自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

虎到金來勳章

而家最危險系未打針嘅人?
有人咁講,点解嘅?

男爵府

可以參考看1月22日的報導=

前台大感染科醫師林氏璧整理出Omicron的致死率,更直言,
「不要再說Omicron只是小感冒不會死人了。」

林氏璧在臉書表示,英國近4週應該多半是Omicron病例,共有318萬人確診,4739人死亡。致死率是0.15%,「如同我們一直觀察到的,隨年齡而上升,60歲以下僅有0.023%。到60歲以上則會跳到1.06%。」

60歲以上族群,有38萬人確診,4084人死亡 ; 其中完全沒打疫苗者有12395人,849人死亡,致死率6.8% ; 打完2劑者42983人,1604人死亡,致死率3.7% ; 打完3劑者30萬1180人,1447人死亡,致死率0.48%,

「打完3劑和完全沒打者,兩者致死率相差14倍。年紀越大,疫苗防死亡效果越明顯。」

打疫苗對於防止重症死亡還是有差,兩劑很好,三劑更好,50歲以上差別更明顯,更需要第三劑,

「疫苗沒打好打滿,別奢言與病毒共存。」

https://news.ltn.com.tw/news/life/breakingnews/3809642

男爵府

只有不到1%的COVID-19住院患者是接種3劑的突破性感染,完全未接種疫苗者則佔約85%。

美國衛生官員警告,COVID-19疫情風險仍取決於未接種疫苗者。

在美國亞利桑那州一家醫院,只有不到1%的COVID-19住院患者是接種3劑的突破性感染,完全未接種疫苗者則佔約85%。

白宮首席防疫顧問佛奇(Anthony Fauci)上週表示,越來越多證據顯示,Omicron變異株不如Delta嚴重。他說,還需要更多證據來證實這一點,但染疫和住院人數大幅飆升,仍會對醫療體系造成壓力。

https://www.moneydj.com/kmdj/new ... f-8494-da102074173f

水晶宮

點解覺得唔係?

公爵府

牛年勳章

jamesbond007 發表於 22-2-12 01:19
而家最危險系未打針嘅人?
有人咁講,点解嘅?

有冇打針都有中嘅風險,但打針係防重症!
係咪最危就睇你視乎點為之「危」,感染、重症定死亡先算「危」
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

大宅

回覆樓主:

係,打咗只係心理安慰

子爵府

msms0118 發表於 22-2-12 01:29
只有不到1%的COVID-19住院患者是接種3劑的突破性感染,完全未接種疫苗者則佔約85%。

美國衛生官員警告,CO ...

第三針才開始打不久,入院率不能和無打針的相比,因為無打針的由兩年前到現在都有。

我反而在等全民打針後是否真的減低醫療負荷和傳播,拭目以待。
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

大宅

msms0118 發表於 22-2-12 01:29

美國衛生官員警告,CO ...

香港有 delta 和 omicron 傳播中! 香港是受到兩面夾擊

msms0118    發表於 22-2-12 15:25

侯爵府

你個問題好搞笑,我想問點解覺得唔係?
唔通而家最危險係打咗三針個班?

珍珠宮

通常唔打d人話打左果d人最危險,話支針打左入去幾年後發生乜事冇人知

通常佢地以智者自居

珍珠宮

蝦米豬 發表於 22-2-12 08:04
我反而在等全民打針後是否真的減低醫療負荷和傳播,拭目以待...

可能已發揮左作用輕症過d冇重症不入院冇報道。
可能若冇人打針多好多人巳訓床

有d人見到有2人訓床一人打一人冇打以為支針冇用係錯,因為打左嘅人多好多,計 %時基數大很多。

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

蝦米豬 發表於 22-2-12 08:04
第三針才開始打不久,入院率不能和無打針的相比,因為無打針的由兩年前到現在都有。

我反而在等全民打針 ...

初初爆新冠時,未有疫苗,意大利、紐約幾多人死,新聞見到死屍多到處理唔到,咁快就唔記得?而家有針打,各地死亡個案大覆減少了!仍然話打針冇用的真係無言

msms0118    發表於 22-2-12 15:26

珍珠宮

kitbebe 發表於 22-2-12 08:22
初初爆新冠時,未有疫苗,意大利、紐約幾多人死,新聞見到死屍多到處理唔到,咁快就唔記得?而家有針打, ...
係,所以d人走去睇完報紙見2個重症中,一個打左一個冇就話打同唔打都重症各佔一半,個計法完全錯誤

你個例子就係佐證佢地個計法錯誤

大宅

打左針,是有抗體,但是那些抗體是夾硬谷出來的,身體經過打仗後抵抗力反而更差。 等同你飲一杯咖啡,呢一刻好精神,但是之後會比以前更累。

另外,打針是將病毒打入體內,等同身體已藏了隻老虎在內。

水晶宮

kitbebe 發表於 22-2-12 08:22
初初爆新冠時,未有疫苗,意大利、紐約幾多人死,新聞見到死屍多到處理唔到,咁快就唔記得?而家有針打, ...

多到求其用床單包條屍放入雪肉車

水晶宮

小艾美 發表於 22-2-12 08:15
你個問題好搞笑,我想問點解覺得唔係?
唔通而家最危險係打咗三針個班?
...

呢度已經有人答咗你,真係多得佢哋唔少

侯爵府

seasonsYK 發表於 22-2-12 08:27
打左針,是有抗體,但是那些抗體是夾硬谷出來的,身體經過打仗後抵抗力反而更差。 等同你飲一杯咖啡,呢一 ...

你從來都唔打針架?

大宅

回覆 seasonsYK 的帖子

宜家醫學界已經唔係講打疫苗的抗體對防止感染有什麼幫助。反而打完針後的T細胞反應才是保護身體避免病毒傷害身體才是最重要。

大宅

小艾美 發表於 22-2-12 08:43
你從來都唔打針架?

我不認同打針,是強迫才去打的。屋企小朋友在一歲後就沒有再打針,如果重新來過,一歲前的針也不會幫他打。

流感針也從來不打,孩子靠保暖及注意飲食,出生至今沒有看過醫生,很少感冒。

身體的問題應該身體機能去解決,不是從針對病毒就可以的。

珍珠宮

seasonsYK 發表於 22-2-12 08:27
打左針,是有抗體,但是那些抗體是夾硬谷出來的,身體經過打仗後抵抗力反而更差。 等同你飲一杯咖啡,呢一 ...

咁你細個打左幾支而家你體內咪有幾隻老虎囉?

你令我想起清朝有d人話相機會把人的魂珀攝走果d思想

首頁

尾頁

跳至