自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 爸B勳章

如題

大宅

回覆樓主:

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

yan801022 發表於 22-2-6 20:36
如題

我身邊識的,沒有
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

回覆樓主:

而家復必泰係大人配方抽小小出黎

我識既都係打算跟學校打科興

侯爵府

yan801022 發表於 22-2-6 20:36
如題

.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

有得揀一定打科興,3-100 歲都係咁話,但如果無得揀唯有照打,好過感染後得重症。

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

Coco0216 發表於 22-2-6 20:40

私家打?
政府未book得,而家咁爆疫,諗住改打科興,但full哂book唔到政府,聽日打去私家問吓有無幫小朋友打科興。
只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

男爵府

我打算比小朋友打復必泰,希望到時book到

珍珠宮

yuyueng 發表於 22-2-6 22:06
有得揀一定打科興,3-100 歲都係咁話,但如果無得揀唯有照打,好過感染後得重症。 ...

Agree

男爵府

回覆樓主:

打大脾係咪真係會無心肌炎?其實2隻針始終復必泰抗菌力高,係驚打完有心肌炎。我仲觀望緊

侯爵府

唔會打復必泰。要打我比小朋友打科興。

男爵府

李露眉 發表於 22-2-6 20:49

姪囝6歲,原本諗住跟小學打,但爆得太勁,聽日會問家庭醫生盡快打。因近排都好多11歲以下中咗新冠。復必泰有心肌炎風險。到今日有超過15000個5-11歲打咗疫苗。小朋友要打疫苗防疫。唔出街都會被家人/大廈傳播受感染。

子爵府

尋日同阿女喺家庭醫生度打咗科興

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 爸B勳章

我自己打左兩針科興,黎緊第三針會打復必泰,我大仔二仔已打左兩針復必泰,而家三仔諗緊打咩,如果打科興怕保護不夠,而家爆到咁!我心大心細中!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

李露眉 發表於 22-2-6 20:49

學校組唔夠150人,申請唔到外展隊到校

男爵府

yan801022 發表於 22-2-7 00:28
我自己打左兩針科興,黎緊第三針會打復必泰,我大仔二仔已打左兩針復必泰,而家三仔諗緊打咩,如果打科興怕 ...
點解科保護力不夠?
兩隻都係防重病 如果講到復甘強 甘係米不受感染?又不見得復打完就不中

子爵府

回覆 yan801022 的帖子

建議如果打,打科興

復必泰出咗兒童版比美加小朋友,成份同成人版唔一樣,有一種預防心臟問題嘅藥,唔係香港政府話減1/3咁亂嚟

子爵府

回覆 worrywong 的帖子

Pfizer兒童版加咗tromethamine,tromethamine有穩定心臟病發作的降血酸劑也有抑制靜脈血栓形成的作用

但同媒體話加tromethamine係因為tromethamine有助於維持疫苗的 pH 值或酸度和穩定性

https://healthfeedback.org/claimreview/tromethamine-in-the-pfizer-biontech-covid-19-vaccine-for-children-acts-to-improve-the-stability-of-the-vaccine-it-isnt-in-the-vaccine-as-a-heart-medication/

https://www.usatoday.com/story/news/factcheck/2021/11/29/fact-check-tromethamine-pfizer-vaccine-mischaracterized/8615640002/

https://www.kingnet.com.tw/medicine/generic?recno=1137571080

珍珠宮

.

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

想問下book唔到政府街症科興,如果去指定私家診所打,洗唔洗收錢?

首頁

尾頁

跳至