自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

男爵府

PINKBABY 發表於 22-1-26 13:01
我個女(就快15歲)成日匿埋喺房鎖住度門,連食飯都係。佢好唔鍾意食菜,尋晚佢將啲菜塞入個吉嘅膠水樽入面, ...

估計應該係個女成日喺房,連飯都唔食,所以父母寧願比佢喺房食都唔想佢唔食。如果係咁就應該好難返到轉頭。

而收埋樽菜大概都係父母會好囉嗦佢唔食菜之類,個女唔想煩就想方法收起。事實上唔食菜都無咩大問題,都有一日便便去得唔好佢又知道要食菜,所以佢唔食咪由佢,迫都迫唔嚟。

不過就咁睇,似乎親子關係一般,係咪曾經有過莫大分歧?還是小朋友係由長老或工人湊大?

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Shellyxlk 發表於 22-1-26 13:55
仲未夠,最緊要斷Wi-Fi

樓主開壞個頭,我好絕,特登揀弱既 router, 女房收唔到 wifi, 我房都收唔到,有咩係廳做
總有離別的時候

珍珠宮

回覆樓主:

我青春期時都好鍾意自己入房
覺得阿媽好煩
所以重點係你唔好煩佢

大宅

TinyTomato 發表於 22-1-26 13:55
似已經縱壞左好多年 ................

重點出來了

放2隻小強係佢房
比佢知道房食野既後果

Jessy    發表於 22-1-26 14:15

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

其實小朋友唔吃某樣嘢,係逼到架。同埋,吃飯要係飯枱吃,no room service la

子爵府

Nbs 發表於 22-1-26 13:35
咁執着要搵返嗰樽菜嘅?!
係咪應該仲有其他更重要嘅要處理下呢?
同埋,佢喺床上(扮)瞓緊,你兩公婆喺佢 ...

我都覺得成篇野個重點係樽菜,兩公婆第二朝瞓醒第一時間都係搵菜?個女一直喺房食飯都唔覺有問題,反而因為搵唔番樽菜而出咁長既post?好奇怪既感覺

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我個女(就快15歲)成日匿埋喺房鎖住度門,連食飯都係。佢好唔鍾意食菜,尋晚佢將啲菜塞入個吉嘅膠水樽入面, ...

之前一直係咁?
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

比我呢......自己咁本事就乜都自己搞!食呀,家庭用品呀,零用呀,水電煤通通唔好用.....莫講話食飯,睇下佢會唔會死死地氣出黎食

水晶宮

忌廉寶寶 發表於 22-1-26 14:09
我都覺得成篇野個重點係樽菜,兩公婆第二朝瞓醒第一時間都係搵菜?個女一直喺房食飯都唔覺有問題,反而因 ...

係啦,好似玩尋寶遊戲咁。。。
個女不嬲都係咁,所以無人理佢收埋自己喺房,唔食嘢,發脾氣?!
講真,如果我爸媽咁煩食唔食菜都要管,仲要入嚟剿剿剿,比我都發脾氣啦。。。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其實你哋大家嘅關係應該唔太好

送飯入房係咩事?room service嗎 ?
其實好多規矩或感情關係,係從小要開始慢慢建立...唔好成日賴青春期,個個為人父母都經歷過,唔係代表青春期就可以亂來...

父母,或仔女,都係有私隱的。彼此要互相尊重...你哋咁樣摷佢d野,這個做法又係有問題

珍珠宮

開心吸收勳章

呢招係任何人嘅殺手鐧

公爵府

忌廉寶寶 發表於 22-1-26 14:09
我都覺得成篇野個重點係樽菜,兩公婆第二朝瞓醒第一時間都係搵菜?個女一直喺房食飯都唔覺有問題,反而因 ...

x3 樽菜係主角咁,會唔會關心左個女點解唔食菜先,點解會放落個樽後收埋,可能就係知會俾父母鬧所以先會咁
我最憎人摷野,所以入房摷一定嬲,好聲好氣坐係度講可能會好好多,但睇黎唔係一朝一夕ge事…難搞……一係學樓上話齋,折門等佢冇得鎖…

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

vivibabyvivi 發表於 22-1-26 13:40
斷水斷糧啦

加斷上網。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

mmya 發表於 22-1-26 14:01
我青春期時都好鍾意自己入房
覺得阿媽好煩
所以重點係你唔好煩佢

青春期乜都覺得煩

珍珠宮

回覆樓主:

比我唔會比飯佢食,要食就準時出飯台食,就慣左,想改變?太遲了,

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

夠狠

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Fishqqma 發表於 22-1-26 14:26
加斷上網。

夠絕

珍珠宮

S_family 發表於 22-1-26 14:21
x3 樽菜係主角咁,會唔會關心左個女點解唔食菜先,點解會放落個樽後收埋,可能就係知會俾父母鬧所以先會咁 ...

岩呀,拆門,斷網絡,無零食,食飯只可出廳食,直到佢做到唯止

大宅

不如擔心佢掉左個樽落街

瑪瑙宮

點解佢要响房食飯就响房? 緃坯晒梗係同你硬對抗喇. 成日鎖自己响房都得? 比我拆左佢度門添呀.

首頁
12345...14

尾頁

跳至