自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

子爵府

我最想趁仲健康時,同老公去周圍玩、旅居,同姐妹們一齊去飲下茶傾下計,親自湊大小朋友已好辛苦,所以未必會湊孫,得閒玩下就ok。到時如果仲有兩蚊車搭,會搭住全港周圍去睇下,因為以前一放假周圍飛去旅行,反而香港好多靚地方未去過。你地呢?

水晶宮

我遲生,有孫嘅時候應該年紀大的了,所以唔會湊,玩下幫下手就得
閒時同老公朋友周圍行下睇下嘢 ,食下high tea, 搵d 興趣學下, 兩三個月去次旅行

公爵府

回覆 singdream 的帖子

你講的都係我想的

但湊孫就睇女兒決定,我就冇所謂,
又有老公幫手湊,都幾好玩。

好想做到57-8歲就退休,仲有心有力玩下先!

2017年小女兒呈分試將開始,努力、加油,為中一做好準備!

珍珠宮

singdream 發表於 22-2-1 22:03
我最想趁仲健康時,同老公去周圍玩、旅居,同姐妹們一齊去飲下茶傾下計,親自湊大小朋友已好辛苦,所以未必 ...

我想湊孫喎,因為我第一次做媽媽時做得唔夠好,比我再湊一次我一定會湊得更加好!

水晶宮

回覆樓主:

種田,隱居,畫畫,玩音樂

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

無特別想做... 開心過日子就好了...

複式洋房

有體力的時候就去了返工, 到退休五勞七傷時都冇心去了

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

到處去旅行,當然前提係冇疫情、天災之類的事情
It's not that I'm so smart, it's just that I stay with problems longer.

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

回覆樓主:

睇書自學去製作不同的handmade/homemade 嘢,例如皂、麵包、乾花、車衫和皮革用品,種些花和香草,過恬靜、閒適的日子...

因我為家人、為儲錢奔波勞碌工作了半生,心身極度疲勞到一個點

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

我不會和jm 般想旅居,我累得沒心神去周遊列國

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

做義工

子爵府

redhot 發表於 22-2-1 22:20
我想湊孫喎,因為我第一次做媽媽時做得唔夠好,比我再湊一次我一定會湊得更加好!
...

你又講得有道理喔!我第一次做媽媽都好多不足,好多後悔既事,例如成日怕佢凍,不停著羊毛bb衫,其實佢係熱到扭計,果陣仲唔知點解佢成日喊,自己又唔夠耐性,如果可以返轉頭,佢一定會成長得更好!

子爵府

lily233242 發表於 22-2-1 22:50
睇書自學去製作不同的handmade/homemade 嘢,例如皂、麵包、乾花、車衫和皮革用品,種些花和香草,過恬靜、 ...

jm辛苦啦!希望你好快可以安安樂樂咁退休,舒舒服服咁做自己鍾意既事。
我都差不多,為頭家奔波勞碌,返完工,放工返到屋企等於繼續打第二份工,有時都覺得好辛苦。我只希望仔女大咗唔好要我擔心,我可以舒舒服服咁退休。

子爵府

fairplay 發表於 22-2-1 22:44
到處去旅行,當然前提係冇疫情、天災之類的事情

yes!好多未去過既地方想去,想去d鄰里關係簡單、舒服、熱情既地方,去探討一下當地既風土人情。

子爵府

cheng88cheng 發表於 22-2-1 22:39
有體力的時候就去了返工, 到退休五勞七傷時都冇心去了

所以我目標50歲前退休,因為膝頭好似開始唔夠力

水晶宮

singdream 發表於 22-2-1 22:03
我最想趁仲健康時,同老公去周圍玩、旅居,同姐妹們一齊去飲下茶傾下計,親自湊大小朋友已好辛苦,所以未必 ...

旅行和旅居

珍珠宮

回覆樓主:

想返內地買個四合院定居+周圍國內旅行

子爵府

我想退休時同d姐妹朋友圍埋一齊燒野食,吹一日水

同老公周圍去行下,做義工,去食野

為身體健康,keep住一齊去晨運

不過而家未退休,放假都做緊自己鍾意既野,閒時整下麵包,新年整下年糕,蘿蔔糕同家人朋友分享
無聊時就畫畫,上網睇下野

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

旅居,旅行,旅居,旅行
如果仲行得走得嘅話,我應該一年有9成時間都唔喺香港

男爵府

回覆樓主:

退休我想做貓狗義工

首頁
12345...10

尾頁

跳至