-1-25 01:28
打左7成染疫九成
咪一樣開吾到學
又玩數字遊戲呃c9

命仔緊要定面授緊要?
輕症都可以有後遺症, 睇彩數炸

專家解釋左 N次,
打疫苗的目的不是防止感染,
係為減低重症及死亡率,
及別拖垮醫療系統.

現在香港很多公立醫院已over100% 滿.
先唔講患重症夠唔夠床位入院,
是否患輕症全部不收入院, 回家自我隔離及食藥, 希望病毒不會急速惡化入器官?

香港人人屋企都咁大, 在家自我隔離時,
有自己的獨立房間
及獨立廁所,
以免惹俾家人嗎?

珍珠宮

kiki523 發表於 22-1-25 01:35
佢唔想咁多人打科興
因為入咗太多覆必泰

可能佢地會話12-17都係一針BNT,咁5-11都一針啦。咁如果係驚心肌炎問題,點解仲要推,香港而家又不是沒選擇。打咗一針BNT又不可以轉第2針科興,之後再打咪又係焗住打BNT。

重點政府根本沒收過BNT嘅兒童數據,又沒入兒童針,就咁自行稀釋比兒童打。 之前我聽劉宇隆教授講座話香港應該係唯一稀釋BNT成人針比兒童打的地方。

而家方唔係知道家長唔想小朋友打咁多針,用一針搞掂吸引家長打BNT咩!

我唔反對谷針,但確保安全性是最基本吧!BNT而家又沒data又要稀釋

子爵府

回覆樓主:

非常好

子爵府

conniemar 發表於 22-1-25 00:14
小學適合返半日

點會呀,好多課外活動cut 晒

wcpcelia    發表於 22-1-25 11:46

子爵府

ernbe 發表於 22-1-25 00:19
越嚟越多源頭不明個案,新年後應該仍然都係網課

講緊之後呀

翡翠宮

daijuju 發表於 22-1-25 01:42

可能佢地會話12-17都係一針BNT,咁5-11都一針啦。咁如果係 ...

小學生打一針復必泰可全日面授,
但不是完成整個打兩針的接種過程.

要等3個月後, 接種埋第2針才完成.
但不跟藥廠指引, 隔3個月而不是28日,
有冇影響效能都唔知

回想起來,
政府同磚渣是否一早有預謀架!?

拖到21/1才開始俾小學生打科興,
家長好高興, 原來係中了伏

24/1才宣佈小學生要打科興兩針,
BoT打一針就得!?

BoT打一針根本未完成整個接種過程,
應公平點, 同樣要求科興打一針.

現在擺明hard sell 土炮復,好肉酸!

就算明日(25/1)立即去打科興,
24/2打兩針都好mun水.

即係想谷家長揀土炮復必泰
為免趕唔切打兩針復全日面授

奸到出面咁hard sell, 好肉酸,
真係禮義廉!!!

capricornbb    發表於 22-1-25 02:04

珍珠宮

Jasmine-4711 發表於 22-1-25 01:41

命仔緊要定面授緊要?

宜家我地兩年仲未有事

唔駛擔心

但係個小朋友打針有乜事你負責任?

歸零先講嘢啦

我淨係知道香港唯一單omicroa 重症係打左兩針重症青山醫院護士

專家咪又第五波囉
滴水不漏,停左課三年

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

kiki523 發表於 22-1-25 01:14
死啦,我唔明

崔先生開路俾5-11歲兒童打一針復必泰?還說引用英國數據,英國有數據嗎?是試藥還是硬銷?反之,科興有數據就遲遲唔批,要等埋呢伏?

明明英國專家9月更新了12至15歲兒童的接種建議,認為該年齡層兒童打針效益只稍高過風險,不建議12至15歲兒童全面接種,崔先生而家係咪講緊大話?

Updated 24 December 2021

https://www.gov.uk/government/pu ... ch-covid-19-vaccine

This medicinal product has been given authorisation for temporary supply by the UK Department of Health and Social Care and the Medicines & Healthcare products Regulatory Agency. It does not have a marketing authorisation, but this temporary authorisation grants permission for the medicine to be used for active immunisation to prevent COVID-19 disease caused by SARS-CoV-2 virus in individuals aged 12 years of age and over.

