夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

wingyaumama 發表於 22-2-4 16:16
根本對方一有咗就話自己大哂,其實己經係心術不正啦!

佢攞住個仔, 我諗佢會一直壓榨你!樓主你要有心 ...
都預左既,個仔見唔見都冇咩所謂喇,因為佢媽係未生果陣鬧交,都話會同我個仔打我毒針,真又好假又好,講足18年,我預左個仔只會仇視我,我而家係當自己冇仔。

伯爵府

回覆 極惡 的帖子

總之有能力就盡可能提供贍養費 , 盡咗自己責任問心無愧就得啦 ,當然也要顧及自己同父母家用, 唔好咁蠢畀曬成份糧佢。 父子緣, 唯有睇天, 順其自然, 莫強求。

伯爵府

雖然比開好難減,你可以提出d論點,例如你自己男家的父母要養,生活上佔你人工幾多%,而講你既職業收入不穏定,所以最好用%黎計算(但你人工高左時又要比多d?)同埋可以講當初你比15000係婚姻期間,而當婚姻不再存在,你既責任係共同養小朋友而唔係養成個女家。

呢個律師唔得搵第二個算啦。
感覺個女人比佢阿媽帶壞。奇奇怪怪,自己煲薑醋拎返錢正常係問自己個女,或者問你….做走去問襯家果陣我媽幫我坐月同煲薑醋買乜買乜洗左乜都係問我拎,唔會走去問奶奶。

複式洋房

花花b 發表於 22-2-14 00:56
雖然比開好難減,你可以提出d論點,例如你自己男家的父母要養,生活上佔你人工幾多%,而講你既職業收入不穏 ...

我未見過人鬧人係用尊嚴黎鬧人,佢知曬佢媽鬧咩架,只係一句會死人咩?咁就冇野,我小氣啦當我。佢媽俾我既感覺係好想佢個女離婚。
BTW,我睇開左,唔係一條心既,我點樣都睇我唔順眼。
佢覺得佢第日個伴侶錫曬佢,咁佢既選擇,我冇權講咩

洋房

只可以說, 一個女人幫你生了小孩, 有一半人生已給了你. 剩餘的一半人生還要帶著一個小孩去搵另一半人生的幸福, 相對一個離婚的男人是困難得多.
有時只計較眼前得失, 只會為自己帶來痛苦. 相反放下眼前得失, 對你或對她和小孩, 大家都能走得更遠更遠.
今天的寬容會使你明天比更強壯, 將來的路會行得更暢順.

複式洋房

bluefire2106 發表於 22-2-14 12:39
只可以說, 一個女人幫你生了小孩, 有一半人生已給了你. 剩餘的一半人生還要帶著一個小孩去搵另一半人 ...

分開左年幾,不聞不問,佢唔肯同我過,冇得迫,寛容,只俾值得既人。
我只係被動果個

大宅

極惡 發表於 22-2-14 15:21
分開左年幾,不聞不問,佢唔肯同我過,冇得迫,寛容,只俾值得既人。
我只係被動果個
...

咁小朋友嘅成長過程唔洗同你交代?

大宅

極惡 發表於 22-1-29 02:39
我而家搵3萬,8月就變番2萬中,我個律師就話,都好難減,因為法庭要維持番女方原本既生活習慣,所以俾15000 ...

咁如果你冇收入呢?唔返工冇糧出,一蚊都冇得比。玩大佢,唔搵野做,大家一齊食風

伯爵府

bluefire2106 發表於 22-2-14 12:39
只可以說, 一個女人幫你生了小孩, 有一半人生已給了你. 剩餘的一半人生還要帶著一個小孩去搵另一半人 ...

呢樣野真係雙向,女人係婚姻上比較蝕,但樓主既case,老婆覺得自己大哂,加埋外母,好像沒有樓主的存在。

其實家庭的事還是兩個人去處理比較好,旁人只會越幫越忙。

複式洋房

花花b 發表於 22-2-14 17:31
呢樣野真係雙向,女人係婚姻上比較蝕,但樓主既case,老婆覺得自己大哂,加埋外母,好像沒有樓主的存在。
...
我唔明,點解會女人蝕

首頁

尾頁

跳至