自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

琥珀宮

畀面勳章

木土土 發表於 22-2-13 17:34
樣樣都靠自律唔執法,仲洗乜立法

事實的確係咁,係唔使立法
但正正就係有人違規在先,咪才有法規囉

正如有人做賊,將做賊嘅行為唔指責,本末倒置

男爵府

記者呀記者,係時候發揮你地作用引起關注!!

公爵府

木土土 發表於 22-2-13 17:34
樣樣都靠自律唔執法,仲洗乜立法

咁又唔能夠樣樣警察做bor, 食環去左邊?衛生署去左邊?要鬧就全部鬧,唔好剩係針對警察,仲有唔好忘記今日工人姐姐咁樣,係大愛既香港人做成,試過開罰單,成班人衝黎鬧冇人性,香港人選擇性去鬧人

happylife28    發表於 22-2-13 19:17
pansy888hk    發表於 22-2-13 18:52

伯爵府

新聞睇警察都只係派傳單宣傳

男爵府

I9528 發表於 22-2-13 17:38

香港地攪防疫措施得啖笑,自欺欺人,玩香港人就最叻。限聚令已經係法例,只不過無人去執法。

典型公務員心態懶懶閒,多做多錯,少做少錯,唔做唔錯,見到當見唔到,夠鐘收工。反正都係月尾準時出糧唔會抄魷魚。公園街頭搭帳蓬公然違反限聚令。但無人去執法檢控。

侯爵府

開心吸收勳章

700萬人由30,000警察維持秩序。

happylife28    發表於 22-2-13 19:18

子爵府

木土土 發表於 22-2-13 13:49
唔洗多人執法,只要肯嚴厲執法已好有效!
你打去中區警署投訴,警察應該真係會做野,一開始票控,相信d人散 ...

無啦 先到新聞都係叫佢地 叫 叫 罰都唔罰下 好啦 香港好似未爆夠甘

子爵府

samsmama 發表於 22-2-13 16:44
離晒大譜!嚴港人 寛外傭,如何真抗疫!
算把啦 政府容許大爆

水晶宮

回覆樓主:

睇新聞, 話係勞工處職員派傳單....
咁佢地用紙皮間框, 2人1個框, 真係無佢地辦法....

琥珀宮

I9528 發表於 22-2-13 17:38

你覺得而家無人指責d唔自律犯法既工人?

用番你既比喻,警察見到有人「做緊賊」,唔執法只派傳單勸喻,由得d賊繼續做犯法事,市民見到咁既情況,強烈要求警察執法都唔啱?只可以鬧d賊?

琥珀宮

貓咪達人 發表於 22-2-13 17:41
咁又唔能夠樣樣警察做bor, 食環去左邊?衛生署去左邊?要鬧就全部鬧,唔好剩係針對警察,仲有唔好忘記今日 ...

我話眼火爆係睇唔眼現在疫情咁嚴重都容許存在呢個狀況!我無鬧警察,只係睇新聞見到警察明明已經在現場,唔明點解唔執法,咩玩法?!

男爵府

咁又唔能夠樣樣警察做bor, 食環去左邊?衛生署去左邊?要鬧就全部鬧,唔好剩係針對警察,仲有唔好忘記今日 ...

講得好!
咩都淨係叫警察做,其他部門就唔關事?

琥珀宮

畀面勳章

木土土 發表於 22-2-13 18:15
你覺得而家無人指責d唔自律犯法既工人?

用番你既比喻,警察見到有人「做緊賊」,唔執法只派傳單勸喻,由 ...

你咁激動做乜?
警察執法都可以有唔同層次,首先勸喻唔得架?都係執法一種喎!一嚟就<死刑>架?

假如個個自律,警察連勸喻都唔使,可以將警力放响其他方,例如檢測中心去捉打尖果d,亦唔使去巡港鐵,預防YC 搞事

琥珀宮

畀面勳章

ken6555 發表於 22-2-13 17:48

香港地攪防疫措施得啖笑,自欺欺人,玩香港人就最叻。限聚 ...

無人去執法?定無人去配合守法?
典型YC 心態與行為,多 D 帶風向,多D 標題黨。反正戶口可以分身又分身

男爵府

木土土 發表於 22-2-13 13:49
唔洗多人執法,只要肯嚴厲執法已好有效!
你打去中區警署投訴,警察應該真係會做野,一開始票控,相信d人散 ...

我就係上年有一次經過中環,見到佢地一大班人唱K跳舞,咁我就報警。

當時天氣好熱,我由IFC一直行到香港公園,沿途見到非常多工人聚集,但一個警員都見唔到。在皇后大道中,匯豐總行樓下及對出馬路大量聚集。我一報左案,唔夠30秒就有警員聯絡我確定位置,話而家過緊嚟只需要1分鐘左右嘅路程。

我覺得好匪夷所思,由IFC行到香港公園大約需要15分鐘,途中我一直想搵警員舉報,但一個都見唔到。一報案就1分鐘會嚟到,即係其實在附近的。咁應該好清楚見到帶大量聚集嘅問題,但選擇唔去執法。

琥珀宮

畀面勳章

歪風當道,連基本對錯道德都錯,香港點會好

琥珀宮

I9528 發表於 22-2-13 18:37
你咁激動做乜?
警察執法都可以有唔同層次,首先勸喻唔得架?都係執法一種喎!一嚟就<死刑>架?

我無激動 wow,係刻意用番你既比喻來比較姐!
而家唔係要求警方「額外」放資源去執法,問題係警方已經在現場,為何唔執法(已經係希望佢地見到先做),去提高阻嚇作用,d工人怕被罰咪會自律law!而家香港疫情係咩環境?勸喻?勸幾耐?勸喻無效有無執法先?如果警方勸完,轉頭見無效先再執法,我覺得無問題,但事實係咪有咁做呢?
唔好一提警察,又拉埋去講政治野啦!

珍珠宮

回覆樓主:

邊個部門負責處理外傭聚集?係咪食環?

有食環處職員在現場附近巡查,提醒不可擺賣。https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2308061/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E7%96%AB%E6%83%85%E6%B6%88%E6%81%AF-2%E4%BA%BA%E9%99%90%E8%81%9A%E4%BB%A4%E7%94%9F%E6%95%88-%E4%B8%AD%E7%92%B0%E6%9C%89%E5%A4%96%E5%82%AD%E8%81%9A%E9%9B%86%E9%99%A4%E7%BD%A9%E6%8B%8D%E7%85%A7

男爵府

木土土 發表於 22-2-13 18:51
我無激動 wow,係刻意用番你既比喻來比較姐!
而家唔係要求警方「額外」放資源去執法,問題係警方已經在現 ...

咪就係囉,咁食環唔在隔離嘛。為咩事企喺度都唔執法呢,咁究竟立法黎做乜?!都兩年㗎啦,什麼勸喻警告都足夠有餘。

子爵府

fanfanfanny 發表於 22-2-13 16:44
吸煙都冇警告下立即票控。為何傭工多人群眾,非常容易傳播,而警方不票控,殺一儆百。
...

咪就係lor, 吸煙可能仲安全過班工人除罩食嘢
而且班工人最興一邊煮飯一邊傾電話,噴口水,我哋真係好容易中,成個政府都係無能

首頁
12345...6

尾頁

跳至