夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

irisf 發表於 22-1-29 09:36
等個官判,你放生佢,等她找回下半生幸福,重建另一幸福家庭,屆時她一分錢也不要送番個仔比你。
反正你都 ...

其實駛唔駛咁刻薄咁同樓主講嘢呢而家講到好似樓主係衰人咁

cathngai    發表於 22-1-29 11:19

複式洋房

irisf 發表於 22-1-29 09:36
等個官判,你放生佢,等她找回下半生幸福,重建另一幸福家庭,屆時她一分錢也不要送番個仔比你。
反正你都 ...
呢位師兄定師姐,到而家你都覺得佢自己選擇離開,我係要配合佢,任佢魚肉係咪?
個仔我有責任,難度我唔想有天倫樂?我唔想一家人開開心心食下飯?而家係我冇得選擇呀,可以選擇既就係點樣保護番自己,你醒未,呢個世界係咁著數就好喇,洗住前夫既錢,講住前夫既不是,再同個仔講,俾錢果個廢人黎,唔洗理佢。
咁先係你既道理下嘛,唔係就會變左計較下嘛?

男爵府

老實說,任誰也知,要照顧子女那一方,不單經濟層面,還要付出許多時間、心力,什至犧牲了下半生幸福,這些因素也要計算,不只是經濟。
樓主,你現在嘈,滿眼都只是錢,那麼,你有否想過,前妻要面對的眼前困擾比你更多?在女性大傷元氣的時候剛生了小孩便面對離婚,日後帶住個細,又沒屋住,又怎工作生活?8000,和兒子租完湯房5000,怎生活?
你現賺三萬,減了8000,你還有22000一個人用,但她兩母子8000兩個人用?
你將來還是娶國內同伴,內地紙水較低,還要不要申請來港,否則即刻露底,並要這幾年好娶,過幾年佢地工資追到我地時,又無甘吃香啦,隨時你不肯加她名入公屋,爭吵,即離,反正已取身分證可享香港福利,子女也不跟你爭,留番比你養,廢時阻住她另覓幸福

複式洋房

irisf 發表於 22-1-29 10:02
老實說,任誰也知,要照顧子女那一方,不單經濟層面,還要付出許多時間、心力,什至犧牲了下半生幸福,這些 ...

我想做照顧個仔果個,係佢唔肯俾我呀,唔緊要,佢話事。
佢住緊娘家屋企,買左既,獨女黎,實有佢名,當然我冇理過,唔關我事,我就痴屋企人公屋,屋住大吉利是呢,我就真係冇屋住喇。
我搵30000,係搵搏命,真係會死人果種工,點解我唔可以係冇將來既時候對番自己好?
更何況,可能你父母仙遊啦,但我爸母都健在,健在就要養既,何來一個人洗。
國內既唔好喇,而家既就係國內,一講錢就揸到好實唔放,驚死蝕低,而家果個都吞左我地結婚既金器十萬,現金大約十幾萬冇諗住攞出黎分。根據你既思維,我講呢d數字,又會話我計較架喇。

伯爵府

回覆樓主:

我睇咁耐,都睇唔明要離婚既原因, 如果你老婆係嫌你窮嘅點解又會同你結婚, 又會同你生仔?

複式洋房

肥肥寶 發表於 22-1-29 10:27
我睇咁耐,都睇唔明要離婚既原因, 如果你老婆係嫌你窮嘅點解又會同你結婚, 又會同你生仔?
...
有左第3個月,佢話唔想忍我脾氣,走左番娘家

伯爵府

極惡 發表於 22-1-29 10:32
有左第3個月,佢話唔想忍我脾氣,走左番娘家

原來係呢個原因, 咁就有得解釋因為佢原本唔係介意你窮,但你比氣佢受就忍唔住

複式洋房

肥肥寶 發表於 22-1-29 10:35
原來係呢個原因, 咁就有得解釋因為佢原本唔係介意你窮,但你比氣佢受就忍唔住
...
因為我媽煲左3個月安胎中藥佢飲,3個月都好小直接飲,一係擺過夜,一係直頭唔飲,唔係話苦,就係掛住打機夜一夜,凍曬都唔飲,我心疼老婆,都心疼我媽,我媽差d求佢飲喇,仲覺得我媽煩,我火都黎埋

伯爵府

極惡 發表於 22-1-29 10:40
因為我媽煲左3個月安胎中藥佢飲,3個月都好小直接飲,一係擺過夜,一係直頭唔飲,唔係話苦,就係掛住打機夜 ...

