自由講場

跳至

首頁
34567...23

尾頁

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

wishing

珍珠宮

堅決拒絕跟從西方那套共存

鼓吹共存果班唔會理長者,好自私

五月會有特效藥到達

大家頂多三個月就可保好多條人命,真係唔明班人倉鼠重要過長者條命,倉鼠事件就網上狂罵,轉頭不停出 post共存

大宅

BKFinder 發表於 22-2-5 11:32

個人認為唔關打針事,唔關長者事,而係阿爺唔要共存,要清零⋯⋯

男爵府

病毒傳染人係可以令社會癱瘓! 中著吾隔離養出的超勁病毒死亡率10%, 到時吾知你有無甘口響!
外國老師, 醫生護士好多人辭職因爲政府放任病毒傳播, 尼的高危職業的人都無辦法只有吾做!

珍珠宮

twobirds 發表於 22-2-5 11:47
個人認為唔關打針事,唔關長者事,而係阿爺唔要共存,要清零⋯⋯

只要阿爺轉共存,有很多人即轉支持共存,小心跟車太貼

大宅

twobirds 發表於 22-2-5 11:47

看看外國數字,每10 萬人死400幼童和死1000位老人!!!真的使人非常心痛

子爵府

licpd 發表於 22-2-5 12:10
病毒傳染人係可以令社會癱瘓! 中著吾隔離養出的超勁病毒死亡率10%, 到時吾知你有無甘口響!
外國老師, 醫生 ...

以前係點應付????

珍珠宮

littlesister 發表於 22-2-5 11:09
世界真係咁簡單就好啦,兒童感染左係無咩既,但會傳染俾家中成人呢,如果長者中左呢?一皮樣有機會拖跨醫療 ...

所以始終都係要長者打針保護自己。小朋友就算打咗針,一樣會中招傳比其他人。

男爵府

worrywong 發表於 22-2-5 12:24
以前係點應付????
流感傳染力點同omicron比? covid的傳染力比流感高好多倍. 大部分國家都要中著covid的人隔離但流感吾嗮.

大宅

BKFinder 發表於 22-2-5 11:32

長者自己唔肯打疫苗,重症死亡怪得邊個?再睇往年都大把長者流感死亡,你又唔怪政府點解唔將流感清零?

子爵府

amalee 發表於 22-2-5 10:20
比咁多數字出來,不如大家呼籲多D人打疫苗,由其長者要過正常生活就係打疫苗,保護自己保護家人。 ...

我比嘅數字係証明有好多長者無打疫苗,中咗covid仍然正常身體健康!
你識唔識睇????????????

禁止訪問

大宅

masterwong99 發表於 22-2-5 12:34
堅決拒絕跟從你的堅決拒絕跟從

水晶宮

sochui 發表於 22-2-5 12:14
只要阿爺轉共存,有很多人即轉支持共存,小心跟車太貼

聽個kol講,新冠就嚟有藥同埋鐘南山講過呢隻病毒係唔會消失,問題要共存都要等到適當時候,死亡率要去到唔記得0.x%,又唔會拖垮醫療系統,到時就係時候放寬防疫。

禁止訪問

水晶宮

nervousmichelle 發表於 22-2-5 12:30
長者自己唔肯打疫苗,重症死亡怪得邊個?再睇往年都大把長者流感死亡,你又唔怪政府點解唔將流感清零?
...

澳洲都全民強制打針,政府應該要學下

珊瑚宮

回覆樓主:

想問, 面授若果係你自己小朋友中招, 身為家長的你係咪覺得絕對無問題,等於流感啫。
另外, 有無人曾經中過流感, 亦中過omicron, 真係覺得一樣?

男爵府

worrywong 發表於 22-2-5 01:18
回覆 msms0118 的帖子

比較一下"二零二一年須呈報的傳染病按月統計數字",我地有無因為肺結核病不惜一切停 ...

但如果唔係停課停工
可能似外國咁爆到阿媽唔知
你是否想以人命嚟證實你嘅認知
到時候香港人真的接受到?
又抑或轉個第樣繼續去指責去鬧?

子爵府

amalee 發表於 22-2-5 10:20
比咁多數字出來,不如大家呼籲多D人打疫苗,由其長者要過正常生活就係打疫苗,保護自己保護家人。 ...

請你睇下80幾歲長者,無打針、無病徵,本來開心正常生活,唔係你捉佢去check,佢都唔知自己中

無腸胃炎病徵(無腹痛、無肚瀉、無嘔吐),係唔係有腸胃炎?

水晶宮

sandy1018 發表於 22-2-5 12:46
但如果唔係停課停工
可能似外國咁爆到阿媽唔知
你是否想以人命嚟證實你嘅認知

宜家醫院已經人手緊張,啲人單純地以為與病毒共存醫療系統唔會受影響?到時更加多病人因等唔到醫治而受苦

首頁
34567...23

尾頁

跳至