自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

月希 發表於 22-1-28 10:04
阿女15歲啦...

食左15年飯..佢只食西蘭花??

佢細個時都肯食些少其他菜,但都係一、兩條咁,而且種類好少,大咗更加唔肯食,只食西蘭花,生菜同白菜仔,其實生菜同白菜仔都唔係真係咁鍾意,不過食得多西蘭花厭,就偶然想轉下口味。瓜好真係完全唔肯食,就算生果類嘅瓜都只食西瓜。基本上水果佢都係唔鍾意食,其實事實係除零食之外,其他全部野佢都冇一樣真係鍾意食

大宅

PINKBABY 發表於 22-1-28 00:15
我好㷫果陣都有諗過好似你咁做,但只係諗下啫,冇真係做。因為我都要諗清楚後果先,你都知依家有啲青少年 ...

你講得都啱,真係要好睇小朋友本身性格,若果你睇到佢係好負面,情緒好唔穩定果d就唔可以行此方法。我果個係唔開心完一陣就忘記你話佢乜果種,所以要做一d野,當下要 stop 佢行為。
明白,不能一本天書合用晒所有人的。不過,有d規矩你比佢破壞咗一次,之後要改番就好難了!

侯爵府

PINKBABY 發表於 22-1-26 13:01
我個女(就快15歲)成日匿埋喺房鎖住度門,連食飯都係。佢好唔鍾意食菜,尋晚佢將啲菜塞入個吉嘅膠水樽入面, ...

我淨係見到你兩公婆好緊張個水樽
你話個女唔啱聽就唔肯同人講
但你有冇比機會佢講
你哋一直只係掛住個水樽,要佢講個水樽係邊
無比機會佢講其他嘢
相對個女嘅問題,我覺得你兩公婆問題仲大
溝通係雙向,點解你哋講嘅嘢就係啱?
已經青春期唔好再用家長式教育

珍珠宮

Joant 發表於 22-1-27 21:09
我媽都試過咁做,所有高壓政策佢用哂

宜家大個左我點?

咁點解你媽要咁做?如果你乖佢唔會無啦啦拆你門鎖

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

PINKBABY 發表於 22-1-28 12:42
佢細個時都肯食些少其他菜,但都係一、兩條咁,而且種類好少,大咗更加唔肯食,只食西蘭花,生菜同白菜仔 ...

咁至少...佢除左西蘭花...重會食生菜同白菜仔...
咁咪3樣輪住煮囉....

另外想講....小朋友既飲食習慣呢....係大人教的...
DAY 1開始學食固體食物...係由大人去安排的...
最少...佢地每種食物既第一次進食...都係父畆安排...
如果一開始見佢唔太願食..就放棄由得佢...

結果就係小朋友長大後越黎越揀食....
係小時候最易掌控時冇教好...真係佢地越大..家長自己受番咋...

依家咁大個...你都好難再迫佢...
唯有你盡可能誘導佢改善..

網上搵多D唔同既菜式...吸引下佢..
真係好似氹小朋友咁..整D花花,公仔便當咁...氹佢食囉...

如果女仔貪靚...可以搵D片介紹乜食對皮膚好,身體好,美顏咁...
SEND比佢睇下...又同佢講下..好似好正..不如下次試下..咁囉..

我仔仔本身為食...基本佢乜都食的..
但以前佢唔識黑色既野...我都係呃呃氹氹..佢食過好味就OK囉..唔駛再迫...

男爵府

食菜真係好少事,唔中意咪唔食,食生果補返。我仔同我老公都唔食菜…
每日煮啲佢鍾意的食物好重要

男爵府

PINKBABY 發表於 22-1-28 08:53
我個女細細個已經好倔強,叫佢唔好做嘅嘢佢就偏要做俾你睇,老公經常喺我面前批佢12歲就會走佬,叫我好好 ...

明白你,我女都係15歲,獨生女,由細到大都強勢,唔聽人講,我都冇晒辦法,我搵過學校社工,家庭社工,心理學家,精神科醫生幫手,但作用都唔大,佢地都話我女確實好難搞,極度自我,話佢一句駁返你十句,咩人都夠膽鬧,有老師曾經講過我女係反社會人格

男爵府

Lopopo 發表於 22-1-28 13:00
但你有冇比機會佢講

我並非想同你嗌交,但真係好想問你點知我冇俾機會個女講?我好認同溝通係要相向,但事實唔係我地唔肯同佢溝通,而係佢經常鎖住度門,要我地隔住隻門溝通,咁都算數,我地好聲好氣問佢,佢就晦晦氣氣咁答,我地都忍。自佢出世以來,我從來冇用過「媽咪話要....」嘅姿態去教佢,我已經成日俾老公同阿媽話我縱佢,唔通有啲野明明佢做錯,我都唔糾正?例如佢晚晚匿埋喺房唔知搞乜,放假就日日通頂,朝早八至十先瞓,晚餐煮咗又唔食,夜晚十一點自己食杯麵,完全顛倒日夜,就算返學都係兩、三點至瞓甚至通頂,寧願放學返黎至瞓,好聲好氣叫佢調教返正常生活習慣,又係我錯佢啱?