唉, 要同奶奶住又好難夾嘅, 睇落佢嗰邊屋企闊落啲, 可能當初你搬過去同佢一齊住結局會唔一樣

複式洋房

肥肥寶 發表於 22-1-29 10:42
唉, 要同奶奶住又好難夾嘅, 睇落佢嗰邊屋企闊落啲, 可能當初你搬過去同佢一齊住結局會唔一樣
...
係,但生活習慣唔同,佢係我度住都幾年,係有左bb就變曬,好記得佢一句
而家有左,仲唔到我大曬發圍,等幾時

男爵府

原來根本原因是如此,樓主,你沒改錯名

複式洋房

irisf 發表於 22-1-29 10:48
原來根本原因是如此,樓主,你沒改錯名
係,惡人我做啦,是但啦

伯爵府

極惡 發表於 22-1-29 10:44
係,但生活習慣唔同,佢係我度住都幾年,係有左bb就變曬,好記得佢一句
而家有左,仲唔到我大曬發圍,等幾 ...

其實你仲想唔想氹返你老婆? 不過可能你會覺得委屈受氣, 受女家氣, 但係咁樣你哋有機會一家團聚,可能你轉個方向諗下,你老婆未必氹唔返

複式洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

伯爵府

極惡 發表於 22-1-29 11:05
番唔到轉頭喇,佢地2母女鬧人係用人格踩人。
又話俾20000家用其實好撚小,又話我男家成家都唔係好人,又話 ...

咁又真係有啲可惜, 因為你哋都冇犯啲咩好大嘅錯純粹係性格不合,有小朋友都要離婚

複式洋房

肥肥寶 發表於 22-1-29 11:10
咁又真係有啲可惜, 因為你哋都冇犯啲咩好大嘅錯純粹係性格不合,有小朋友都要離婚
...
一齊差唔多十年先話要離婚,我都唔想,係冇辦法,要止血

伯爵府

irisf 發表於 22-1-29 10:02
老實說,任誰也知,要照顧子女那一方,不單經濟層面,還要付出許多時間、心力,什至犧牲了下半生幸福,這些 ...

你有冇睇清楚,樓主係畀萬五蚊佢, 唔係8仟, 樓主要住父母屋企,畀家用養父母好應該, 樓主 搵 3萬唔係穩定收入 , 而家已經落到二萬, 佢太太堅持 ,要keep住萬五 贍養費, 樓主都要自己同父母 生活。
我都係人母, 我都明白身為人母 付出嘅時間同心力都唔小, 但個bb自己都有份,佢都有責任, 兩夫妻應該齊心 有商有量,為將來計劃 ,來共同努力, 唔係淨係迫個老公俾家用, 都要睇老公能力, 唔係一定要做FTM。
我都係在職母親, 如果當初 我要做FTM 係可以, 不過生活水平就要下降, 我為個女 將來著想儲多啲錢, 生活質素也不需要就住就住 , 亦圓滿供佢到外地完成大學課程 , 也盡我哋做父母嘅責任。
你唔好下下淨係企喺女方嘅角度, 樣樣都針對男方, 女方唔係一定啱曬。

男爵府

樓主,睇了如此多,你仍未領略到夫妻相處之道,夫妻爭吵之間一時氣言,你也如此記得放不下,唉,你選擇日後終生不娶(聽住先),是明智。

樓主,你聽多些宗教教義,或夫妻相處溝通講座,免費的多的是,對你日后家庭觀念有正能量,脾氣可能收一些,否則,你跟誰住,就算不離,也難有溫馨家庭氣氛

複式洋房

cathngai 發表於 22-1-29 11:16
你有冇睇清楚,樓主係畀萬五蚊佢, 唔係8仟, 樓主要住父母屋企,畀家用養父母好應該, 樓主 搵 3萬唔係穩 ...

我而家仲俾緊15000,係建議俾8000佢唔接受,只係覺得佢都唔懮住喇,係懮食姐,8000已經足夠我既責任,我都要將來打算下架

伯爵府

極惡 發表於 22-1-29 11:21
我而家仲俾緊15000,係建議俾8000佢唔接受,只係覺得佢都唔懮住喇,係懮食姐,8000已經足夠我既責任,我都 ...
你做得啱呀, 你都要為自己同父母將來著想, 寧願日後生活水平上升 額外畀多些少, 例加買多啲生活用品畀阿b, 將來同個仔出街都可以豪啲。
如果佢唔願意,咪叫佢畀返個撫養權你囉, 你已經畀咗選擇佢 ,唔好退讓。

首頁

尾頁

跳至