自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

1:49 漂白水抹廁所,
1:99, 抹地及家具,
放工都累到死仲教人要日日抹,
C6仲要在醫院返工,
佢中左我都冇得避啦

我只抹大門口手柄,
生死有命, 死就死啦!

記得董太在電視上叫大家:
“記得洗手、洗手、洗手,
重要的事講3次

別墅

toffeetong 發表於 22-1-27 20:39
呢幾日ome到處開花,大家心情好沈重。
當年沙士比起而家更加難過,新冠肺炎全世界一齊爆發,而沙士就只有香 ...
係呀,沙士都可以捱過,區區一個新冠肺炎,邊難得到我哋香港人

珊瑚宮

20162016 發表於 22-1-27 21:17
望唔到盡頭咁

絕對唔會, 歷史無試過有嚴重症情嗎?
一定會過去, 呢點從來無懷疑過。

別墅

cheung2000 發表於 22-1-27 20:54
當年多人死+哥哥自殺,沉重好多,今次就抗疲疲勞
係呀哥哥係沙士嗰年自殺當時個個顧住沙士,都冇乜有悼念哥哥嘅活動

男爵府

回覆樓主:

我記得有淘大孤兒,因爸爸媽媽過咗身,好慘

別墅

廷廷媽 發表於 22-1-27 21:08
果時新聞係報果日有幾多人c, 所以好恐怖
而且仲係第一次經歷,所以仲驚過依家

珍珠宮

圓滿 發表於 22-1-27 21:26
係呀哥哥係沙士嗰年自殺當時個個顧住沙士,都冇乜有悼念哥哥嘅活動

我有去公祭

子爵府

LokYauYau 發表於 22-1-27 20:55
沙士無今次咁長時間,但當時都人心惶惶。。。當年近三十歲人,親身經歷過後。今次反而深信,難過總會過:fu ...

宜家嘅香港,好似集體創傷後遺症⋯⋯人、事、經濟、政治、民生都複雜好多

不為小而不為,每一分撥亂反正,重拾正軌嘅力量都重要!!

珍珠宮

熱血金章

rex13 發表於 22-1-27 20:58
當年沙士⋯⋯
個時啱啱出嚟做嘢無耐,無錢同人搶口罩,其實我連口罩都無帶

當時冇兒童口罩,我用紗巾自制口罩比仔女。學校,補習社,一定要帶口罩,在家量體溫表,先可入。
我每早帶仔女返學,就入校做家長義工,睇住小朋友要帶好口罩,唔可以痴得太埋。
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

珍珠宮

當年的沙士係咪無咁易傳染?無傳到外地?
今次全球都有,好難清

男爵府

2024年龍年勳章

聽阿媽講,日日返足工,被迫六折出糧

伯爵府

當年會考,唔係間間學校有冷氣,戴住個口罩考試好辛苦,又成日驚住發燒冇得考

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

當年冇專登搞清潔消毒, 完全冇戴口罩, 記得封淘大棟樓, 董太著重裝備去淘大叫人洗手洗手洗手

珍珠宮

mickeyeva 發表於 22-1-27 21:00
盲搶鹽,死了3xx(當中包括醫護)有首歌叫愛是不保留,封淘大花園,但抗疫時間短,大家好齊心! ...

系 果時好多人自發戴口罩 初時都唔系好多人戴 每日都見多左好多人戴 最怕系聽報告每人有幾多人唔系度 果時好多野都大減價 記得個商場得我一個行 果時D 售貨姐姐話卒之有個客 唔買野都可以傾下計甘講 我話我真系買野所以至落黎 佢即刻話你買我打折俾你 記得果時我仲問佢買多D系咪再折D添

水晶宮

pauline_c 發表於 22-1-27 20:52
沙士係好悲慘,時間短過 COVID 好多

沙士真係好悲慘, 但起碼都可以量體溫, 預防中咗招唔返工返學,keep住check體溫戴口罩都可以食飯, 生活尚算運行到。。。 只不過大家都無心情行街食飯....

但呢個covid19, 無病徵但唔代表無中招, 好難防...

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章

記得沙士之後幾年就雷曼 經歷完一波又一波元氣都未復完 又傷過

水晶宮

當年讀緊U, 好多野無理,淨係記得停學兩三個月,覺得多咗時間讀書
但過身的醫護有兩個係叫做認識,覺得很婉惜

珍珠宮

toffeetong 發表於 22-1-27 20:39
呢幾日ome到處開花,大家心情好沈重。
當年沙士比起而家更加難過,新冠肺炎全世界一齊爆發,而沙士就只有香 ...

板藍根,維港酒店封14日要求紙底褲,淘大花園

象牙宮

回覆樓主:

當年大肚!當年仍然繼續返工!當年無戴口罩!當年死好多人!最後當年d野好平 !仲有n樣野好

侯爵府

都唔太記得當年點解會冇啦啦完?係咪因為搵到藥去醫?
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

首頁
12345...10

尾頁

跳至