男爵府

Lopopo 發表於 22-1-28 13:00
但你有冇比機會佢講

正如JM所講,我都經歷過反叛期,我都鍾意有私人空間,但我唔會好似佢咁,長期鎖住度門。我都有做過中學生,但我讀預科嗰時都冇需要日日通頂,可能我冇佢咁勤力啦,我唔敢講,但有一樣野可以肯定嘅就係當時冇手機,冇得上網同埋屋企冇電腦,仲有就係我阿媽管教我比我管教佢嚴好多,但我都未試過鬧父母,未試過叫阿媽阿爸躝開,亦未試過喺紙上寫食屎啦老豆!

珍珠宮

佢細個時都肯食些少其他菜,但都係一、兩條咁,而且種類好少,大咗更加唔肯食,只食西蘭花,生菜同白菜仔 ...

硬唔得試下軟功

男爵府

mike89 發表於 22-1-28 21:22

我屋企位青少年以前都唔太肯食菜,

皮膚問題呢招唔work㗎,我地一早已講咗,但佢堅決唔信食多的菜同水果係有幫助。其實我都好想同老公講算罷啦! 身體又係佢自己嘅,有咩都係佢自己受啫!但老公成日話個女有咩病,你估我地唔洗煩呀?

男爵府

回覆樓主:

而家係反叛期,唔好同佢硬碰硬,父母說話要軟,但對於一D事情要堅持,例如同佢講,食飯要出廳食,佢唔出嚟,由得佢餓都唔好送入房,但偏食習慣唔係一下就改變,由得佢啦

男爵府

我個仔3歲到依家13歲,唔食生果蔬菜瓜類,迫佢食會反胃作嘔吞唔到,吐返出嚟,只食薯仔。
但我仔食飯食肉食正餐。
家家有本難念的經…..

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

摷個菜樽做咩呢?呢一刻已經唔係重點
再講,佢或者攬住係身,仲周圍摷?
不如揾方法溝通下,一齊見心理醫生都係方法之一

已刪除用户

回覆樓主:

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

唔好整碟頭飯

一齊睇YouTube

一齊了解吓佢玩緊咩game,試吓玩,遇到問題可以問佢

另一方面,set番d 規矩,國有國法家有家規,問佢係咪輪到父母更年期既時候就可以大晒先?咁青春期都唔係大晒啦!家規可以大家一齊set,同佢講記住呢個家,3個人都有份。

多啲傾計溝通,你都話佢都有要求你地既時候,好好把握呢d機會,唔係要佢做到d乜去交換,而係(例如)邀請佢一齊 staycation一齊玩。傾計既時候講吓自己番學時既低能野等等,希望可以拉近番d距離啦。

大宅

PINKBABY 發表於 22-1-27 08:47
其實唔係菜唔菜嘅問題,佢雞、牛、豬、羊、魚、蝦、蟹、瓜,菜九萬樣嘢都話唔食,我冇作大,係真嘅! 咁你 ...

親戚個仔又係咁,勁偏食,便秘到自己都覺得有問題但都係唔食菜同水果, 同你女差唔多年紀,佢又識食,啲叉燒唔係正嗰間買就唔食,佢一啖就分得出⋯好彩佢飲安慕C,咪放啲喺屋企等佢拎嚟飲。
佢爺爺話:「呢個年紀係咁,以前阿仔都係咁,又係乜都唔聽,捱過呢幾年就會好⋯」
佢媽個樣謝左。。。努力吧!

男爵府

藍尾巴 發表於 22-1-29 00:20
其實佢細個時係點?一直都係就佢?老實我唔buy專家果套做朋友,做朋友係上到中學先,細時要立威,分主次, ...

其實我相信如果老虎一出世就當佢貓咁養,咁都可以養到一隻貓出黎嘅道理。所以我原先係諗住個嬰兒期我地就要貫輸佢凡事一定要聽父母話,唔可以獨行獨斷,等佢有咗呢個concept先至逐步放任,由怪獸家長慢慢變身至豬朋狗友,可惜我老公睇法同我完全相反。其實唔單止教女,我同佢好多野都係南轅北轍。佢認為個女咁細要建立一個慈父形象,因為咁嚴教佢道理都冇用,個女唔會明,要等佢大啲先逐步收緊。嗰時我稍為惡啲鬧個女,老公就即刻走過黎抱走個女,然後怒睥我,我成日俾老公鬧。好!咁我都唔做衰人,一齊縱壞個女囉! 結果咪搞到覆水難收囉!

已刪除用户

男爵府

藍尾巴 發表於 22-1-29 11:38
咁你要同先生溝通,到底現在教女方向,一致做法之後諗辦法執行。首先食飯要係飯桌食,除瞓覺唔可以關門, ...

明白,謝謝你!

首頁

尾頁

跳至