自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

zxzx 發表於 22-2-6 15:59
係,我諗一係level 3+ level 1, 一係兩個level 2. 兩個level 3 我都怕好焗。不過心大心細,好似一個KF94 ...

我面細,好難試到合適嘅KF94,所以用返自己用開嘅,或者疫情初期果啲LEVEL 1 or 2打孖清左佢
想認識多啲屯門友

男爵府

效能KF94比|evel3低

子爵府

zxzx 發表於 22-2-6 15:14
你哋有冇人而家戴兩個口罩出街?

疫情嚴重又要出街,如買餸、返工、去醫院覆診,會戴兩個口罩嗎?

乜戴兩個口罩的意思,唔係「用外口罩壓住內口罩,令口罩唔會有虛位漏氣」咩?特別係當講嘢嘅時候都唔會移位。

護士朋友講,戴口罩唔係要厚、唔係只要level,係要「密氣」,大概係 呼吸嘅時候令到口罩有內外輕微嘅「浮動」~
當然,仍地醫院會做「密氣測試」添~

俾你用個N95但左右漏氣,等同無戴~ 所以最緊要fit size

珍珠宮

係街的確多咗好多人帶kf94款口罩

男爵府

現跟專家帶,裏外科口罩,
外政府安心口罩。
雖然肉酸D。

水晶宮

crazypaper 發表於 22-2-6 16:21
係街的確多咗好多人帶kf94款口罩

上次見個阿婆喺日本城買咗超碼50盒

禁止訪問

大宅

請問大家邊度有布口罩賣?

珍珠宮

fdfk 發表於 22-2-6 16:17
效能KF94比|evel3低

我都有同一疑問。

level 3 有98%以上,kf94 得94%

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

zxzx 發表於 22-2-6 16:02
我知辛苦,但尤其同老人家去醫院覆診,等等等,攪幾個鐘,唔敢輕率。

要睇老人家有無其他呼吸問題
用level 3,再加面罩
不要從別人的嘴裡去認識我

複式洋房

疫情嚴重又要出街,如買餸、返工、去醫院覆診,會戴兩個口罩嗎?

no

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

KF94個效能係低過Level 3架喎,點解反而仲多左人帶KF94?
KF94只有94%
而Level 3可以去到98%保護作用

定係我誤會左?

珍珠宮

咩都唔識 發表於 22-2-6 17:36
KF94個效能係低過Level 3架喎,點解反而仲多左人帶KF94?
KF94只有94%

但係美國CDC話最好用N95, 而KF94或KN95相等於N95, 所以我唔係幾明

公爵府

咩都唔識 發表於 22-2-6 17:36
KF94只有94%

KF94 係用 95L/min 流速去測試粒子大少,能過濾到 94%

一般外科 Lv 3口罩,用 28.3L/min 流速去測試粒子大少,能過濾到 98%

一般外科 Lv 3口罩,如用KF94 過濾測試方式(95L/min 流速),去唔到94% ,衹有70%以下

簡單d想像,28.3L/min 流速似水槍噴粒子,95L/min 流速似水喉噴粒子,用水槍噴粒子測試一般外科 Lv 3口罩,過濾到98%,但用水喉噴粒子測試,衹過濾到70%左右粒子,所以Lv 3口罩係唔及 KF94 。

複式洋房

唔會帶兩個口罩,
啲細菌只係夾咗係中間同埋出面,又唔係密封
唔覺得特別有用

珍珠宮

回覆樓主:

一個level 3, 或2個level 2

男爵府

mymarigold 發表於 22-2-6 17:57

KF94 係用 95L/min 流速去測試粒子大少,能過濾到 94%

叻叻!kf94及level3測試過濾粒子是不同的

子爵府

早兩年口罩荒時我diy 好多布口罩,用紙口罩做濾芯。一來個紙口罩冇咁易殘,二來冇咁容易皮膚敏感。不過真係好難呼吸,要加口罩架用。咁樣一用就兩年!
小朋友放暑假比平日更忙!

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

今日要去街市,所以喺個LV3 外面,再戴個冇濾芯既銅芯布口罩(個濾芯已經用完)。反正個布口罩嘅作用只係令到我個Level 3口罩可以緊貼面部,兩側唔漏罅。
戴咗係有少少焗嘅,但係而家冬天,唔會太辛苦。
只係希望疫情可以喺清明前結束,可以去拜山。

水晶宮

回覆樓主:

唔會!

首頁
12345...6

尾頁

跳至