自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

啲顧主應該借自己間屋比外傭啲外傭聚,成件事咪搞掂囉 懶係大愛

伯爵府

呢單我今朝見到都好嬲。我認同要尊重外傭,但唔認同佢哋幫外傭俾罰款去鼓勵佢地犯法。外國人成日認為警察只捉外傭南亞人,根本唔係咁。好多本地人同鬼佬已經收過罰單,但班外國人只聽到見到佢地想聽到見到既野。有人一講相反意見就話人個comment唔helpful,pathetic。

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

另一單阮氏事件

珍珠宮

2024年龍年勳章

拉人啦!唯恐天下不亂!西人唔洗拉呀

伯爵府

莫失莫忘 發表於 22-2-16 14:33
呢單我今朝見到都好嬲。我認同要尊重外傭,但唔認同佢哋幫外傭俾罰款去鼓勵佢地犯法。外國人成日認為警察只 ...

本地人多數守法,怕死又好、公民意識強D又好,事實係本地人真係少喺街觸犯防疫條例。咁自然就少比警察捉啦!

嗰班鬼根本一知半解,成日以為自己好偉大好支持平等,咁樣影響防疫,對本地人又公平?

伯爵府

加到兩萬啦!

珍珠宮

aidan08 發表於 22-2-16 13:22
在一個主要為外國人的FB group 見到,佢哋發起幫助周日在街上違規聚會或無戴口罩而被警察票控罰款的傭工付 ...

所以真係要緊急立例要工人在家放假(一個時段,例如12星期)先係解決辦法

珍珠宮

警方做野吧!又係時候拉人!啲人又作反

伯爵府

呢度如果有記者,麻煩將件事公諸於媒體!阻香港抗疫的人一定要有後果!

伯爵府

回覆樓主:

分明想撩亂香港社會秩序,攪死香港,班西人犯國安法嗎 ?拉得嗎

伯爵府

雖然係英文,但感覺唔似係外國人文筆

珍珠宮

aidan08 發表於 22-2-16 14:46
呢度如果有記者,麻煩將件事公諸於媒體!阻香港抗疫的人一定要有後果!
可能黑記報導嚟帶風向吹共存呢? 一係對呢啲衰嘢視而不見, 絕口不提。 香港黑記邊會咁正路。

珍珠宮

回覆樓主:

食環真是要嚴厲執法,全部都罰!睇下班西人係咪次次包底?!

男爵府

分分鐘係D姐姐自己攪出黎既

珍珠宮

唉瘋 發表於 22-2-16 14:47
只要係用香港做戰場, 對香港, 對大陸衰, 就會有YC死曱甴, 呆灣網軍喺網上帶風向, 係唔係真正西方大國人唔重要

公爵府

aidan08 發表於 22-2-16 14:38
本地人多數守法,怕死又好、公民意識強D又好,事實係本地人真係少喺街觸犯防疫條例。咁自然就少比警察捉啦 ...

佢地國家與病毒共存,覺得香港僱主唔人道,要聲援。喺外國戴口罩分分鐘俾人歧視,有唔戴嘅自由,未必有唔戴嘅自由… 香港政府迫外國人喺香港戴口罩,佢地可能嬲豬咗好耐….

伯爵府

唉瘋 發表於 22-2-16 14:47

係外國人

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

犯法被罰款根本係理所當然既事!
咁多錢不如捐吓口罩、檢測劑、消毒清潔用品、罐頭及其他食物俾社會上有需要既人仕啦!

子爵府

呢班西人自己都唔戴啦赤柱,淺水灣,半山大把呀

珍珠宮

回覆樓主:

一個罰5000,佢幫得幾多個呢?呢啲時候仲攪啲咁既野,而家限聚會,佢變相鼓勵聚會,擾亂公眾秩序,拉佢

首頁
12345...7

尾頁

跳至