自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

vivibabyvivi 發表於 22-1-29 14:32
咁要各位多多支持,無私分享喇

好正

Love and Kindness are never wasted.

珍珠宮

spikenard 發表於 22-1-27 00:42
保細,一係會飲藥生個b出嚟,但呢類藥對媽媽好容易造成血崩,b1出世媽媽就會血崩而死。

1係直接伸手入去 ...

好恐怖, 古代女人生BB真係搵命博, 要又承受巨痛, 生在現代嘅我感覺好幸福

水晶宮

回覆樓主:

有冇發現,世界國旗中有1種顏色比較少出現,什致唔多覺有?

那就是紫色,古代及工業未發達前,紫色是極難有的顏色以致唔普及。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Hailey_Lam 發表於 22-1-30 10:02
好恐怖, 古代女人生BB真係搵命博, 要又承受巨痛, 生在現代嘅我感覺好幸福
...

我諗以前生仔嘅死亡率真係好高,陀仔生仔易出事,仲未計產後傷口感染,以前真正係生仔=過鬼門關

琥珀宮

spikenard 發表於 22-1-30 13:31
有冇發現,世界國旗中有1種顏色比較少出現,什致唔多覺有?

那就是紫色,古代及工業未發達前,紫色是極難 ...

原來係咁,你唔講真係唔覺

子爵府

回覆 vivibabyvivi 的帖子

以前睇過一套古裝劇,話做好一份project,不要急不及待比老細…..
ps. 好post,謝分享

琥珀宮

clching117 發表於 22-1-30 14:09

以前睇過一套古裝劇,話做好一份project,不要急不及待比老細…..

係咪金枝慾孽安茜講嘅?意思係你今日交貨交得快,下次主子會要求更高?不過我搵唔到原文喇

子爵府

正是,好記性,不過唔記得邊個講啦

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

尋日睇超時空男神,左光斗講「言簡意賅」,中文成語真係好精闢

琥珀宮

littlesister 發表於 22-1-30 19:15
尋日睇超時空男神,左光斗講「言簡意賅」,中文成語真係好精闢

言簡意賅出自宋朝張端義《貴耳集》卷上:“言簡理盡;遂成王言。”

語言簡練;意思完備而透徹

https://m.chinesewords.org/idiom/show-12008.html

琥珀宮

我又加多個知識先

睇咗個講對聯嘅電視節目,裡面講到壽比南山,原來呢句係出自詩經,原句係‘如月之恆,如日之升,如南山之壽,不騫不崩。如松柏之茂,無不爾或承。’

南山係指終南山(即係神鵰俠侶嗰個?)

https://baike.baidu.hk/item/%E5%A3%BD%E6%AF%94%E5%8D%97%E5%B1%B1/3854628

琥珀宮

回覆樓主:

子爵府

唔記得睇邊套劇,講懷念故世好耐嘅朋友:
君埋泉下泥銷骨,我寄人間雪滿頭。

覺得真係好唏噓,隔着漫長時光懷念故友。。。。。

還有一個:講兩地相思,雪中思念。
他朝若是同沐雪,也算人間共白頭。

男爵府

回覆樓主:

謝謝分享

首頁

尾頁

跳至