自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

別墅

有JM話我想同Archie睇齊,咁我當然唔敢,同埋我都冇咁大影響力。而正因為Archie講野有影響力,多人聽,係公眾人物,更應該要謹言慎行,係咪?

當然我都唔想大家煮死Archie,但係我講完都冇用,每個人有不同標準,有人覺得可接受可原諒,有人唔得。所以大家有咩意見都歡迎留言討論。

本來話唔回覆,最後都回覆咗,不過我係small potato講完都冇人理,休息了,大家虎年快樂。

———————————————————————————————————————————
瞓完見到咁多人都有啲嚇親,順便澄清下

1) 開post 係為咗令大家明白,不論支持或反對都要講邏輯,冇話一定要支持或反對Archie呢件事,亦冇話追擊佢,因為重要係唔想大家為咗鬧交而顛倒是非,連23歲公開講人死X種呢種事都可以合理化

2) 見到有人鬧我或者其他人立心不良等等,對於呢點請睇我以下既觀點一

3) 冇叫大家唔原諒佢,請睇最後一段最後一句,雖然我知大家入嚟都係想唇槍舌劍根本唔會睇我講咩

4) 本文有兩個重點,Archie有話人係死X種以及話人死X種唔啱。要反駁請反駁呢兩點先,謝謝

5) 反駁唔到以上兩點請大家不論立場都唔好人身攻擊其他jm (鬧我我係ok,但其他人何其無辜),正如我內文都叫大家唔好人身攻擊Archie,以事論事

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

如果唔知咩事可以睇呢個post (https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23544586&extra=page%3D1)
本來都係食下花生 但係見到各種言論之後覺得有啲事要澄清,先講下本人立場,我覺得呢件事係絕對不能接受同不妥當

之所以要出post,係因為見到唔少人有奇怪既論點為Archie講錯說話開脫,以下係本人一啲反對觀點:

1) 佢係冇心/講笑 以及 踢爆呢件事既人係連登仔,不懷好心

呢兩個觀點都係以訴諸目的而做既推測,而呢種推測有兩大問題:一,我地冇讀心術唔會知到當事人究竟有何目的,因此推測不具可信性。二,即使當事人抱有任何目的,其言論都有可能係有道理,恰當或反之。好似希特拉係十惡不赦,但係佢講「太陽由東邊升起」都會係正確,不因其身份影響說話有冇道理。

而不論連登仔係抱咩目的,佢地提起呢件事都係有證據(影片)證明。不論Archie係講笑或否,公開話人死X種都係不恰當(當然如果有JM覺得死X種係恰當言論,我都冇計)。

我自己都犯過呢個錯,覺得幫Archie說話都係TVB PR,但其實無論對方咩身份目的,我地都應該由佢既言論道理出發去分析對方言論是否合理。

2) 佢細個/後生講錯兩句洗唔洗放到咁大

佢98年出身,比個舊薑仲大一年,成23歲人仲係細個? 23歲成年咗幾年啦。即使真係覺得佢太細個年輕講錯野,係咪就唔洗放到咁大?當然因為佢講錯野就人身攻擊或者否定佢既一切係不可取。但係以事論事,講出佢既錯誤並唔係放到咁大,而且係有必要。

點解?因為佢係公眾人物,講既說話係會被好多人聽到及有影響力,佢係為一個明星,不論紅唔紅,都應該要小心言論。而家佢講咗唔恰當既言論,Baby Kingdom以至其他網民,去指出並糾正佢唔啱唔係好正常咩?

