自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

如果係就好囉, 唔該請架空埋陳姑娘!

港府在第5波疫情下可謂束手無策,每日確診個案數以千計,反映目前的防控工作已「回天乏力」,同時亦歸咎於港府無能;而中央其實一切都看在眼內,港澳辦昨(10日)指,中央近日將聯同國家衞健委、國家疾控局,在深圳召開第2次中港疫情專題交流會,共同研究制定和實施支持香港防控疫情,港府今日(11日)隨即派高官團隊北上開會,香港理工大學專業及持續教育學院講師陳偉強表示,特首林鄭月娥無能力處理好疫情,中央此舉等同將港府防疫決策架空,直接出手「指揮大局」。

港府代表團由政務司司長李家超率領,其餘出席港府官員包括,政制及內地事務局局長曾國衞、保安局局長鄧炳強,運輸及房屋局局長陳帆、食物及衞生局局長陳肇始、以及衞生署、食物環境衞生署及民政事務總署等部門代表。

代表團準備明日(12日)出席第二次內地與香港新冠肺炎疫情專題交流會,將與國務院港澳辦、國家衞健委、國家疾控局、廣東省政府、深圳市政府及專家,就本港當前疫情形勢交流意見,並就內地支持香港抗疫措施及保障內地供港物資等事宜進行討論。

國務院港澳辦昨指,第5波疫情來勢洶洶,對市民安全健康和經濟民生帶來嚴重衝擊,中央近日已多次向行政長官林鄭月娥和特區政府有關官員,轉達中央對香港疫情的關切和對香港同胞的慰問,並表示內地將全力支持香港抗擊第5波疫情,支持特區政府果斷採取措施,堅決遏制疫情蔓延勢頭。

陳偉強表示,現時香港疫情似乎有一發不可收拾之勢,而近日頻頻爆出中央出手,包括港府周末到深圳開會,商討兩地防疫問題、廣州派專家到港協助防控疫情,以及內地專家幫手到港建立港版「火神山」等舉措,除顯示特首林鄭月娥沒有能力處理好疫情外,亦顯示中央似乎有意架空林鄭,她早前已就「動態清零」的解說顯得模凌兩可,更要中央急忙出手協助解畫,更強調香港是以「動態清零」為目標,「與病毒共存」的策略並不適合本港,無疑更為中央添煩添亂。

內地官媒近日接連發文評論,指香港當務之急是統一思想,堅持「動態清零」防疫抗疫方向,齊心抗疫,更批評在當前香港抗疫關鍵時刻,有人歪曲動態清零含義,質疑特區政府抗疫措施,不負責任地提出香港應放棄動態清零,實行與病毒共存的「躺平」策略,動搖社會抗疫信心,影響成效。

另外,廣州市政府新聞辦昨晚表示,鑑於香港近日第五波疫情大爆發,因檢測工序人手緊絀,連累市民苦候多個小時排隊強檢,引致民怨沸騰。廣東醫療團隊已經抵達香港。新聞辦在官方微信發布一條長12秒的短片,拍攝到本港市民在其中一個病毒檢測站排隊輪候情況,形容粵港唇齒相依,「同聲同氣」,有困難必支援。

珍珠宮

回覆樓主:

係就好呀,不過尋日01又話係特區主導,中央支援

大宅

2024年龍年勳章

堅定流??

最好架空埋笑恥..唔該

子爵府

回覆樓主:

我都希望中央能派人來做指揮工作, 反正港府官員已束手無策。
不過要快, 刻不容緩, 再過多幾日唔掂。

la_source    發表於 22-2-11 15:35

水晶宮

回覆樓主:

希望係真,要抗疫,首先要架空林鄭和陳姑娘,佢哋唔係抗疫,係擴疫!

水晶宮

回覆樓主:

今次林太真係控制得唔好,完全好亂

子爵府

mickeyeva 發表於 22-2-11 15:23

係就好,國家快啲出手,多謝

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

SiuYuen_FB 發表於 22-2-11 15:28
堅定流??

最好架空埋笑恥..唔該

香港理工大學專業及持續教育學院講師陳偉強表示,特首林鄭月娥無能力處理好疫情,中央此舉等同將港府防疫決策架空,直接出手「指揮大局」。

即係陳偉強自己嘅解讀。

男爵府

回覆樓主:

家陣爆屎渠倒灌返深圳。阿爺都頭痕。你估祖國真係好想掃屎咩

珍珠宮

不如直接接管好,唔啱駛及拖後腿公務員,炒掉佢,換人。

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

可唔可以鏟走埋果對超厚面皮姐妹花

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

唔該阿爺直接派人管治香港啦,隻廢娥只係想整死香港
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

翡翠宮

emilylam 發表於 22-2-11 15:31
希望係真,要抗疫,首先要架空林鄭和陳姑娘,佢哋唔係抗疫,係擴疫!

最大阻礙係呢對姊妹花

水晶宮

回覆樓主:

中央派專家、醫護同解放軍黎就最好喇!
看看班市民都唔驚警察,試下係解放軍,睇下佢地夠唔夠膽咁惡!

侯爵府

希望中央派員指導統籌抗疫工作,市民一定支持配合

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

贊成架空林鄭和陳姑娘,由中央直接指揮

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

先除去姐妹花再除病毒。

水晶宮

2024勳章

解讀錯誤

侯爵府

而家連持續教育學院的講師都出來指點江山了
真正大學的教授,副教授都唔show方向報?

男爵府

今波疫情第一錯就是冇當晚圍封隔離逸葵樓,第二錯亦是最致命的,冇係農曆新年前加辣防疫,令疫情大爆發。
其實,呢2個事發生前,大家都估到會咁樣,但政府乜都唔做,事後先補救,根本冇用!

首頁

尾頁

跳至