Children

COVID-19 mRNA Vaccine BNT162b2 is not recommended for children under 12 years.

https://m.mingpao.com/pns/%E6%B8 ... 5%E4%B8%8D%E5%90%8C
[/url]

https://news.rthk.hk/rthk/ch/com ... 630176-20220123.htm
[/url]

https://www.bbc.com/zhongwen/trad/science-59076976

翡翠宮

capricornbb 發表於 22-1-25 02:00
崔先生開路俾5-11歲兒童打一針復必泰?還說引用英國數據,英國有數據嗎?是試藥還是硬銷?反之,科興有數 ...

那日我冇睇電視, jm們話效法英國稀釋係許教授講的. 唔肯定崔會長有冇提過.

但英國、加國、澳洲及紐西蘭等, 只係理論上解釋幼兒配方劑量, 從冇自製過, 而係等正版幼兒配方運到.

崔會長(圖一)話幼兒配方同成人配方材料不是完全相同.
最好打正版貨
(幼兒配方去年10月改過, 加了Tris buffer, 除了可保存疫苗耐些,亦有護心作用)

圖2係藥廠指引, 叫唔好自己稀釋

圖3係澳洲話不可自己溝,
圖4係加拿大,
圖5係英國

全部都係等正版幼兒配方貨到

水晶宮

Jasmine-4711 發表於 22-1-25 02:16

那日我冇睇電視, jm們話效法英國稀釋係許教授講的. 唔 ...

許都好大嫌疑呀!抗疫兩年多,淨喺office 吹水
近幾個月成日sells伏

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E ... 2%E8%AA%A4%E6%9C%83

https://health.mingpao.com/%E7%9 ... %E6%B3%B0%E9%96%80/

珍珠宮

源頭係乜都吾知,打乜都冇用
天花都係咁啱見到揸牛奶妹中咗牛痘先剛巧發現

沙士、黑死病、西班牙流感都係瘟疫,瘟疫來瘟疫去構成人類歷史
都成兩年仲可以玩冇限變種:蝙蝠傳播、倉鼠傳播….大佬今次對手係大自然,冇得玩太屈機

所以吾駛用開學做要脅籌

翡翠宮

capricornbb 發表於 22-1-25 02:00
崔先生開路俾5-11歲兒童打一針復必泰?還說引用英國數據,英國有數據嗎?是試藥還是硬銷?反之,科興有數 ...

quote 你31樓新聞
去年9月, 英國不建議12-15歲少年接種Pfizer/BoT, ...

記得去年9月, 香港磚家也因少年有心肌炎/心包炎副作用, 剎停打2針復必泰, 叫打一針就夠嗎?真湊巧!

“湊巧地”同年10月, Pfizer/BoT去改幼兒配方, 改用Tris buffer.
崔會長話成人配方也打算改用Tris buffer,但未開始做.

所以成人及幼兒配方,
現在的成份不是完全一樣!
(但仍去造土炮)

改用Tris buffer, 藥廠的解釋係可保存疫苗更耐.
“湊巧地”, Tris buffer同時有護心作用

太多“湊巧”吧!
香港磚渣仲“超英越澳”,
做全球第一個夠膽自己稀釋的地方!!

capricornbb    發表於 22-1-25 02:50

水晶宮

Jasmine-4711 發表於 22-1-25 02:36

quote jm上面新聞

上次喺BK討論完美國FDA未批俾兒童,第二日8小時後,美國就批咗啦!你話吖!呢度係咪有疫苗磚家委員會mon po?

https://www.baby-kingdom.com/for ... 349475#pid363349475

https://www.baby-kingdom.com/for ... amp;authorid=616477

伯爵府

HiPP勳章(2)

回覆樓主:

癡線,政府究竟想逼C誰?
點解復打一針,科興要2針?

伯爵府

紫色線 發表於 22-1-25 04:31
癡線,政府究竟想逼C誰?
點解復打一針,科興要2針?

因為科興安全可靠先打2針姐

wcpcelia    發表於 22-1-25 11:48

公爵府

ernbe 發表於 22-1-25 00:10
小學幾時可以恢復面授?

教育局今日(24日)公布小學全日面授課堂條件,跟隨中學現行做法,倘全校達接種年 ...

文中提到的是「全日」面授的條件。
如接踵率不達七成,仍可「半日」面授吧。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

伯爵府

daijuju 發表於 22-1-25 00:20
教育局指,若已完成接種其中一種相關疫苗並超過14天的學生,達到全校學生人數的70%,而5至17歲兒童接種復必 ...

唔覺得有咩問題 ,原本就應該打兩針 ,如果你想打科興, 影響唔到你 ,復必泰打幾多針係人哋嘅事

首頁
12345...17

尾頁

跳至