自由講場

跳至

首頁
45678...23

尾頁

子爵府

BKFinder 發表於 22-2-5 11:32
堅決拒絕跟從西方那套共存

鼓吹共存果班唔會理長者,好自私

如果你"堅決拒絕跟從西方那套共存",點解你相信
五月會有特效藥到達
可以幫到大家?

西方又愚蠢、又自私

子爵府

nervousmichelle 發表於 22-2-5 12:30
長者自己唔肯打疫苗,重症死亡怪得邊個?再睇往年都大把長者流感死亡,你又唔怪政府點解唔將流感清零?
...

以前兩個星期死81人,政府都無迫人打流感疫苗

男爵府

sochui 發表於 22-2-5 12:14
只要阿爺轉共存,有很多人即轉支持共存,小心跟車太貼

內地係盡可能保障國民性命,鍾南山都講過等待時機,唔係咩永遠清零。
講要共存,有冇睇清楚中國和外國人口嘅區別?可以輕鬆講共存係因爲現時的環境令人無恐懼感,如果真係似美國歐洲咁疫情泛濫,怕且嗌共存個班又會話中國控制不得力?

男爵府

ddkaka 發表於 22-2-5 12:54
宜家醫院已經人手緊張,啲人單純地以為與病毒共存醫療系統唔會受影響?到時更加多病人因等唔到醫治而受苦
...

佢哋眼中衹睇到共存的好處,弊處一概無視,以外國啲人口,住宅環境來講都爆成咁,死咁多人,香港共存?未必救到經濟,怕且拖冧都有之。而家死亡率低係好大因素你有事可以入院有專人護理,共存一爆發,連入院機會都未必有,個陣又唔知要鬧啲乜啦。
政府再唔強勢要啲老人家打針,就真係難救,無限拖。。。

琥珀宮

畀面勳章

ernbe 發表於 22-2-5 12:26
所以始終都係要長者打針保護自己。小朋友就算打咗針,一樣會中招傳比其他人。
...

政府可能要強制長者打針先得,香港唔可以長期封,萬一中國開關而香港配合唔到就真係大鑊

水晶宮

2024勳章

sandy1018 發表於 22-2-5 13:04
佢哋眼中衹睇到共存的好處,弊處一概無視,以外國啲人口,住宅環境來講都爆成咁,死咁多人,香港共存?未 ...

到時小朋友發燒入唔到院,就會嘈「香港人做錯啲乜?」啦

子爵府

回覆 worrywong 的帖子

其實清零後又如何???
一日其他國家與covid共存,香港一正常番,有旅客、有貨運,好自然香港會出現番新冠病毒

大家依家打嘅疫苗,係根據covid Alpha病毒株研發,對Delta無乜效,
Omicron更加係比未打針嘅人加容易染病,
病徵更嚴重

最好係大部分人染Omicron,染Omicron後,各人身體自然產生所有病毒株嘅抗體,回復正常生活係最好嘅結局

珍珠宮

畀面勳章

worrywong 發表於 22-2-5 13:28

其實清零後又如何???

中完可以再中, 而且唔係個個中完都無事, 有人會離去。。。。。

勸一句, 做人不要太自私

子爵府

czl115 發表於 22-2-5 13:20
到時小朋友發燒入唔到院,就會嘈「香港人做錯啲乜?」啦

幸運地,covid對小朋友無大影響,所以先唔明白點解停課???

水晶宮

2024勳章

worrywong 發表於 22-2-5 13:31
幸運地,covid對小朋友無大影響,所以先唔明白點解停課???

研究指出,每4個人中就有一個有腦霧,睇你好唔好彩

Omicron可當感冒?研究揭5症狀勿忽視!1後遺症恐致終身無法工作
https://www.hk01.com/article/726862?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

水晶宮

2024勳章

小肥兔 發表於 22-2-5 13:30
中完可以再中, 而且唔係個個中完都無事, 有人會離去。。。。。

係呀,可以中完再中

Omicron|英國研究指超過三分二個案屬再感染病例
https://www.hk01.com/article/729162?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

大宅

worrywong 發表於 22-2-5 13:28

其實清零後又如何???

你有冇睇到外國人中咗之後,啲後遺症你夠唔夠膽搏,唔好事後,先來後悔!

珍珠宮

加拿大行共存,5-11歲可以打復必泰,朋友多倫多學校現在都係zoom, 上年9月至聖誕前都係返半日。聖誕還要停多2星期

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

小朋友年齡組別係?
有中學生巳經校內感染, 中學生未成年, 點解唔需要停面授?
另外只係停面授, 改為zoom 上課呀

珍珠宮

czl115 發表於 22-2-5 13:35
研究指出,每4個人中就有一個有腦霧,睇你好唔好彩

Omicron可當感冒?研究揭5症狀勿忽視!1後遺症恐致終 ...

Omicron只出現了3個月,咁快可以知會終身無法工作?

水晶宮

2024勳章

ernbe 發表於 22-2-5 13:45
Omicron只出現了3個月,咁快可以知會終身無法工作?

你又咁快知omicron引致嘅腦霧大半年後就會消失?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

worrywong 發表於 22-2-5 12:32
我比嘅數字係証明有好多長者無打疫苗,中咗covid仍然正常身體健康!
你識唔識睇????????????
我無睇你D數字,只是覺得要過正常生活,只有全民打疫苗先可以做到,有醫生證明不適合打除外。

大宅

回覆樓主:

好彩都唔係你話事姐,你話事會累死好多市民

子爵府

小肥兔 發表於 22-2-5 13:30

我唔自私,如果為咗一個兩年幾只殺死213人嘅病毒,而犧牲所有香港人嘅生活,小朋友嘅未來先係自私

點解無人問幾個月前印度好恐怖,好多人中covid死,但今日無人提,佢地政府做咗D乜,令D印度人強壯咗??
https://www.thedesertreview.com/opinion/columnists/indias-ivermectin-blackout---part-v-the-secret-revealed/article_9a37d9a8-1fb2-11ec-a94b-47343582647b.html

珍珠宮

czl115 發表於 22-2-5 13:47
你又咁快知omicron引致嘅腦霧大半年後就會消失?

冇講過

首頁
45678...23

尾頁

跳至