特別係而家可能小朋友都會知道呢件事,以為話人死X種冇問題,係講笑。作為成年人既我地,當然要指正錯誤(當然如果有JM覺得死X種係恰當言論,我都係冇計)。

大概係咁,如果睇到呢到都感謝大家。想鬧X我都唔緊要,我都唔太識同人鬧交亦唔會作留言回應,或者呢個post冇人理都冇所謂,只係不吐不快。其實仲有啲啲重要野都未講完,就係2003年沙示係香港人傷痛。如果可以任由其他人用人地既切膚之痛開玩笑而唔指出其錯,實在對唔住所有捱過或捱唔住沙示既人。至於原唔原諒佢個啲就好個人,你ok就ok,又冇話錯一次就要鬧成世或者點。

KWBN    發表於 22-1-28 15:41
90suki    發表於 22-1-28 14:32

別墅

想知道更多邏輯謬誤可以search 李天命 四不架構 會幫到大家了解常見邏輯謬誤

禁止訪問

珍珠宮

romantic_bottle 發表於 22-1-28 14:16
如果唔知咩事可以睇呢個post (https://www.baby-kingdom.com//forum.php?mod=viewthread&tid=23544586)
本 ...

細佬仔總有口沒遮攔,用錯言辭的時候,不用太在意。

利申: 我仔也是沙士時代出世

複式洋房

人誰無過,好少事

大宅

唔係連登講我都唔知呢件事再睇返段片,只係覺得佢戇居同埋冇同理心,就算唔係Facebook live係朋友講嘢都唔應該咁講

當然如果佢同雪姨段片比較,雪姨更加喺道德有極大問題,大家都道歉,Archie 就可以比多一次機會,雖然我都對佢冇乜好感或唔好感
但係雪姨呢啲,我即刻想佢收皮,成個格都有問題

禁止訪問

RE: 關於Archie話人死X種一事,我有啲話想講

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

同朋友講笑都唔會講呢三個字
佢講得出只顯得個人修養問題

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

講野唔經大腦,年少不是藉口。如果佢真誠道歉,可以俾機會佢改過。

水晶宮

回覆樓主:

當年 蔡楓華講錯1句說話,影響左佢1生

SUMSUMMAME    發表於 22-1-28 16:25

公爵府

牛年勳章

LokYauYau 發表於 22-1-28 14:40

年紀細都唔可以乜都講出口架!再講,其實佢都廿歲,成年人喎!唔可以用後生仔呢個理由囉!

加上,事隔成個禮拜,仲係連登仔鬧到飛起,佢先咁樣出黎道歉,有誠意嗎?知自己錯嗎?

既然你都講你仔都係沙士出世,都細過呢個「後生仔」喇!你仔仔會唔會講呢d說話丫?調轉如果你仔咁樣比朋友問候,你又覺得點呀?

根本沙士係香港一個集體傷痛,「年紀細」冇切膚之痛就可以係人地傷口灑鹽?
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

伯爵府

回覆樓主:

我只係覺得點衰都衰唔過嗰個193。

我反而好奇個節目係live?唔係嘅話,製作組唔剪走嘅?定係製作組想送去去死?

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

mommyli 發表於 22-1-28 15:44
我只係覺得點衰都衰唔過嗰個193。

我反而好奇個節目係live?唔係嘅話,製作組唔剪走嘅?定係製作組想送去 ...

Live 架

大宅

回覆樓主:

使唔使咁誇張? 後生仔鬥咀衝動講錯一句野要比你咁樣批鬥咬住唔放,人地都道左歉,要點先滿意

侯爵府

LokYauYau 發表於 22-1-28 14:40

細佬仔總有口沒遮攔,用錯言辭的時候,不用太在意。。。同意

伯爵府

講過就係講過,傷害人就係傷害人。

伯爵府

道歉無咩意義 說話反映人格思想

伯爵府

佢係錯架啦!不過會比機會佢改過,真誠道歉就OK

伯爵府

活C人 發表於 22-1-28 15:45
Live 架

哦。咁唔怪得之啦。

不過理性講句,呢班後生仔初出社會。人生經驗缺乏。講錯嘢我唔意外。如果佢誠心道歉又知錯,咁其實除咗原諒仲可以點?做大人唔係就係要教小朋友知錯能該嗎?我無留意星夢任何報道。只會喺bk啲帖認識佢哋。所以我無話幫唔幫邊邊。但係做錯事嘅藝人多的是,最後大家咪又係無咗件事繼續move on。鬧完,道歉完,大家就繼續生活啦。就嚟過年,大家開心啲啦,今日天氣已經陰陰沉沉喇

首頁
12345...9

尾頁

跳至